Emlak fiyatlarına ilişkin korkutan açıklama!

Emlak fiyatlarına ilişkin korkutan açıklama!
Yayınlama: 20.05.2023
A+
A-

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası emlak fiyatlarına ilişkin korkutan açıklama TÜGEM Başkan Yard. Dr. Mustafa Koçak’tan geldi. Koçak, seçim sonrası ev fiyatlarının nereye doğru evrileceğine dair birtakım bilgiler paylaştı;


Ülke geneli, hatta tüm dünya Türkiye’deki 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı 2’inci tur seçimlerine odaklanmış durumda. Ortada oluşan 14 günlük belirsizlik bile borsada aşağı yönlü büyük bir dalgalanma yaşatırken para piyasalarında tarihte görülmemiş zirveler yaşanmaya başladı.

Dolar kuru an itibari ile bankalarda 21,7539 TL’den satılırken Euro 23,4381 TL’ye çıktı. Gram altın ise yine bankalarda 1.387,392’den satılıyor. Bu belirsizlik banka kredi limitlerini de etkiledi. Şu anda bankaların kredi vermediğini, onaylanmış kredilerin ile geri çevrildiğini belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, bunun en çok emlak fiyatlarını etkilediğini belirtti.

Seçim sonrası emlak sektöründe yaşanacak birtakım sıkıntılara dikkat çeken Kolçak, seçim sonrası ev fiyatlarının nereye doğru evrileceğine dair birtakım bilgiler paylaştı;

Seçim sonrası ev fiyatları yükselir mi düşer mi?
‘’Alım gücü düştü, kredi faiz oranları yükseldi ve insanlar konut alamamaya başladılar. Konut almak artık hayal oldu. Çünkü bugün itibarıyla bankalar kredileri de kredi musluklarını da tamamen kapatmış durumdalar. Seçimden sonra eğer bir güven ortamı yaratılmazsa, piyasanın daha da çıkmaza gireceğini düşünüyorum’’ diyen Kolçak, ‘’seçim sonrasında ev fiyatları yükselir mi düşer mi?’’ sorusunu cevapladı.
Ev fiyatlarının önümüzdeki günlerde ne olacağına dair Kolçak ‘’ “Fiyat artış hızında düşüş bekliyorum. Ancak fiyatlarda düşüş önümüzdeki dönemde de gerçekleşmeyecek. Bu tabii nereye kadar gidecek, önümüzde göreceğiz” dedi. Konut kredilerinin kullanımı ve kredi limitleri hakkında birtakım bilgiler paylaşan Koçak şu ifadeleri kullandı;

Kredi kullanımlarında son durum
“Devlet bankalarında düşük oranlı krediler veriliyor ama bankaya gittiğinizde çok düşük bir limitle yani 250- 300 bin lira gibi kredi tutarlarıyla ancak kredi kullanabiliyorsunuz. Bu da ciddi bir nakit paranın olmasını gerektiriyor. İnsanlarda bu kadar nakit para olmadığı için de satın almaya yönelemiyorlar. Onaylanmış kredilerin bile geri çevrildiği senaryolar söz konusu. Bu ciddi bir durağanlık getirecektir” dedi.
Mayıs ayında ben satışlarda daha bir düşüş olacağını öngörüyorum. Çünkü 14 Mayıs’ta ilk turda bitmedi seçimler. 28 Mayıs’a kaldı. Hâlâ beklenti beklemeler devam ediyor. Seçimi bekleyelim diye. O yüzden mayıs ayında çok fazla bir hareketlilik söz konusu olmuyor. Ay sonuna kadar da olmayacaktır. Kredilerinin kapatılması, kredi faizlerinde yükselmesiyle birlikte insanların artık kredili ev alması zaten imkansız hale geldi.” Dedi.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.