Çölyak federasyonu genel kurulu yapıldı

Çölyak federasyonu genel kurulu yapıldı
Yayınlama: 13.10.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:30
A+
A-

Türkiye’de faaliyet gösteren Çölyak derneklerinin katılımıyla kurulan Çölyak federasyonunun Genel Kurulu  6 Ekim 2018 cumartesi günü Ankara’da yapıldı.

Çölyak federasyonu genel kurulu yapıldıYapılan genel kurul sonunda;

Çölyak Federasyonu Başkanlığına Urfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, Başkan Yardımcılığına Manisa Çölyak Derneği Başkanı Halim Şivecan, Genel Sekreterliğe İstanbul Glutensiz Hayat Derneği Başkanı Tülin Ünal, Saymanlığa Van Dernek Başkanı Gıyasettin Şevgin; Yönetim Kurulu Üyeliğine İzmir Çölyak Derneği Başkanı Prof.Dr.Sema Aydoğdu, Yönetim Kurulu üyeliğine Kayseri Çölyak Derneği Başkanı Zahide Kaya, Yönetim Kurulu üyeliğine Trabzon Dernek Başkanı Akın Şahin getirilmiştir.

2017 Mayıs ayında Türkiye Çölyak Dernekleri’nin talebiyle TBMM ‘de yer alan dört siyasi parti birleşerek Çölyak Araştırma Komisyonu oluşturuldu. Bu komisyonda farklı illerden gelen dernek başkanları, milletvekilleri, uzman kişiler, ilgili kurumlar ve üretici firmaların katılımı sağlandı. TBMM ‘de araştırma komisyonu her hafta toplanarak çölyak ve glutensiz yaşamı masaya yatırdı. Ayrıca Urfa, Kayseri ve Bursa’da yapılan saha çalışmalarıyla da farklı illerde bulunan çölyaklıların yaşadığı sorunlar yerinde tespit edildi. Bu toplantılarda Türkiye’deki çölyaklıların sosyal hayatlarında yaşadıkları sıkıntılar, teşhis aşamasında ki sorunlar, glütensiz yaşamın zorluğu, çölyak farkındalığı için yapılması gerekenler ve çözüm önerileri en ince ayrıntısına kadar görüşüldü. Çölyak Araştırma Komisyonu yaptığı son toplantısından sonra hazırladığı raporu meclis başkanına iletti.

Bu rapor sonrasında ilgili bakanlıklar ve kurumlar bilgilendirilerek, gerekli görülen çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu başlangıçla birlikte kurulan çölyak federasyonu komisyonun hazırladığı rapor ışığında tüm gelişmeleri takip ederek, Türkiye’deki çölyaklıların yaşadığı sorunların çözümü için çalışmaya başladı.

Çölyak Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda SGK raporlarının süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. SGK tarafından raporu bulunan çölyaklılara her ay verilen ödemelerin arttırılması çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Ayrıca bu araştırma sırasında meclisimize iletilen talepler Bakanlıklar düzeyinde takibimizdedir.

Çölyak Federasyonunun kurulma amacı ,

-Türkiye’de çölyak farkındalığını arttırılması için tüm illerde tanıtıcı, bilgilendirici faaliyetler yapmak,

-Teşhis alan çölyaklıların yaşadığı sorunları ilgili Bakanlıklara ulaştırarak, çözülmesi için çalışmak,

-Her ilde dernek kurulmasını teşvik etmek, mevcut derneklerin çalışmalarına destek olmak,

Çölyak teşhisi alan kişiler için hayırlı olmasını diliyor, federasyonumuzun yapacağı projelerin başarıyla sonuçlanmasını diliyoruz.

Saygılarımızla,

Çölyak Federasyonu

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.