İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Tesisler Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nce yürütülen “2017 yılı tarihi Büyükada ve Kadıköy iskelelerinin bakım, onarım ve restorasyonu inşaatı işi” kapsamında Büyükada Vapur İskelesi devam ediyor.
Tarihinde Büyükada Vapur İskelesi
Çok önceleri Büyükada’nın İstanbul’la bağlantısı diğer Adalar’da olduğu gibi pazar kayıklarıyla sağlanırmış. Büyükada’ya ilk düzenli yandan çarklı vapur seferleri 1846’da başlamış.
Büyükada’nın ilk iskelesi o zamanki plaj otelinin yanı başındaki, şimdiki belediye binasının önündeki kayalara kadar denize çakılı kazıklar üzerindeki tahta geçitmiş. 1867’de bugünkü Saat Meydanı’nın önü doldurulmuş ve Joseph Baudouy isimli bir Büyükadalı bu dolgu araziyi satın alarak üzerine vapur iskelesini yaptırmış.
1899’da günümüzdeki iskelenin olduğu yerde yaptırılan ahşap iskele binası ihtiyacı karşılayamayınca 1914-15 yıllarında İzmitli Mimar Mihran Azaryan’a bugünkü, cephesi çini süslü taş iskele binası inşa ettirilmiş. Tüm iskele alanı 2 bin 223, kapalı alanı 1.055 metrekaredir. Çatısında, zamanın modası gereği küçük bir kubbesi bulunan bu binanın önünden denize doğru uzanan iskelenin iki yanı 99, alnı 12 metrekaredir. Üç yanaşma yeri bulunan iskelenin sudan yüksekliği 1.3 iskele önünün derinliği 4.2 metredir.
İskelenin üst katı ise zaman içerisinde sinema, pastane, Cumhuriyet Halk Fırkası, Adalar Gençlik Kulübü, Cumhuriyet Halk Partisi, diskotek, Turing ve Beltur olarak kullanılmıştı.
Şimdilerde Büyükada Vapur İskelesi
02.01.2014/1600 ruhsat tarih ve numaralı iskele inşaatında, 16.05.2017 tarihinde işe başladı. 10.01.2018 iş bitimi planlanan “2017 yılı tarihi Büyükada ve Kadıköy iskelelerinin bakım, onarım ve restorasyonu inşaatı işi”nin yüklenici firması ise Mavva Yapı Proje İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi…