DUMANSIZ HAVA SİGARASIZ DÜNYA

DUMANSIZ HAVA SİGARASIZ DÜNYA
Yayınlama: 22.02.2012
Düzenleme: 15.03.2012 21:57
A+
A-

                            DUMANSIZ HAVA SİGARASIZ DÜNYA

                            9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

                            4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ

Tütün kullanımı’yla akciğerimize ve dolaşımımıza nefesle aldığımız zararlı maddeler nelerdir?

**Bağımlılık yaratan NİKOTİN

**Kanserden sorumlu KATRAN

**Boya sökücü ASETON

**Akü yapımında kullanılan KADMİYUM

**Roket yakıtında bulunan METANAL(sahte rakıda bulunur ölümcüldür)

**Çakmak gazı BÜTAN

**Öldürücü zehirler SİYANÜR ve NAFTALİN

Türkiyede her altı saniyede bir,yılda ise beş milyondan fazla kişinin ölümüne neden olur.

**Bu, her on yetişkin ölümünden birinin sebebinin tütün olduğu anlamına gelmektedir.. Tütün kullanımı, özellikle sigara, dünyadaki tüm kanser vakalarının tek en büyük nedenidir. Akciğer, ağız, boğaz, burun ve sinüsler, karaciğer, pankreas, mide, rahim, meme, barsak, böbrek ve mesane kanserleri dahil olmak üzere tüm kanser ölümlerinin, dörtte birinden daha fazlasından sorumludur. Aynı zamanda kardiyovasküler ve diğer akciğer hastalıklarının gelişmesinde de rol oynar. **günde 1 paket sigara içen birinin akciger kanserine yakalnma riski içmeyen birine göre 20 kat fazladır.

**Sadece sigara içenlerin risk altında olduğunu söylemek mümkün değildir.** Kapalı alanlarda içilen tütün dumanı, içmeyen kişiler tarafından da solunmaktadır.** 2004 yılında,  pasif içicilik sebebiyle %28’i çocuk olmak üzere 600,000 kişi erken ölmüştür
**Birçok çalışma göstermektedir ki, tütün kullanımının durdurulması ve dumansız hava sahası yaratılması kanser ve diğer kısa/uzun vadeli sağlık sorunlarının ciddi düzeyde azalmasını sağlamaktadır.
**Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC), kanser ölümleri ile ilişkili risk faktörlerinin azaltılmasının en ateşli savunucusu olarak, tütün sanayi karşısında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Tütün Kontrolü Sözleşmesi (FCTC) uyarınca, tütün kullanımı ve pasif içiciliğe karşı ciddi tedbiler alınmasını desteklemektedir..

Sadece nefes alın: Sigara içme, tütün çiğneme ve koklama alışkanlıklarını bırakarak kanseri önleyebilirsiniz. Kanser riskini daha da azaltmak için pasif içiciliğe maruz kalmaktan kaçının.

     9ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ   Sigarada nikotin ve karbonmonoksitin yanı sıra arsenik, kurşun, benzen, krom, nikel, formaldehit gibi kanser yapıcı maddeler, siyanür, aseton, formik asit gibi zehirlerin bulunur. sigaranın solunum yollarının yanı sıra kalp ve damarlar, sinir, sindirim ve üreme sistemlerinde etkili olmaktadır”Sigara bırakamamaktaki temel zorluk, nikotinin beyinde bazı fonksiyonları artık ele geçirmiş olmasıdır”sigarayı bırakamamaktaki zorlukların fizyolojik bağımlılığın yanı sıra sosyal bağımlılıktan da kaynaklanır..Sigarayı bırakmaya karar vermek bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacakları bir sorundur.Her şey karar vermeyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteleme ,sonunda mecbur olarak bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olurlar.Dünya sigarayı bırakma günü, sigarasız günü, mücadele günü gibi özel tarihler bu karar günü  için sadece iyi uyaran olabilirler..

“Sigarayı bırakmada  en büyük  şart  motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. .Sigarasız, sağlıklı yaşamı yaşamınızda en önemli karar olarak hep canlı tutmalısınız yoksa “bir sigara içsem ne olur sanki “ diye düşünmeye başlarsınız ve sonunda bağımlılığa geri dönersiniz.

