Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’nden ‘İki Yaka, Yarım Aşk’

Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’nden ‘İki Yaka, Yarım Aşk’
Yayınlama: 01.08.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:31
A+
A-

Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’nin organize ettiği, mübadele döneminin konu edildiği ‘İki Yaka, Yarım Aşk’ adlı kısa film Burgazadası ASSK’da adalıların gösterimine ev sahipliği yapacak.

Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’nden 'İki Yaka, Yarım Aşk'Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği kısa film, bir çocuğun gözünden mübadele acısını, yabancılığı ve hasretliği anlatıyor. Selda Alkor, Sezai Aydın, Deniz Doğa Tegün ve Zafer Kayaokay ile İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçıları Aylin Kumbaracıoğlu, Selin Üşar, Yağmur Damcıoğlu Namak ve İbrahim Raci Öksüz’ün rol aldığı film, 54. Antalya Film Festivali ve 20. Randevu İstanbul Film Festivali seçkisine alındı, 16. Uluslararası Dhaka Film Festivali ile 12. River Film Festivali’ne yarışma filmi olarak seçildi ve 5. Antakya Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü kazandı.

Ülke nüfuslarının azınlıkta kalan kısmının karşılıklı olarak yer değiştirdiği ‘zorunlu’ bir göç türü olan mübadeleye en iyi örnek, Türk-Yunan Mübadelesi’dir. 30 Ocak 1923 yılında imzalanan anlaşmayla yaklaşık 400 bin Türk, Yunanistan’dan Türkiye’ye getirilmiş, yaklaşık 150 bin Rum da Yunanistan’a göç etmişti. Yüzbinlerce insanın yaşamını derinden etkileyen ve her iki taraftan pek çok ailede travmalara yol açan mübadele öyküleri, kuşaklar boyunca hiç unutulmadı.

05/Ağustos/2018 Pazar günü ASSK’de Selda Alkor ve Sezai Aydın’nın katılacağı filme tüm adalılar davetli.

YÖNETMEN GÖRÜŞÜ;

Göç, göçmen, muhacir, yabancılık, hasretlik…
İnsan, çocukluğunda bu kelimelerin ne anlama geldiğini pek  bilemez. Büyüdükçe, kabuk bağlamış bir yaramızın  kanamaya başladığını hissederiz. Üçüncü nesil biz mübadil torunları, bu duyguları en çok hissettiğimiz yaşlardayız.   Yıllarca anneannemden ve  annemden mübadil hikayeleri dinledim. Çok zor koşullarda hayata tutunmalarını, başka ellerde yeni bir hayat kurmalarını hep takdir etmişimdir.
Bu proje benim için, sadece bir kısa film yapmanın ötesinde, küçük bir çocuğun dünyasından göçün yarattığı ağır travmayı anlatmaya çalıştım. Yıllarca bana anlatılanları, başkalarına resimleyerek anlatma ihtiyacı hissettim.

Film Künyesi

Türü: Kısa Film (Kurmaca-Dram)
Yönetmen: Nurdan Tümbek Tekeoğlu
Öykü ve Senaryo: Nurdan Tümbek Tekeoğlu
Yapımcı: Nurdan Tümbek Tekeoğlu
Yapım Koordinatörü : Damla Altay
Kurgu: Naim Kanat
Görüntü Yönetmeni: Turan Tekeoğlu
Senaryo Danışmanı: Hilmi Zafer Şahin
Proje Danışmanı : Orhan Tekeoğlu
Sanat Yönetmeni : Emre Albayrak Şahin

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.