Burgazadası Hristos Manastırı

Burgazadası Hristos Manastırı
Yayınlama: 30.09.2024
A+
A-

#hristos manastırı #burgazadası

Bir Bizans manastırı olan Theokoryphotos (Hz. İsa’nın Başkala- şımı), adının da söylediği gibi, Hristos (İsa) Tepesi’nin zirvesinde yer alır.

Bizans kaynaklarınca doğrulanmamış olmamakla beraber, söylenceye göre, manastir Makedonyalı İmparator I. Basil tarafından (tks 867-86) bir antik Yunan tapınağının kalıntıları üzerine kurulmuştur.

İmparator I. Comnenos’un, 1158’de Theo- koryphotos’a manastır olma hkkını verdiği yönünde deliller vardır.

Manastıra fetihten sonrası dönemdeki en eski gönderme, 1547’de Fransız bilgin Petrus Gyllius tarafından yapılmıştır; Gyllius manastira fiilen el sürülmemiş olduğunu belirtir.

18. yy.in. sonunda ise manastir terk edilmiş, bir harabe haline gelmiştir.


Manastırdan günümüze, eski manastir bölgesinin çeşitli yerlerine dağılmış, önceki yapılara ait harabeler ve mimari kalıntıların yanı sıra, 19. yy.da yapılmış bir kiliseyle 18. yy.da inşa edilmiş iki katlı bir yapı kalmıştır.

Manastır bölgesi girişinin içinde, çok güzel oyulmuş dört Bizans sütun başını da içeren bir dizi antik mimari kalıntısı bulunur.


Hz. İsa’nın Başkalaşımı’na adanmış beşik kemerli, yalın bir yapı olan bugünkü kilise, 1869 yılında Bizans manastırına ait katholikon bölgesinin üzerine inşa edilmiştir.

Bizans katholikonunun bir bölümü, mevcut kilisenin kuzeybatı köşesinde hâlâ ayaktadır.

Tepeden seyredilen manzara harikadır: Bütün Adalar ve Asya sahilleri görülebilir.

Rumlar ve diğerleri hâlâ, Hz. İsa’nın Başka- laşımı’nın panigirisini (o yerdeki kiliseye adını veren azizin anısına yapılan şenlik) hatırda tutmak üzere 6 Ağustos’ta kiliseye geliyorlar; bu olay eskiden, tepenin zirvesinde müzik ve danslarla kutlanırdı.


Rum mezarlığı, manastir bölgesinin hemen yukarısında.

Mezarlıktaki minik kilise, tapınakları hep tepelerin zirvesinde kurulmuş olan Hagios Profitis İllias’a adanmış.


Ayrıca, adanın güneydoğu bölümünde Aziz George’a adanmış bir Katolik kilisesi bulunuyor.

Bu kilise 1938’de Avusturya Okulu ve Galata’daki Aziz George Kili- sesi tarafından, yaz okulu ve yazlık mesken olarak kullanılmak üzere yaptırıldı.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.