Heybeliada’da Şehit Metin Şülüş Parkı’nda çocukların güvenliği riske atılıyor!

Heybeliada’da Şehit Metin Şülüş Parkı’nda çocukların güvenliği riske atılıyor!
Yayınlama: 16.10.2024
A+
A-

Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Heybeliada’da Şehit Metin Şülüş Parkı’nda hizmet iyileştirme çalışmaları kapsamında zemin yenileme, bakım ve onarım çalışması yapıyor. Öncelikle çalışan işçilerimizin emeklerine sağlık diyelim.

Çocuk parklarının zeminin yumuşak ve darbe emici olması önemlidir. Bu sayede, çocuklar düşerken yaralanma riskleri azalır. Zeminin kaymaz olması da önemlidir. Bu sayede, çocuklar parkta koşarken veya oynarken kayma ve düşme riskleri azalır

Ancak, çocuk parkına baktığımızda, parkın zemininin üzerine zift döküldüğü, başta asbest olmak üzere bakteriyel ortamlar ve güvenlik riski taşıdığı, aslında parkın yumuşak malzeme olan, çocukların düştüklerinde yaralanma riskinin az olduğu kauçuk kaplama malzemelerinden olması gerekiyor.


İyileştirime çalışmaları yapılan park böyle mi bırakılacak yoksa zemine yumuşak ve darbe emici bir malzeme koyulacak mı?


Böyle bırakılacaksa ivedi olarak değiştirilmesi gerekiyor yoksa burada olacak kazlaradan yapan sorumlu olacaktır. Bu dediklerimiz sadece burası için değil Adalar’daki bütün parklar için geçerli olduğu unutulmamalı.


ZEMİN YUMUŞAK, KAYMAZ KAPLAMADAN OLUŞMALI

Çocukların eğlenerek vakit geçirdiği çocuk oyun parkı zemini, çocukların güvenli bir şekilde oyun oynayabileceği, düşme veya yaralanma riskini en aza indiren bir zemin kaplaması olmalıdır. Bu nedenle çocuk oyun parkı zemin sistemi hafif yumuşak, darbe emici, kaymaz, dayanıklı, hijyenik ve estetik bir kaplama tercih edilmelidir. Çocuklar ancak bu sayede güvenli ve keyifli bir oyun deneyimi yaşayabilir.

Çocuk oyun parkı zeminlerinde tercih edilmesi gereken zemin kaplama ürünleri çocukların hareket kabiliyetini engellememeli ve güvenliklerini sağlamalıdır.

Hatalı ekipman, uygun olmayan zemin ve dikkatsiz davranışlar bu tehlikelere neden olan ana faktörlerdir. Oyun alanlarındaki yaralanmalardan ötürü her yıl 200.000’den fazla çocuk, acil servislere başvurmakta. Aslında bunların çoğu, birkaç küçük güvenlik kuralı ile önlenebilir kazalardır.

AİLELERE ÇOK İŞİ DÜŞÜYOR

Parklarda ebeveyn denetimi çok önemlidir. Oyun parkının çocuğun yaş ve gelişimine uygun olup olmadığının denetlenmesi, çocukların tehlikeli olabilecek davranışlarının engellenmesi ve acil bir durumda ilk yardım yapılabilmesi için bir yetişkinin parkta çocuklara refakat etmesi zorunludur.

Park zemini yaralanmaları önlemek açısından çok önemlidir. Zeminin darbelerinin emici özellikte olması gerekir. Asfalt veya beton zemin uygun değildir. Toprak veya çimen zemin de hava şartlarına göre darbe emici özelliği değişebileceğinden önerilmez. Park zemininde su birikintisi ve çamur olmamalıdır.

Bir barda 2’den fazla salıncak olmamalıdır. Küçük bebekler için olan salıncakların her yönden kapalı oturaklı salıncak şeklinde olması gerekir ve bu salıncakların her birinin kendi ayrı asılma barı olmalıdır.

Park ekipmanları sivri köşeleri olmamalıdır. Merdiven ve benzeri boşluklu ekipmanların çocukların kafalarının geçemeyeceği şekilde dizayn edilmesi gerekir. Park alanını çitlerle çevrili olması gerekir. Zemin kum ise, kum parkının cam, metal gibi sivri ve kesici cisimlerden temizlenmiş olması gerekir. Kum içinde böcek olmadığından emin olunmalıdır ve kum alanının üzeri gece kedi ve köpeklerin kirletmemesi için kapatılmalıdır. Kırık aletler hemen düzeltilmelidir.

Çocuğun güvenliği ve sağlığı için oyun parklarında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar;


· Öncelikle çocuğunuzla bir oyun parkına gittiğinizde onu rutin bir şekilde izlemeniz gerekiyor.

· Geniş oyun alanı olan parkları tercih etmenizde fayda var. Çünkü iki park oyuncağının arasındaki mesafenin 2 metreden uzun olması gerekiyor. Çocukların düşme ihtimallerine karşı herhangi bir oyuncağa çarpmaması için park alanlarının geniş olması önemlidir.

· Çocuğunuz oynamaya başlamadan önce, parktaki oyuncakların bozuk ya da kırık olma ihtimallerine karşı ön kontrol yapmayı ihmal etmeyin.

· Güvenlik amacıyla konulan demir parmaklıklara karşı temkinli olun. Çocuklar oldukça meraklıdır, kafalarını bu parmaklıklara sokabilirler. Bu nedenle gözünüz onun üzerinde olsun.

· Küçük çocuğunuzun, yaşça daha büyük çocuklar için hazırlanmış parkurlara girmesine ve o bölgelerde oynamasına izin vermeyin. Oyun araçları çocuğunuzun erişemeyeceği yükseklikteyse, onun için uygun olmadığı anlamına geliyor.

· Çocuğunuza, parktaki oyun araçlarına takılabilecek kıyafetler giydirmeyin. Bu tarz kıyafetler herhangi bir yere takılıp düşmesine sebebiyet verebilir.

· Parkta bir şeyler yememesine özen göstermelisiniz. Çünkü oyun esnasında elleri mutlaka kirlenecektir. Bu da yiyeceği yemekleri onun için zararlı hale getirebilir. Oyun arasında bir şeyler yemek isterse diye, ellerini temizleyebileceğiniz ıslak mendiller bulundurmanız yararlı olur.

· Çocuğunuzun parkta yalın ayak dolaşmasına izin vermemelisiniz. Kumun üzerinde görünmese de altında cam parçaları ya da kesici ve delici parçalar bulunabilir.

· Çocuklar arasında en sevilen park oyuncağı salıncaktır. Sizin çocuğunuz da parktaki salıncaklardan birine binmek isteyecektir. Bu durumda, oturakları yumuşak kauçuktan oluşan salıncakları tercih etmeye özen gösterin. Tahta ya da metal salıncak oturakları yaralanmalara neden olabilir.

· Son olarak kaydıraktan inerken çocuğunuzu kucağına almamanızı öneriyoruz. Kolları ve bacakları sizin vücudunuz ile kaydırak arasına sıkışabilir ve yaralanmasına neden olabilir.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.