Fahiş kira sorunu için çözüm bulundu!

Fahiş kira sorunu için çözüm bulundu!
Yayınlama: 29.04.2023
A+
A-

Türkiye’de kira fiyatlarındaki artış, uzun süredir tartışılıyor. Kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiren sürecin çözülmesi için yeni formüller aranıyor. Kiraya yüzde 25 sınır uygulamasının uzatılacağı belirtilirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hapis cezasının da gündemde olduğunu açıklamıştı. Türkiye gibi İspanya da yüksek kira fiyatlarıyla boğuşuyor. İspanya sorunun çözümü için yeni önlemler alırken uzman isimler alınan önlemlerin Türkiye’de de uygulanabileceğini belirtti. İşte haberin detayları…

Türkiye’de kira fiyatları pandemi sonrasında artışa geçti. Yaşanan süreçte ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelirken sorunun çözümü için yeni formüller tartışılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hapis cezasının da gündemde olduğunu açıklayarak “Fahiş kira artışını önlemek için 3 alternatif hazırladık” demişti.

Yüksek konut kiraları Türkiye’nin yanı sıra İspanya’da bir numaralı gündem maddesi. İspanya sorunun çözümü için iki yeni adım atarken, uzman isimler, İspanya’da alınan önlemlerin Türkiye’de de uygulanabileceğini belirtti.

İSPANYA’DAN KİRA ARTIŞINA ÖNLEM

Yüksek konut kiraları Türkiye’de olduğu gibi dünyanın bazı ülkelerinde de gündemde. Artışın önüne geçmek içinse farklı yöntemler devreye alınıyor.

NTV’nin haberine göre İspanya ilk kez konut kiralarına hem üst sınır hem vergi artışı getiriyor. Kira artışına 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 tavan uygulanacak.

İki yıldan uzun süre boş kalan evlerin emlak vergileri de yüzde 150’ye varan oranda artırılacak.

UZMAN İSİMLER: BU MODEL TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR

Uzmanlara göre bu model Türkiye’de de uygulanabilir. İspanya bu kuralı uygulayan ilk ülke değil. Daha önce Birleşik Krallık ve Hollanda’da da benzer uygulamalara gidilmişti.

Uzmanlar, bu iki ülkede yatırım amaçlı konut alımının zorlaştırıldığını söylüyor. İlk konuttan sonra alınan konutlar için fazladan vergi ödendiği belirtiliyor.

TÜRKİYE İÇİN HİNDİSTAN MODELİ

Türkiye’de hayata geçirilebilecek bir model daha var. Hindistan’da uygulanan yöntem daha çok devlet destekli üretime dayalı.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum
  1. fatma cakiroglu dedi ki:

    Devletin işi gücü ev sahipleri 5.5 milyona alınan evi 5 bine mi kiraya versin.. fahiş fiyat dediginiz nedir.benim oturduğum ev 3 milyon 1500 tl ye mi kiraya vereyim..devlet kira yardımı yapsın piyasa rakamları belirler..ete süre yumurtaya ekmeğe neden müdahale etmiyorsunux

  2. Aydin boya dedi ki:

    Ev sahipleri abartınız kiraları yazıklar olsun hepinize allah hakkı olmayan parayı yemeyi nasıp etmesin

  3. Adnan dedi ki:

    Faizin % 40 larda da olduğu, enflasyonun % 80 lerde olduğu gıda maddelerinin % 120 lerde arttığı, emlak vergisinin %60 larda arttığı, doğalgaz, elektrik v.s. artışlarının fahiş olduğu bir ülkede günah keçisi ev sahipleri mı oluyor. Herşey güllük gülüdtanlık mı? İnsaf yahu.

  4. Muhhamet erzams dedi ki:

    Benca amarıha ve izbanya biziğ gıskanıyo bizde hic kira palı değil heşay çok güzel

  5. İlyas dedi ki:

    Milleti birbirine düşürdü, devlet enfilasyonun üzerinde artiş olmasin niye demiyor..% 25 nedir.. sadaka gibi.. ev sahibinden vergiyi al, utanmasa yakında da isteyecek gün gidişle..
    onca para ver yaptır, gelsin biri bedavaya otursun, evin tavanları yosun tutsun oh miss..

    Ne hallere düştü ev sahipleri..
    Kimse enflasyona göre artıran kiracıya bişe demez …
    Rabbim haksızlık yapanın, ve milletin hakkına gasp edenin mustahakini versin…