Büyükada’ya fayton seferi

Büyükada’ya fayton seferi
Yayınlama: 30.06.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:27
A+
A-

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu sahaya iniyor. Komisyon Başkanı Mustafa Yel ve komisyon üyeleri 3 Temmuz’da fayton sorununu yerinde incelemek için İstanbul Büyükada’da olacak.

Yürürlükteki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yetersiz kalması üzerine yeni bir yasal düzenlemeye altyapı oluşturulması amacıyla TBMM’de Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

Meclis Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Komisyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Yel, komisyonun sadece sokak hayvanları konusunda çalışmadığını belirterek, yaban hayvanları, göçmen kuşlar, faytonları çeken atlar, yunus parklarındaki deniz memelilerinin de aralarında bulunduğu hayvanların haklarının korunmasına yönelik tedbirleri de ele aldıklarını söyledi.

Faytonlara sürülen atlara yönelik incelemelerde bulunacaklarını vurgulayan Yel, şunları kaydetti:

“Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın hazırlattığı elektrikli bir fayton türü var. Özellikle Adalar’da kullanılmasını tavsiye edeceğiz. Atların durumu ile ilgili çok büyük eleştiri var. Dünyada bir metrekareye en çok atın İstanbul Adalar‘da düştüğünü biliyoruz. Yaklaşık 1600 at, Büyük Ada, Burgaz Ada, Kınalı Ada ve Heybeli Ada’da yaşıyor. Ne yazık ki bir kısmı iyi koşullarda değil. Sıkıntılar hep dile getiriliyor.

Bu çarşamba günü gidip göreceğiz. Komisyon olarak elektrikli faytonların, Adalar’da estetik değerleri koruyarak ve görsel olarak insanlarımızın hoşuna gidecek şekilde dizayn edilerek çalışmasını önereceğiz.”

15 Mayıs’ta faaliyete geçen komisyon bu süre içinde çok sayıda uzman, konuyla ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri ve ilgili bakanlıkların yetkililerinin bilgisine başvurdu. Komisyon son toplantısında yunus parklarıyla ilgili sorunlara ilişkin Deniz Memelileri ve Yunus Parkları Derneği ikinci Başkanı İsmet Parmak’ı dinledi. “Gösteri yunuslarına eziyet ediliyor” iddialarını reddeden Parmak, sektörlerinin de kanun kapsamı içine alınmasını talep etti. Bu sayede yunus parklarında denetimlerin kanun çerçevesinde yapılacağını belirten Parmak, engelli çocuklara yönelik yunus terapilerinin yurt içinden ve dışından büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Komisyon, Parmak’ın sunumunun ardından yunus parklarını da inceleme kararı aldı.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.