Büyükadalı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan : Yalova açıklarındaki deprem uyarıcıdır!

Büyükadalı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan : Yalova açıklarındaki deprem uyarıcıdır!
Yayınlama: 09.03.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:23
A+
A-

8 Mart’ta Marmara Denizi’nin Yalova açıklarında meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından “büyük deprem mi geliyor” korkusu yeniden başladı. Söz konusu depremi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, acunn.com’a yorumladı.

8 Mart’ta Marmara Denizi’nin Yalova açıklarında meydana gelen depremin İstanbul, Yalova ve Kocaeli’nde de hissedilmesi korku yarattı. AFAD depremin büyüklüğünü 3.9 olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi ise 4 olarak duyurdu.

“BÜYÜK DEPREMİ TETİKLEMEZ, YEREL BİR BİRİKİMDİR”

Söz konusu depremi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a yorumlattık. Yalova açıklarında gerçekleşen 4.0 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Marmara’da olabilecek en küçük deprem olduğunu vurgulayan Prof. Övgün Ahmet Ercan, “1999’da kırılmış olan Yalova’dan Sivriada’ya uzanan, Sivriada kolu üzerinde gerçekleşti. Yerel bir gerginlik birikimidir. Kırılma olmadı. Büyük depremi tetikleyici değil.  Akabinde sadece 1 tane artçı deprem oldu. Yani kimse korkmasın” uyarısında bulundu.

“UYARICI DEPREMLER 6.0’YA KADAR ÇIKABİLİR”

Arkasından büyük depremin gelmesi için çok erken olduğunu söyleyen Prof. Ercan, “Büyük deprem gelene kadar böyle uyarıcı depremler olacaktır. Ve unutmayın, bu uyarıcı depremler 6.0 büyüklüğüne kadar çıkabilir” dedi. Uyarıcı depremlerin bilimsel olarak önemli olduğunun altını çizen Ercan, “Çünkü bizlere ana depremlerin nerede, nasıl oluşacağına dair yol gösterir” diye konuştu.

“İKİ KOLDA KIRILMA OLACAK: İSTANBUL VE TEKİRDAĞ”

Yalova açıklarında meydana gelen söz konusu depremin güneyde olduğuna dikkat çeken Ercan, “Güneyde olan deprem kuzeyi tetiklemez. Kırılma olacak iki kol var; İstanbul ve Tekirdağ. İkisinde de olmadı bu deprem. Korkmayın” açıklamasını yaptı.

“TÜRKİYE’DE DEPREM YILLARI BAŞLADI”

Türkiye’de 2019 ve 2022 yılları arasının ‘deprem yılları’ olacağını 5 yıldır söylediğini de vurgulayan Ercan, “Bu yıl ki depremlerle süreç başladı zaten. Art arda devam edecektir. Çünkü Anadolu Yarımadası 10 yıldır gergin. Bu gerginlik boşalıncaya kadar depremler bitmez” dedi.  

Şebnem Ber (sebnem@acunn.com) 

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.