Heybeliadalıların mesire alanı tepkisi!

Heybeliadalıların mesire alanı tepkisi!
Yayınlama: 06.07.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:17
A+
A-

Heybeliada’da devletten kiralanan ve girişte ücret alınan mesire yeri adı altındaki yerler Adalıların tepkisini çekiyor.

Heybeliadalıların mesire alanı tepkisi!

WhatsApp İhbar/haber hattı: Heybeliada Değirmenburnu mesire alanı ve buraya benzer yerler Adalıların tepkisini çekiyor. Adalar’da herhangi bir Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı olmadığı için bu gibi yerlerin varlığı tartışılıyor.

Adalı bir vatandaşımız: “Heybeliada; Çam Limanı, Değirmenburnu mesire alanı, kablo, üç ağaçlar mevkii, v.s tüm alanlar kiralanmış olup Adalılara da kapalı ve ücretli yapılmıştır. Mesela, Adalılar Değirmenburnu mesire yerine girmek isterlerse 9 Tl şahıs başı istenmiştir ve hatta şikayet ettiğimizde ‘nedir bu Adalılardan çektiğimiz, bedavacılar şeklinde hakaret edilmiştir.’ Adalılar nerede denize girecek, nerede piknik yapacak. Halbuki genelde kanunen deniz işletilemez, ticari gelir kaynağı olamaz denize erişimimiz de engelleniyor. İlgililer müracaatlarımıza cevapta vermiyor” dedi.

Adalarımız SİT Alanıdır. SİT alanlarında 728 nolu ilke kararı (Değişik; 12/3/2008 Tarih 740 Sayılı İlke Kararı) uygulanmaktadır. Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır. I. derece doğal sit alanlarında; ilgili ilke kararı “1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı veya 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda hazırlanacak projesine göre ilgili koruma kurulundan izin almak koşulu ile halka açık rekreasyon amaçlı günübirlik tesisler (lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, wc, gezi yolu, açık otopark ve benzeri) ile alanın ve çevrenin özelliklerinden kaynaklanan faaliyetlerin korunması ve geliştirilmesi amacına yönelik yapıların (iskele, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi ve benzeri) yapılabileceğine kurulu tarafından karar verilir.

1/25.000 veya 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı, 1/5.000 veya 1/2.000 ölçekli nazım plan ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile bu planların plan raporları,

1/25.000 veya daha büyük ölçekli turizm planları, turizm alan ve merkezleri,

Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları ve plan kararları,

Sit kararları ve sınırları,

Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmelik kapsamında kalan alanlara dair kanun,

Kıyı Kenar Çizgisi Planı yapılan mesire yeri deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinde bulunuyorsa, Kıyı Kenar Çizgisinin Halihazır Harita üzerine aktarılması bir sonraki aşama olan mesire yeri planı yapımı için önem taşımaktadır. Planlama yapılırken sahil şeridinde yer alacak her türlü yapı ve tesis konusunda “Kıyı Kanunu” ve bu Kanunun uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uyulması zorunludur.

Bugüne kadar planı yapılan mesire yerlerinde en çok kıyı kenar çizgisi, I. Derece doğal sit alanı ve karayolları istimlak sınırı kavramları karşımıza çıkmaktadır.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.