Geleceğimiz İçin Emniyet Kemeri

Geleceğimiz İçin Emniyet Kemeri
Yayınlama: 19.06.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:27
A+
A-

Her yıl 1 milyondan fazla trafik kazasının meydana geldiği ülkemizde, can kayıplarının ve yaralanmaların önlenebilmesinin başında emniyet kemeri gelmektedir. 

Emniyet kemerini bir kişisel koruyucu donanım olarak düşünmeli ve araca bindiğimiz anda geleceğimizi ve sağlığımızı düşünerek kemerimizi takmalıyız. Nasıl ki, silah kullanılan bir ortamdan uzaklaşıyor, dev dalgaların olduğu zamanlarda denize girmiyor, dolu yağarken altında durmuyor, sağlığımızı ve güvenliğimizi hayatın birçok alanında düşünüyorsak, araca bindiğimizde neden kemeri takmayı düşünmüyoruz?

Kimisi alışkanlığı olmadığını, kimisi rahatsız ettiğini bahane etmektedir. Aslında alışkanlık olayı bir kültür meselesi midir? Çocukluğumuzdan böyle bir eğitim olmadığı için mi büyüdüğümüzde de emniyet kemerini kullanmıyoruz? Yoksa bedenen ve yaş olarak büyürken, düşüncelerimiz yerinde mi sayıyor? Araca bindiğimiz andan itibaren 3 saniye gibi kısa bir zamanımızı alacak bu uygulamayı neden yapmıyoruz?

Bir şey olmaz, ben dikkat ediyorum ne olacak ki? Gibi düşüncelerimiz varsa eğer, bunları müsait bir yerde durarak araçtan indirmenin zamanı gelmedi mi? Kemer kültürünü oluşturmak için ne yapmamız gerekli? Çocuklarımızın bizi gözlemleyerek, kayıt altına alması ve bizler ne yapıyorsak onlarda bunun doğru olduğunu düşünerek uyguladığını öğrensek faydası olur mu? Yoksa çocuklarımızın geleceği sizin için önemsiz mi?

Sağlık mı, para mı? Cezaların artması caydırıcı olur mu? Eğer gerçekten olacaksa kemer takmamanın cezası 108₺’dan 1800₺’na çıkarılsın. Faydası olur mu dersiniz? Sağlığımızı düşünmek ve ceza yerine sağlıklı gelecek için kurallara uymak daha güzel olmaz mıydı?

Unutmayınız ki çocuklarımız biz ne yaparsak onu yapıyor. Onların en iyi öğretmeni sizlersiniz. Gözleri full hd kamera gibi yaptıklarınızı kayıt altına almakta ve yeri geldiğinde aynen uygulamaktadır. Çünkü onlar sizin her şeyi doğru yaptığınızı düşünmektedir. Kendinizi düşünmüyorsanız en azından onların geleceği ve güvenliği için kemer kullanın. Kurallara uymak için illa karşılığından bir ceza ya da ödül sistemi olmamalı. Nasıl ki toplum içerisinde, patlata patlata sakız çiğnemiyor ve çiğneyeni ayıplıyorsak, kemer takmayanı da uyarır ve ayıplarsak güzel olur sanki?

Geleceğiniz için kemer kullanmayı ihmal etmediğiniz, kazasız ve sağlıklı günleriniz olsun..

Yasin ŞENTÜRK
İş Güvenliği Uzmanı
yasinsenturk@hotmail.com
18/06/2019

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.