CHP’li Umut Oran Heybeliada Sanatoryumu’nun yeniden açılmasını istedi

CHP’li Umut Oran Heybeliada Sanatoryumu’nun  yeniden açılmasını istedi
Yayınlama: 01.04.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:23
A+
A-

Anne babası tıp doktoru olan CHP’li Umut Oran Corona mücadelesinde kahramanca görev yapan doktorların yaşadıkları sıkıntılara duyarsız kalmadı.

CHP'li Umut Oran Heybeliada Sanatoryumu’nun yeniden açılmasını istedi

Umut Oran doktorların sesi oldu

Kamu hastanelerindeki sağlık çalışanlarının sorunlarını zaten gündemde tutan Kınalıadalı Umut Oran, pandemi hastanesi ilan edilmesinin ardından özel sağlık kuruluşlarında çalışan 45 bin doktorun yanı sıra binlerce sağlık personelinin maaşlarını tam olarak alamaması ve hatta 1-2 ay içerisinde bu tesislerin tamamının kapanmak zorunda kalacağı uyarısıyla Sağlık Bakanlığına başvurarak önlem alınmasını istedi. 1924 yılında kurularak vereme karşı onyıllarca başarılı mücadele veren Heybeliada Sanatoryumu’nu da unutmayan Umut Oran, 2005 yılında kapatılan sanatoryumun yeniden açılmasını bakanlıktan talep etti.

pandemi-cokusunu-onleyecek-yol-haritasi-umut-oran’dan-geldi

Bilgi Edinme Yasası kapsamında bugün Sağlık Bakanlığına başvuran CHP’li Umut Oran özel hastanelerin büyük bölümünün kapanmak üzere olması ve Heybeliada Sanatoryumunun durumunu gündeme getirdi. Umut Oran, Sağlık Bakanlığına yaptığı başvuruda şunları kaydetti:

“Coronaya karşı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de topyekun mücadele veriyoruz ve bu savaşta doktorlarımız sağlık çalışanlarımız ön cephede yaşamları bahasına uğrayıp halkımızı korumaya çalışıyor. Bu mücadelede kamu özel ayrımı olmaması için SAĞLIK BAKANLIĞI olarak da birtakım önlemleri aldınız. Anne babası tıp doktoru olan bir vatandaş olarak bu mücadelede bakanlığımızın çalışmalarını yürekten destekliyorum. Ancak işleyişte ortaya çıkan sorunları gidermek adına bazı sıkıntıları gündeme getirip çözmek gerekiyor. 2005 yılında kapatılan Heybeliada Sanatoryumunun da bu süreçte değerlendirilmesi düşünülebilir.”

CHP’li Umut Oran’ın yanıt beklediği sorular şöyle:

1- Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastanelerin ayakta muayene ve normal ameliyat yapamadığı için Mart ayında gelirlerinin yüzde 90’ını kaybettiği bilgisi doğru mudur?

2- 45 bin doktorun çalıştığı özel hastanelerin, Türkiye’deki 25 bin yetişkin yoğun bakım yatağının yüzde 65’ine sahip olduğu bilgisi doğru mudur?

3- Mart ayı içerisinde kaç özel hastaneye toplam kaç TL ödeme yaptınız? Corona tedavisi ve yoğun bakımı için yapılan ödemelerin toplam miktarı kaç TL’dir? Özel hastaneler Corona ile ilgili sarf malzemelerinin bedelinin karşılanmaması nedeniyle zorlandıkları için bu bedelin günlük olarak karşılanması mümkün müdür?

4- Mart ayı maaşlarını zorlanarak ödeyen özel hastanelerin nisan ayında doktor ve hemşirelere maaşlarını yüzde 25’ini keserek ancak yatırabileceği, Mayıs’ta ise ödeme yapamayacağı bilgisi size iletildi mi? Bu vahim durumu nasıl önleyeceksiniz?

5- Pandemi mücadelesi veren özel hastanelerdeki doktor/hemşirelerin maaşlarını, kamudaki muadillerinin düzeyinde en azından 3-4 ay boyunca Sağlık Bakanlığı olarak ödeme vb. planlamanız var mıdır?

6- Tedavi yaparken, görevi başında coronaya yakalanarak yaşamını yitiren sağlık çalışanları da aynen cephede yaşamını yitiren askerlerimiz gibi görev şehidi sayılacak mı?

7- Corona mücadelesinin sekteye uğramaması için bu süreçte özel hastanelerin geçici veya sürekli olarak kamulaştırılması mümkün müdür?

8- Sağlık Bakanlığı’nın 01.08.2005 tarihli kararıyla lağvedilen Heybeliada Sanatoryumu Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni neden yeniden açmıyorsunuz, bu konuda bir planlamanız var mıdır?

9- Heybeliada’da 1924’ten itibaren yalıtılmış bir şekilde yıllarca vereme karşı başarılı mücadele yürüten 660 yataklı sanatoryum hastanesi yeniden açılarak Corona pandemisine karşı yürütülen savaşta Türkiye’ye güç katmaz mı?

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.