Büyükada’da tarımsal skandal!

Büyükada’da tarımsal skandal!
Yayınlama: 06.06.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:28
A+
A-

Büyükada, Büyükada Tarımsal Kooperatifi’nde ortaya çıkan skandallarla sarsıldı

İstanbul İli, Adalar ilçesi Büyükada Nizam Mahallesi Büyük Tur Kamino Mevkiinde Menekşe Sokak No 2 -18 -20 ve Büyük Tur Yolu No 32 adreslerinde tarımsal ürünler adı altında üretim yaptığını söyleyen ve bu ürettiklerini  Büyükada Gülistan Caddesi (iskelenin solunda, restoranların olduğu sahil caddesi) üzerinde yer alan dükkanda da organik Büyükada markası altında satışını yapan Büyükada Tarımsal kooperatif de skandal gelişmeler yaşanıyor.

Kirasız, gayri kanuni peşkeş çekilmiş

Adalar Belediyesinin Büyükada Gülistan Caddesi (iskelenin solunda, restoranların olduğu sahil caddesi) üzerinde yer alan dükkanı, Adalar Belediyesi eski başkanı Atilla Aytaç’ın seçimde kendisine destek veren şahsa sözleşmesiz, kirasız, gayri kanuni peşkeş çektiği belirtiliyor. Burada faaliyet gösteren dükkanın belediye personeli Şebnem K.’nin çabaları ile eski eşi Taylan K.’ye verildiği, burada da usulsüz işlerin yapıldığı, bu usulsüzlükler nedeniyle iyi niyetiyle buraya üye olan ve gerçekten tarım faaliyetlerinde bulunmak isteyen dürüst üyelerin istifasına sebep olduğu belirtiliyor.

Satış yapılan dükkan bedava kullanılıyor

Büyükada Gülistan Caddesinde bulunan satış mağazasının Büyükada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adı altında kullanıldığı ancak kooperatifin inisiyatifi dışında, kooperatif adıyla bizzat Taylan K’nin şahsi kullanımında olduğu, 2018 yılında Atilla Aytaç tarafından (sözde) kiralandığı, kira sözleşmesi 2019 başında bittiği, bu sürede müfettiş soruşturmasından kurtulmak için 1 defa 750 TL (yarım kira) yatırıldığı,  2018 yılında başka ödeme yapılmaksızın dükkanın bedava kullanıldığı, bununda kamu zararına sebebiyet verdiği, yeni başkan Erdem Gül’ünde buna göz yumduğu iddia ediliyor.

Büyükada balı olarak başka ballar satılıyor

Sözleşme çoktan biten Büyükada Tarımsal Kooperatifin ürünlerin satıldığı dükkanının iki yılda ödenen sadece 15 günlük kirası olduğu, elektriğini kaçak kullandığı, dışarıdan ucuza alınan ballar karıştırılarak Büyükada balı olarak satılarak Adalıların kandırıldığı, iki yıldır bal üretiminin hiç yapılmadığı ve daha bir sürü kanunsuzluğun olduğu gelen iddialar arasında.

Tüm yönetim kurulu yolsuzluklar sebebiyle istifa etti

Kooperatifin tüm yönetim kurulu bu yolsuzluklar sebebiyle istifa ettiği belirtiliyor. Asil ve yedek üyelerin tamamı istifa etmiş. Sadece Taylan K.’nin istifa etmediği, kanunen kooperatif yönetimi düştüğü ancak bunu Taylan K. tarafından gizlendiği ve Haziran 2019’a kadar kanuni bir zorunluluk olarak yapması gereken genel kurulu yapmadığı, görev ve yetkiyi kötüye kullandığı gelen bilgiler arasında

Arıların tamamı ölmüş

Kooperatifin sözde üretim yapılan yerde bal yapan arıların tamamına yakını öldüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü denetmenlerini yanıltmak için dışarıdan göstermelik kovanlar getirilerek üzerlerine plaka çakıldığı ama aslında  bal üretiminin  hiç yapılmadığı gelen bilgiler arasında. Bu usulsüzlükler nedeniyle hiç bir kooperatif üyesinin dükkana girmediği belirtiliyor.

Taylan K.’nin kooperatif ile ilgili tüm davaların (İBB, şahıslar ve diğer kurumlar) şahsen üyeler adına açılmasını sağlayarak tüm yasal soruşturmalardan uzak kalmaya çalıştığı ve bu davaların masraflarını üyelere ödetmek zorunda bıraktığı belirtiliyor.

Adalar Belediyesi ile Büyükada Tarım Kooperatifi arasında protokol düzenlemiş

İstanbul İli Adalar İlçesi’nde yok olmaya yüz tutmuş tarımsal faaliyetlerin yeniden canlandırılarak kültürel, tarihi ve doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi amaçlı ortak denetim ve teknik işbirliği ek protokolü altında düzenlenen  18.10.2017 tarihli Adalar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün yazısında, Adalar Belediye Meclisi; S.S. Büyükada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Adalar Belediyesi arasında imzalanacak olan 4 maddelik işbirliği protokolünü 2017/42 sayılı meclis kararı ekindeki şekliyle imzalanmak üzere Belediye Başkanı Atilla AYTAÇ imzalama yetki verilmiş.

