“Heybeliada Ruhban Okulunun açılması için çalışmalar yapıyoruz”

“Heybeliada Ruhban Okulunun açılması için çalışmalar yapıyoruz”
Yayınlama: 12.05.2024
Düzenleme: 12.05.2024 17:49
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın Kathimerini gazetesine Heybeliada Ruhban Okulunun açılması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Ankara’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi Yunanistan’ın Kathimerini gazetesine Heybeliada Ruhban Okulunun açılması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

“Heybeliada Ruhban Okulunun açılması için çalışmalar yapıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin, Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılmasına ilişkin, din özgürlükleri konusunda olumlu bir adım atacağı yönünde görüşler dile getiriliyor. Okul onlarca yıldır kapalı, siz 22 yıldır iktidardasınız. Bu konuda sizin, olumlu bir adım atma planınız var mı?” sorusu üzerine, bu konuda duruşlarının net olduğunu söyledi.

Azınlık haklarına son derece saygılı olduklarını dile getiren Erdoğan, “Bu konuda hassasiyetimiz çok yüksek. Rum Ortodoks azınlık da ülkemizde hem eşit vatandaşlık haklarından yararlanmakta hem de azınlık haklarından istifade etmektedir.” dedi.

Heybeliada Ruhban Okulu meselesinin de 1971 yılında Anayasa Mahkemesi kararı ile tüm özel yüksekokulların devletleştirilmesi ile ortaya çıktığını aktaran Erdoğan, “Ruhban Okulu’nun devredilebileceği bir yükseköğretim kuruluşunun olmaması nedeniyle de hukuki zemin ortadan kalkmıştır. Bu okulun YÖK mevzuatına tabi bir şekilde bir devlet üniversitesi bünyesinde faaliyetine başlaması önerisine Fener Rum Patrikhanesi karşı çıkmıştır. Biz yine de Heybeliada Ruhban Okulunun açılması için çalışmalar yapıyoruz. Yunanistan’daki Türk azınlığın eğitim alanında karşılaştığı sorunlarla ilgili de komşumuzdan aynı yapıcı yaklaşımı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.