Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heybeliada Bahriye Cami için “2025 yılında bitecek” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heybeliada Bahriye Cami için “2025 yılında bitecek” dedi
Yayınlama: 01.09.2024
A+
A-

Heybeliada Bahriye Mektebi yakınında inşa edilen ve 1930’lu yıllarda yıkılan caminin yeniden inşaasına başlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdaoğan, Bakırköy’deki Hava Harp Okulu yerleşkesinde inşa edilen caminin açılışında “Heybeliada Bahriye Mektebi Camisi bizim için ayrıca önemli. Geride hiçbir iz kalmayan bu güzide eseri aslına uygun olarak yeniden yapıyoruz” dedi.

Heybeliada Bahriye Cami


Heybeliada Bahriye Mektebi yakınında inşa edilen ve 1930’lu yıllarda yıkılan cami ‘eski eser’ olarak tecil edilerek yeniden inşa ediliyor.

Osmanlı döneminde denizci yetiştiren Heybeliada Bahriye Mektebi yanında II.Mahmud tarafından inşa edilen cami, 1930’lu yıllarda yıkılmıştı.


“5 No’lu Koruma Kurulu onayıyla Adalar’ın ilk camisi olan yapının yeniden inşası (rekonstrüksüyon) için yasal tüm prosedürler tamamlanmıştı.

1930’ların ortalarına kadar ayakta kalan bu caminin önce minaresi yıktırıldı. Sonra okuma salonuna çevrildi. Son olarak da 1930’ların sonuna doğru tamamen yıkılarak bu bölge yeşil alan haline getirildi.

İstanbul Heybeliada’da iskelenin hemen yakınında Deniz Harp Okulu’na bağlı Deniz Lisesi ya da eski adıyla Bahriye Mektebi yer alır. Osmanlı’da denizcilerin yetiştirildiği bu okulun hemen bitişiğinde Adalar’ın ilk camisi olan Bahriye Mektebi Cami vardı. 1828’de II. Mahmud döneminde inşa edilen ve kiremit kaplı bir çatı ile örtülü olan bu caminin her cephesinde üç sıra halinde pencereler bulunuyordu.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.