Gül Mutlu, Adalar İlçesi’ni ziyaret etti

Gül Mutlu, Adalar İlçesi’ni ziyaret etti
Yayınlama: 25.05.2013
A+
A-

Gül Mutlu, Adalar İlçesi'ni ziyaret etti

 

Gül Mutlu, Adalar İlçesi’ni ziyaret etti

 


Adalar İlçesi’nin tarihi ve doğal güzelliklerine dikkat çekmek amacıyla İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun eşi Gül Mutlu’nun himayelerinde düzenlenen ve Adalar Kaymakamlığı’nın organize ettiği “Adalar Ziyareti” gerçekleştirildi.

Gül Mutlu, Adalar İlçesi’nin tarihi ve turistlik mekanlarını ziyaret etti. Mutlu’ya Adalar Gezisi’nde vali yardımcıları ve kaymakam eşlerinden oluşan kalabalık bir grup eşlik etti.

 
Gezi, tarihi ve doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeken ve dokuz adadan biri olan Heybeliada ile başladı. Ziyaretçiler ilkin Cumhuriyet dönemi yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’da, 1912-1944 yılları arasında yaşadığı evi gezdi. Kültür Bakanlığı`nın restorasyonuyla müzeye çevrilen ve denize hâkim bir tepede bulunan müzede aralarında Hüseyin Rahmi Gürpınar`ın kendi yaptığı el işlerinin de bulunduğu eşyalar ve kitaplar yakından incelendi.

 
Mutlu ve beraberindekilerin bir sonraki durağı İsmet İnönü’nün rahatsızlığı nedeniyle 1924 yılında kalmaya başladığı “İsmet İnönü Evi” oldu. Mutlu’ya, İnönü ailesinin uzun bir süre kirada oturduğu bu evle ilgili olarak bilgi verildi.
İsmet İnönü’nün 1934 yılında evi satın almak istediği, eve, mobilyalı olarak 25 bin lira söylendiği; Atatürk’ün, eşyasız olarak satın almasını önermesiyle, pazarlık edilerek, 9.500 liraya anlaşıldığı ve yeni eşyalarını Gazi Paşa’nın hediye ettiği ev, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğu çıkardı.

 
Mutlu ve beraberindeki ekip buradan İstanbul Patriği Aziz Fotios tarafından 9.yy.da kurulan, Heybeliada Ruhban Okulu’na geçti. Okulda öğrenimin sürdüğü derslikler, revir ve kütüphane gezildi. Mutlu’nun eğitimci kimliği nedeniyle üzerinde hassasiyetle durduğu kütüphanede, Yunanca’nın yanında Türkçe ve Arapça’nın da dahil olduğu çeşitli dillerde 120.000’den fazla kitap ziyaretçilere dış dünyanın telaşını ve kargaşasını unutturdu.

 
Kütüphanenin dışında okula bitişik Aya Triada kilisesi ve okulun bahçesi de görüldü. Gül Mutlu ve bayanlardan oluşan misafir grubu kilise ve okul ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

 
Ulaşımın bisiklet ve faytonlarla sağlandığı adada fayton keyfi süren konuklar, doğal güzelliği, mimarisi ve insanda yaşama zevki uyandıran ada evlerini ve çarşısını da gezdi.İA

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.