Ellerini hiç kullanmazken 20 yıl sonra ilk kez mandolin çaldı

Ellerini hiç kullanmazken 20 yıl sonra ilk kez mandolin çaldı
Yayınlama: 06.06.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:36
A+
A-

20 yıl önce vücudunda ortaya çıkan belirtilerle doktora başvuran ve Parkinson teşhisi konulan Abbas Uğurlu, uzun yıllar ilaç tedavisi oldu.

Ellerini hiç kullanmazken 20 yıl sonra ilk kez mandolin çaldı

“AMELİYAT SONRASI İLK İSTEDİĞİ ŞEY MANDOLİNİ OLDU”

Yılların ilerlemesiyle birlikte şikayetleri artan ve ilaçların yetersiz kaldığını hisseden Abbas Bey 23 Mart’ta Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili ameliyatı oldu. Hastalığı süresince günlük ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan Abbas Bey’i üzen tek şey ellerini kullanamadığı için gönülden bağlı olduğu mandolinini çalamamaktı. Geçirdiği başarılı operasyon sonrasında ilk istediği şey mandolini oldu ve 20 yıl sonra ilk kez bu enstrümanı çalarak hastalığını atlatmanın mutluluğunu yaşadı. Operasyonun mimarı olan ve Abbas Bey’in eski sağlıklı günlerine kavuşmasını sağlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ise “ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı; ilaç kullanımına bağlı yan etkiler ile yaşam standartlarının bozulmuş olduğu; yaşamlarını başkalarının yardımı ile sürdürmek zorunda olan Parkinson hastalarının dertlerine “Beyin Pili” tedavisi çare oluyor. Bu gibi hastaları da beyin pili tedavisiyle eski sağlıklı günlerine kavuşturmak mümkün” dedi.
ABBAS UĞURLU: “GÜNLÜK İHTİYAÇLARIMI TEK BAŞIMA KARŞILAYAMIYORDUM, ELLERİMİ HİÇ KULLANAMIYORDUM”
72 yaşındaki emekli albay Abbas Uğurlu, 20 yıl önce ayağını sürterek yürümesi sebebiyle o yıllarda yaşadığı şehir olan İzmir’de doktora başvurdu. Belirtiler sonucu Parkinson teşhisi konulan Abbas Bey ilaç tedavisine başladı. Kullandığı ilaçlara ve gördüğü tedaviye rağmen şikayetleri günden güne artış gösterdi ve hareketlerinde yavaşlama oldu. 15 yıl boyunca bu şekilde yaşayan Abbas Bey; son yıllarda günlük ihtiyaçlarını bile tek başına yapmakta zorlanmaya başladı, hatta ellerini bir dönem hiç kullanamadı. Kendisinin en büyük destekçisi olan eşi Meral Hanım Parkinson’un çözümü olarak duyduğu beyin pili tedavisini araştırmaya başladı. Yaptığı araştırmalar sonucu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh’a ulaştılar. Hayatını Parkinson hastalarını iyileştirmeye adayan Op. Dr. Ali Zırh; yaptığı kontroller sonucu Abbas Bey’e iki yıl önce beyin pili ameliyatını önerdi. Uzun yıllar ilaç tedavisi gören Abbas Bey ilk etapta ameliyat fikrinden dolayı tereddüt etti fakat şikayetleri günden güne hayatını zorlaştırmaya başladığı için ameliyat kararı aldı ve 23 Mart 2017’de beyin pili operasyonu geçirdi. Parkinson teşhisi konulmadan önce Abbas Bey’in en büyük hobilerinden biri mandolin çalmaktı. Hastalığın olumsuz getirileri sonucu ellerini bile kullanamayan Abbas Bey, keyifle çaldığı mandolinine 20 yıl boyunca dokunamadı. Hastalığı sürecinde araba kullanmayı bıraktı, en sevdiği arkadaşlarıyla katıldığı görüşmelerden uzaklaştı ama onu en çok üzen mandolinini eline bile alamamak oldu. Sayısız beyin pili operasyonuna başarıyla imzasını atan Op. Dr. Ali Zırh, Abbas Uğurlu’yu da ameliyat ederek eski sağlıklı günlere geri dönmesini sağladı. Ameliyat sonrası Abbas Bey’in tek dileği mandolinine kavuşmaktı. Eline bile alamadığı enstrümanını şu günlerde dilediğince çalan Abbas Bey; “Bu kadar uzun seneler beklemem benim için zaman kaybı olmuş, o kadar mutluyum ki kendimi kuş kadar hafif hissediyorum. Eski günlerime göre o kadar iyiyim ki mutluluğumun bozulmasından korkuyorum” dedi.

BEYİN PİLİ AMELİYATI İLE PARKİNSONA DAİR ORTAYA ÇIKAN BULGULARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜZELTMEK MÜMKÜN!
Geçtiğimiz günlerde “yılın tıp adamı” ödülüne layık görülen ve beyin pili operasyonlarına başarıyla imzasını atan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh; ; ‘beyinde dopamin adı verilen maddenin eksikliğine bağlı olarak hastalarda katılık, tutukluk, titreme, ağırlık ve yavaşlık gibi bir takım bulgu ya da bulgular ortaya çıkıyor. ‘ diye konuştu. Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı ya da şiddetli ilaç yan etkileriyle iyileşemeyen hastaların beyin pili tedavisine aday haline geldiğini belirten Op. Dr. Ali Zırh; ‘Hastalığı ortadan kaldırmıyoruz ancak bizim koyduğumuz beyin pili elektrotları ve verdiğimiz elektrik akımı özellikle hastalığın motor bulguları dediğimiz katılık, tutukluk, titreme, ağırlık, yavaşlama gibi bulguları önemli ölçüde düzeltebiliyor. Beyin pili, beynin içerisine elektrik verilmesini sağlıyor. Uygulama esnasında hasta uyanık oluyor ve kafatasına iki taraflı birer küçük delik açılıyor. İki ince elektrot beynin içerisinde doğru anatomik bölgeye koyuluyor. Bu elektrotlar birer uzatma kablosuyla cilt altından gelerek köprücük kemiği hizasında cilt altına yerleştirilen pil cihazına bağlanıyor. Ameliyatın bitmesi çözümün başlangıcı sayılıyor. Sonrasında yoğun bir pil programlama ve ayar dönemi geliyor. Bu dönemde hastalar pil ayarları için ayaktan poliklinik kontrollere gidiyor. Beynin içerisine verilen elektrik akımı kontrol edilip programlanabiliyor” dedi.  Ameliyat edilen hastalar hastalığın ilk yıllarına geri getirildiği için hastalık saati geri alınabiliyor. Böylece başkalarının yardımıyla hareket eden ve mesleğinin gereklerini yerine getiremeyen kişiler eski hayatlarına geri dönmüş ve sağlıklarına kavuşmuş oluyor” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.