Sonbaharda görülme sıklığı artan üst solunum yolu enfeksiyonları, özellikle çocukları ve 65 yaş üzerindeki kişileri olumsuz etkiliyor.
Kreş ve anaokuluna giden çocuklar, virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle sık sık hastalanıyor, gereksiz antibiyotik kullanmak zorunda kalıyor. Kış mevsimine geçiş döneminde, gribal enfeksiyonlara karşı alınması gereken önlemlerin başında grip aşısı geliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Samet Özer, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı alınması gereken önlemler ve aşılanmanın önemi hakkında bilgi verdi.
Çocuğunuza el yıkama alışkanlığı kazandırın
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedeni virüslerdir. Virüslerin yapısından dolayı bu hastalığa karşı antibiyotik tedavisi etkili olmamaktadır. Korunma ancak doğal yollarla ve aşıyla sağlanabilir. Bunun yanında hasta kişilerle aynı ortamda bulunulmaması, temas edilmemesi ve havası kirli ortamlardan uzak durulması, hastalıklardan korunma bakımından gereklidir. Çocuklara, enfeksiyonlara karşı el yıkama alışkanlığı kazandırılması da çok önemlidir. Virüsler en sık, ellerin ağız ve gözlere teması ile bulaşmaktadır.
Risk grubunda olanlar grip aşısı yaptırmalı
Virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı en etkili korunma yöntemi aşılanmadır. Kronik hastalıkları bulunanlar, gebeler, çocuklar ve yaşlılar, öncelikli risk grubundadır. Özellikle astım, diyabet, kalp, böbrek hastalığı ve nörolojik hastalıkları olan çocuklar ile onlarla aynı evde yaşayan aile bireylerinin de aşı yaptırması çok önemlidir. Bağışıklık sistemi bazı nedenlere bağlı olarak baskılanmış olan kişiler, kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli hastaları ile bu kişilerle aynı evde yaşayanlar, hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanları mutlaka grip aşısı yaptırmalıdır. 6 ay-5 yaş arası çocuklara, ilk üç ay sonrası gebelere, emzirme döneminde annelere, 6 aydan büyük çocuklara ve onlarla aynı evde yaşayan kişilere grip aşısı yapılmalıdır.
Aşı yalnızca grip virüsüne karşı koruyucudur
Grip aşısının Kasım ayının sonuna kadar yapılması ve Aralık’tan sonraki tarihe ertelenmemesi önerilir. Aşının hastalık yapıcı bir etkisi bulunmamakla birlikte; halsizlik, hafif baş ağrısı ve ateş, öksürük, gözlerde kızarma ve yaşarma, üst solunum yollarında yanma hissi ve burun akıntısı ile kendini gösteren nezleye karşı da koruyuculuğu yoktur. Yaşamı tehdit edebilen gripte ise ateş ve halsizlik, boğaz ağrısı, iştahsızlık ve öksürük çok sık görülür. Grip, birkaç virüsü ile tüm dünyada bir salgın haline gelebilir. Çocuklar ve kış aylarında bebekler grip virüsü riski altında olduğundan, grip aşısı yaptırmak yaşamsal önem taşımaktadır.
Grip aşısı ile ilgili bilinmesi gerekenler