Büyükada sanıkları hakkında açılan davanın ikinci duruşması başladı.

Büyükada sanıkları hakkında açılan davanın ikinci duruşması başladı.
Yayınlama: 22.11.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:34
A+
A-

Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen toplantıya ilişkin 11 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması başladı.

Büyükada sanıkları hakkında açılan davanın ikinci duruşması başladı.

Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen toplantıya ilişkin 11 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması başladı. Bugünkü duruşmada, aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın da bulunduğu 3 sanığın ifadesinin alınması bekleniyor.

Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen toplantıya ilişkin haklarında dava açılana 11 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor.

İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, yoklama yapılmasının ardından, geçen celse dinlenmeyen sanıkların ifadelerinin alınması bekleniyor.

Duruşma öncesi, Uluslararası Af Örgütü temsilcileri ve insan hakları platformları ile üyelerinin bulunduğu bir grup İstanbul Adalet Sarayı’nın karşısındaki meydanda “Hak Savunucuları için Adalet” yazılı bir pankart açarak basın açıklaması yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Ortak Platformu Genel Koordinatörü Feray Salman, açılan davanın hak savunucularına karşı haksız bir dava olduğunu ve bir an önce kapatılması gerektiğini belirtti. Salman, “Hak savunucularının itibarları iade edilmelidir. Bugünkü duruşmada, ilk duruşmada dinlenmeyen iki hak savunucusu ile 9 Haziran 2017 tarihinden bu yana İzmir Şakran Cezaevinde tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç mahkeme heyeti tarafından dinlenecek. Yargılanan diğer arkadaşlarımız gibi, Taner’in de 20 yılı aşkındır sürdürdüğü insan hakları savunuculuğu çalışmalarının tanığıyız. Somut delil olmaksızın terör örgütü üyeliği ile suçlanması ve 5 ayı aşkındır tutuklu bulunması adaletsizdir ve hukuk dışıdır” dedi.

Grup, duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 5 Temmuz 2017 tarihinde Büyükada’da düzenlenen gizli toplantıya ilişkin hazırlanan iddianamede, İsveç vatandaşı Ali Ghravi, Günal Kurşun, İdil Eser, İlknur Üstün, Muhammed Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, Özlem Dalkıran, Taner Kılıç, Veli Acu, Alman vatandaşı Peter Frank Steudtner ve Nalan Erkem’in “Silahlı terör örgütüne üye olmak ve silahlı terör örgütüne yardım” suçlarından 7 yıl 6 aydan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Büyükada’da 5 Temmuz’da yapılan toplantıya ilişkin 11 sanık hakkında açılan davada, tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim…

Büyükada’da 5 Temmuz’da yapılan toplantıya ilişkin 11 sanık hakkında açılan davada, tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın tahliye talebi reddedildi.

Büyükada’da 5 Temmuz tarihinde düzenlenen toplantıya ilişkin haklarında dava açılan 11 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması sona erdi. İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, İzmir’de tutuklu bulunan sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle bağlandı. Bir önceki celsede tahliye edilen sanıklar Peter Steudtner ve Ali Garawi ise duruşmaya katılmadı. Tutuksuz sanıklardan 8’inin hazır bulunduğu duruşmada, sanıklar Taner Kılıç, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli’nin savunması alındı.

ByLock kullandığı tespit edilen sanık Taner Kılıç, dava konusu toplantının olay tarihinden 1 yıl önce organize edildiğini söyleyerek, “Önceden veya sonradan ilan edilmeyen yüzlerce toplantı yapılmıştır. Her ilan edilmeyen toplantı yasa dışı değildir. Tutuklanmamdan 30 gün sonra gerçekleşen toplantı ile illiyet bağımın kurulmaya çalışılması düşündürücüdür. Derneğin yönetiminden olan İdil Eser ile yönetim kurulu başkanı olarak benim iletişimde bulunmamızdan daha doğal bir şey olamaz. ByLock kullanmadığım raporlarla ortaya çıkmıştır. Bank Asya’ya para yatırmadığım, para çektiğim de ortaya çıkmıştır. Örgüt üyeleri sık sık numara ve hesaplarını değiştirir. Ama ben yıllardır aynı telefonu ve mail adresini kullanıyorum. Çalıştığım derneklerin FETÖ ile bir ilişkisi olmamıştır. Bank Asya’daki hesap hareketlerime bakıldığında 2 Ocak 2014’te paramın tamamını çekerek hesabımı kapattım, yeni bir hesap da açmadım” dedi.

Kılıç ve avukatları, tahliye talebinde bulundu. Diğer iki sanık da haklarındaki suçlamaları reddederek, beraatlerini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, mevcut delil durumu, tutukluluğun ölçülü olması ve atılı suçlama için istenen ceza miktarını dikkate alarak sanık Kılıç’ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Bir sonraki duruşmada tanık dinlenmesine karar veren mahkeme, haklarında adli kontrol tedbiri bulunan sanıkların tedbirini kaldırarak duruşmayı erteledi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.