Deprem felaketi sonrası konutta sıradışı değişim!

Deprem felaketi sonrası konutta sıradışı değişim!
Yayınlama: 06.04.2024
A+
A-

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketi sonrasında gözlemlenen emlak verileri doğrultusunda yayınlanan veriler, en çok konut aranan illerde önceki dönemlere göre önemli değişimleri ortaya çıkardı. 6 Şubat sonrasında en çok konut aranan il Kayseri olurken, kiralık ve satılık konut fiyat değişiminde ise Mersin öne çıktı. Ev tipine göre konut aramalarında ise deprem felaketinin ardından müstakil konut aramalarında yüzde 1521 artış gözlemlendi.

Vatandaşların 3’te 2’si aradıkları konutun yüksek yapılı olmamasını tercih ederken, yaşamak için en çok Ege Bölge’sinin tercih edildiği görüldü.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,0 azalarak 80 bin 31 olurken, ipotekli konut satışları yüzde 12,7 azalış göstererek 17 bin 357 oldu. Bununla birlikte Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yü 18,8 azalarak 23 bin 476 olurken, toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 29,3 oranında gerçekleşti.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından şubat ayında arama hacmindeki değişim bazında en çok konut aranan illerde önemli değişimler görüldü. 6-28 Şubat tarihleri arasında konut arama hacimleri değerlendirildiğinde Kayseri yüzde 512’lik artış ile dikkat çekerken, onu Diyarbakır yüzde 475, Mersin ise yüzde 447 artış ile takip etti. Bu üç ili sırasıyla Antalya, Adana, Ankara ve Eskişehir takip etti.

6 Şubat sonrasında en çok konut aranan illerdeki fiyat değişimlerine bakıldığında ise kiralık konut fiyat değişiminde Ankara yüzde 36 artışla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 25 artışla Mersin takip etti. Mersin satılık konut fiyat değişiminde de yüzde 5’lik artışla birinci sırada yer aldı. Kiralık konut fiyat değişiminde Diyarbakır yüzde 36’lık düşüş ile dikkat çekerken, Adana’da da yüzde 18’lik düşüş meydana geldi. En çok konut aranan Kayseri’de ise kiralık fiyatlarında bir değişim yaşanmazken, katılık konut fiyatlarında ise yüzde 2’lik artış gözlemlendi.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.