Protokolde, ‘Kooperatifin Kooperatifçe üretilecek olan ve BÜYÜKADA markası ile tanıtımı gerçekleştirilerek Adalar İlçesi’ne katma değer sağlaması planlanan yerel ürünlerin sergileme, tanıtım ve satış faaliyetleri için, belediye uygun ve zorunlu görürse gösterilecek bir alan kullanılacaktır. Tanıtım ve satışı yapılacak ürünlerde Adalar İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yapacağı tetkik ve kontroller sonrası vereceği sıhhi açıdan uygunluk belgesinin belediye’ye sunulması akabinde Kooperatif ile birlikte belediye isim ve logolarına ürün ambalajlarında yer verilecektir. Kooperatif satacağı yukarıda tanımı yapılmış ürünlerde belediye’nin ismini kullanacağı için bu isim hakkının bedeli olarak, 1 Kasım 2017den başlamak üzere ve her ay net. l.500,00T (binbeşyüztürklirasından) + KDV’den az olmamak kaydıyla KDV hariç cirosunun %7’sini belediyeye verecektir’

Denilmekte ancak kiraların hiçbiri ödenmediği (1 kez müfettiş geldiğinde 750 TL göstermelik ödeme yapılmış sadece) Kooperatifce üretilen hiçbir ürünün satış dükkanında satılmadığı çünkü hiçbir şey üretilmediği gelen bilgiler arasında. Büyükada markası ile satılan ballar dışarıdan 15 TL / Kg civarı alınıp karışım yapılarak BÜYÜKADA balı diye satıldığı belirtiliyor.

Tüm açık ürünlerin üzerine Büyükada markası yapıştırıldığı bu sebeple de Tarım İl Md. ciddi bir ceza kesmesine rağmen aynı uygulamanın halen devam ettiği iddia ediliyor. Gelen bilgiler arasında en önemlisi de kanunen bulunması gereken ve gıda etiketlerinde yer alması zorunlu IŞLETME KAYIT NUMARASININ SAHTE olduğu iddiası. Etiketlerdeki numara, dükkanın açılışı için verilen işletme numarası. Yani o numarayla gıda dolum, ambalajlama ve satış yapmak suç…Ayrıca hiç bir üründe belediye logosunun bulunmadığı, Kira sözleşmesi 1,5 yıllık olduğu ve 2019 başında bittiği belirtiliyor

Ulaştığımız bilgiler arasında  protokol haricinde bir de kira kontratı olduğu, belediye logosunun kullanılması işbirliği amaçlı olduğu, bunun sebebinin belediyeyle kooperatif arasında bir işbirliği protokolünün bulunması… Kira bedeli ise Aylık 1.500 TL’den az olmamak üzere cironun % 7’si. Ancak buna hiçbir zaman uyulmamış. Belediyeye ciro bile bildirilmemiş. Belediye logosunun ise  bu işin kılıfı olduğu, sebebinin ise dükkana 10.000’lerce lira teklif eden bir sürü kişi olması. Bunun önüne geçmek için bizzat Şebnem K’nin protokol hazırladığı ve sanki belediye kooperatif işbirliğiymiş gibi dükkanı alınması…

KAMU ADINA SORUYORUZ

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül;

  1. Büyükada Gülistan caddesinde bulunan Büyükada Tarımsal Kooperatifin satış yapılan şu an sözleşmesiz dükkanının Adalar Belediyesi eski başkanı Atilla Aytaç’ın kira almaksızın verdiği ve kira şartlarına uyulmamasına rağmen sözleşmeyi fes etmeyerek kamuyu zarara uğrattığı ve sizin de buna göz yumduğunuz iddiası doğru mudur?
  2. Protokolde belirtilen isim hakkı sözleşmesinin 2019 başında bittiği, bu sürede müfettiş soruşturmasından kurtulmak için 1 defa 750 TL (yarım kira) yatırıldığı, 2018 yılında başka ödeme yapılmadığı iddiası doğru mudur?
  3. Arıların tamamına yakınının öldüğü, Büyükada Balı olarak başka balların satılarak Adalıların kandırıldığı iddiası doğru mudur?
  4. Asil ve yedek üyelerin tamamının istifa ettiği, yönetimin düştüğü ancak bunun gizlendiği ve genel kurul yapılmadığı iddiası doğru mudur?
  5. Gıda etiketlerinde yer alması zorunlu işletme kayıt numarasının sahte olduğu iddiası doğru mudur?
  6. Yapılan protokolde Kira bedeli ise Aylık 1.500 TL’den az olmamak üzere cironun % 7’sinin Adalar Belediyesine verilmesi gerektiği ancak bu maddeye hiç uyulmadığı Belediyeye ciro bile bildirilmediği iddia ediliyor bu doğru mudur?
  7. Ticari işletmelerle ilgili olarak Gıda dolum ve ambalajlama ruhsatı var mıdır?
  8. Yapılan İnşai Faaliyetler ve uygulamalar yasal, izinli ve ruhsatlı mıdır?
  9. Anılan yer ile ilgili olarak yapılan kanuni işlem var mıdır?
  10. Her türlü vergi, harç vb. resmi ödemelerini yapmakta mıdır? (Emlak Vergisi, İşletme Harçları, Gelir ve Bağlı vergiler)
  11. Parseller içindeki geçmişten beri gelen ticari ve sanayi teşekküllerin korunma durumları nedir?
  12. 6552 sayılı torba yasanın 98.Maddesi gereği Adalar ilçe sınırları içinde aykırılıkları olan eski eser parsellere uygulanan geriye dönük vergi, vergi zayii ve gecikme faizi tahakkuku bu parseller için de uygulanmış mıdır?

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.