SİGARA VE ÜZÜNTÜ

Üzüntü en önemli sigara kullanımına geri dönüş nedenlerinden biridir.Üzüntü kişinin motivasyonunu (sadece sigarayı bırakma motivasyonu değil, aynı zamanda yaşama motivasyonu, iş yapma motivasyonu, insanlarla birlikte olma motivasyonu vs.) kıran bir durumdur. Üzüntülü kişi kendisini ve hayatı değersiz hisseder ve öfkesini hemen kendi vücuduna madden ve manen zarar vererek yatıştırmak ister.

Bir olaya üzülen kişi, üzüntüsünü gidermek için sigaradan medet umma eğilimine girer, çünkü geçmişte en üzüntülü anlarında sigara onu rahatlatmıştır. Ayrıca sigara vücuda maddi zarar vermekte en etkili yöntemdir. Kişinin zihni burada da hızlı ve kolay çözümü dayatır.

Oysa daha güzel bir çok çözüm kuşkusuz vardır; örneğin SPOR . Bir kısa yürüyüş, bir dostu aramak,bir müzik dinlemek…Endorfin denilen ağrı kesici ve mutluluk verici hormonların salgılanması bu eylemlerle çok kolay gerçekleşir. Kişi daha önce sigarayla aşabildiği kısır döngüleri bu yollarla kırabilir ve daha sağlıklı daha mutlu olabilir. Kolay ama zararlı yolu tercih etmek ile zorca ama sağlıklı yolu tercih etmek arasında ilk günlerde zorlanılsa da hemen sağlıklı yollara alışılacağı görülecektir.

Sonuç olarak kendimizi en zayıf ve değersiz hissettiğimiz üzüntülü anlarda sigaranın çözüm olamayacağını bir kez zihnimize yerleştirince diğer bağlantı noktalarında da işe yarayacağını görürüz.Stress, alkol ve sigarayı bağladığımız başka konularda da teker teker spor,müzik,arkadaşlık gibi yollarla mücadele edebileceğimizi fark ederiz.

SİGARA BIRAKILINCA NELER OLUYOR?

Bilimsel verilere göre, bir kişi sigarayı bıraktığında vücutta şunlar oluyor: **”İlk 20. dakikada, nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale döner. 24. saatte, kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır. **2 hafta-3 ay sonrasında, efor kapasitesi artar, öksürük azalır ve 3 ay içinde kaybolur, soluk alıp vermek kolaylaşır, koku ve tat alma duyuları iyileşir, bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar. **1-9 ay sonra öksürük ve nefes darlıgı azalır**1yıl1. yılda, kalp krizi geçirme riski yüzde 50 azalır, beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı riski yüzde 30-50 oranında düşer. Kronik bronşit, KOAH gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir. 5. yılda, ağız, gırtlak, yemek borusu ve idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır. 10. yılda, felç olma riski hiç sigara içmemiş olan bir kişiyle aynı düzeye iner. Akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek ve pankreas kanseri riski azalır. 15. yılda, koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski hiç sigara içmeyen bir kişiyle aynı olur.”**Sigara bırakılmasıyla her 2 kullanıcı için 1 erken ölüm  önlenir.Beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalıgı riski %30-50 azalır.**Koku ve tat alma duyularınız iyileşir.Bagışıklık sistemi güçlenir.Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekeler kaybolur.                                                          SİGARAYI BIRAKABİLİRSİNİZ

”*Sigarayı bırakma çabasına girenler ilk denemede kendi başlarına doktor desteği bile olmadan  yüzde 5 oranında bırakıyorlar. Doktor desteğinde sadece danışmanlık ile bile başarı yüzde 10’lara çıkabiliyor”                                                                                          **Saglık Bakanlıgı sigara bırakmak isteyenlere ALO 171’le hizmet sunmaktadır.Bu hatta görev yapan danışmanlar arayan kişilerin sigara bırakma sürecini ilişkinsorularını cevaplamakta ve sigarayı bırakmalarını saglayacak etkili bir plan yapmalarına motive olmalarına ve gerekirse sigara bırakma polikliniklerine yönlendirmede yardımcı olmaktadırlar.Randevu alarak semtinize yakın birimlerde poliklinik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz,Aile Hekimlerinizden yardım alabilirsiniz.

**bırakmak için bir tarih belirlenmesi önemli

**Tedavide hem fizyolojik hem de sosyal bağımlılık tarafı ele alınır.. Fizyolojik bağımlılık ilaçla tedavi edilirken, sosyal bağımlılık da düzenli doktor kontrolleriyle yapılabilmektedir

**Sigarayı bırakma konusunda  bir doktordan yardım alınması gerekebilir..

**kişilerin sigarayı bırakamayacağını düşünerek karamsarlığa kapılmamaları tavsiye edilir.

 

Adalar’daAileHekimliği ve Aile Hekimlerimi

Kısaca

 

AİLE HEKİMLİĞİ

  • Birey ve ailelere sürekli ve çok yönlü sağlık hizmeti veren, biyolojik, klinik ve davranış bilimleriyle iç içe olan, faaliyet alanı içinde, tüm yaş gruplarını, her iki cinsiyeti, tüm sistemleri ve bütün hastalıkları kapsayan bir uzmanlık alanıdır.
  • Dünya Sağlık Örgütü “Aile Hekimini” şöyle tanımlamıştır:
  • “Kendisine bağlı olan topluma, yaş, cinsiyet ve hastalık ayırımı yapmaksızın, birinci basamak sağlık hizmeti veren, temel tıp eğitiminden sonra, konusunda en az 2 yıl eğitim görmüş tıp doktorudur.”

AİLE HEKİMLİĞİNİN AMACI

 

  • Erken tanı ve tedaviyi sağlamak;
  • Hastalık ve sağlık konularına fiziksel, ruhsal ve sosyal faktörleri de dikkate alarak yaklaşmak;
  • Sağlık ile ilgili tüm konularda ilk değerlendirmeyi yapmak;
  • Süregen ve tekrarlayıcı hastalıklarda sürekli bakım ve tedaviyi sağlamak;
  • Hastalarla uzun süreli bağlantı kurarak, hastalıklarla ilgili bilgileri toplamak;

Birinci basamak sağlık hizmetlerini topluma sunmak;

Bireylerin yaşam kalitelerini ve sağlık düzeylerini yükseltmek

 

AİLE HEKİMLİĞİ ÖNEMLİDİR.

ÇÜNKÜ:

 

v  Sağlık hizmetini aile bireylerinin tümüne birden sunar.

v  Sağlığın sadece hastalık ve sakatlıkların olmayışı değil, sosyal yönden de tam bir iyilik hali içinde olma durumu olduğunu dikkate alarak hizmeti sunar.

v  Sağlık ile ilgili sorunlarda ailelere danışmanlık yapar ve yol gösterir.

v  Birinci basamak sağlık hizmetinin yeterli olmadığı durumlarda kişilerin daha ileri sağlık bakımının sağlanması konusunda gerekli olan organizasyonu gerçekleştirir.

 

Adalar İlçemizde Aile Hekimlerimizi Tanıyalım.

İstanbul’da  01.11.2010  tarihinde Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi  (MERNİS)  ilçe nüfus bilgileri doğrultusunda Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiş; ilçemiz için başlangıçta planlanan çalışma programına göre Büyükada Aile Sağlığı Merkezi için 3 birim (3 aile hekimi) ; Heybeliada Aile Sağlığı Merkezi için de 1 aile hekimi görev yapacak şekilde düzenlenmiştir.

Aile Hekimlerimiz ve ASM’lere ulaşabileceğiniz  telefon bilgilerimiz ;

  Hekimlerimiz Telefon Bilgileri
Büyükada ASM (3 AHB) 1-       Dr. Giray Girgin

2-       Dr. Ahmet Tanrıverdi

3-       Dr. Eyüp Borucu

382 34 20

Heybeliada  ASM (1 AHB) Dr. Kamil Erhan Şuben

351 84 44

 

Burgazada ve Kınalıada’da  ise pozisyonun açıldığı tarih olan 17.11.2011 ile yerleştirme yapılan ve 15.12.2011 tarihi itibariyle her iki ada için de gerçek kadrolu doktorları ile hizmet alınmaya başlanmıştır.

  Hekimlerimiz Telefon Bilgileri
Burgazada ASM (1 AHB) Dr. Bengisu  OLGUN BERKARDA

381 19 19 *

Kınalıada ASM (1 AHB) Dr. Alp ARACI

381 40 60 *

* Yeni açıklan ASM’lerimiz geçici olarak TSM Sağlık Evi’ni kullandığı için Sağlık Evinin telefonu verildi.Yeni yerlerine geçince ASM’lerinin  telefon numaraları güncellenecektir.

ADALAR TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ EGİTİM ŞUBESİ:02163826210

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.