Heybeliada’yı ayağa kaldıran iddia

Heybeliada’yı ayağa kaldıran iddia
Yayınlama: 15.08.2013
Düzenleme: 15.08.2013 19:17
A+
A-

Heybeliada'yı ayağa kaldıran iddia,Heybeliada'da skandal

Heybeliada’yı ayağa kaldıran iddia

 

Heybeliada’da bir gencin ‘deniz ambulansının mazotu yok diye hastaneye sevk edilemediği’ haberiyle ilgili İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

 

Çağrı ÇOBANOĞLU

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, haberdeki “doktorun bulunmadığı ve ‘112 Deniz Ambulansı’nın mazotu olmaması nedeniyle hastanın götürülemediği” iddiasını reddetti. Açıklamada, vakanın 112 Komuta Kontrol Merkezine bildirilmesinden itibaren olay yerine bir sağlık ekibinin gönderildiği ve hastanın sağlık kuruluşuna sevkinin gerçekleşmesine kadar ekiplerin yaralıya müdahale ettiği bildirildi.

Söz konusu olay, Pazar günü sabaha karşı meydana geldi. 22 yaşındaki Ali Mert Baltacı adlı genç, karşı evinde kaza geçirdi. Baltacı, vitrin camının kolunun atardamarını kestiği kaza sonrası arkadaşları gencin yardımına koştu.

Ada sakinlerinin oluşturduğu Heybeliada Forumu’nun dün yaptığı açıklamaya göre Baltacı’nın arkadaşları, yaralı gencin adadan İstanbul’daki hastanelere götürülmesi için 112 ACİL’i aradı. Ancak, iddialara göre deniz ambulansının mazotu olmaması nedeniyle genç, adadan ayrılamadı.

POLİS ‘ARABA KAN OLUR’ DEDİ

Heybeliada Forumu’nun bildirisinde, Ali Mert Baltacı’nın arkadaşlarının, bunun üzerine Deniz Lisesi’nin askeri revirine gitmek için polisten yardım istediği ancak polisin, ‘araba kan olur’ diyerek yardım etmeyi reddettiği iddia edildi.

KOLUNU KAYBETTİ, HAYATİ TEHLİKESİ SÜRÜYOR

Bildiride 22 yaşındaki gence ilk müdahalenin Deniz Lisesi revirinde yapıldıktan sonra yaralının bir tekne bulunarak İstanbul’a getirildiği ve Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldığı kaydedildi.

Bir kolunu kaybeden ve hayati tehlikeyi henüz atlatamayan Ali Mert Baltacı’nın başından geçenlerle ilgili Heybeliada Forumu’nun açıklamasına İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü cevap verdi.

İŞTE MÜDÜRLÜĞÜN YANITI

Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasında, olayla ilgili 112 Komuta Kontrol Merkezi kayıtlarında yer alan bilgiye göre, 10 Ağustos saat 04.24’te Heybeliada Deniz Lisesi Komutanlığı revirinde şiddetli kanama ve el-bilek kesisi olan vaka bildirimi yapıldığı ifade edildi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Saat 04.36’da Heybeliada 112 Acil Yardım ekiplerine vaka bildirimi yapılmış olup, sağlık ekipleri olay yerine hareket etmiştir. 112 Acil Ambulans ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan hastanın en yakın sağlık kuruluşuna hızlı bir şekilde sevkini gerçekleştirmek için deniz ambulansı talebi 112 Komuta Kontrol Merkezine bildirilmiştir. Belediyeye ait deniz ambulansının yaklaşık 15-20 dakika içinde olay yerine ulaşabileceği bilgisi verilmesi üzerine, sağlık ekipleri hastanın sevkinin daha kısa sürede yapılabilmesi için deniz komutanlığına ait askeri hücum botu ile Maltepe sahiline geçmiştir. Burada hazır halde bekleyen 112 kara ambulansına ulaştırılan hastanın Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevki gerçekleştirilmiştir.”

‘MAZOT YOK’ İDDİASI DOĞRU DEĞİL

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, deniz ambulansının mazot olmadığı için hareket edemediği iddiasına da karşı çıktı. Açıklamada bununla ilgili olarak şöyle denildi:

“Haberde yer alan doktorun bulunmadığı ve ‘112 Deniz Ambulansı’nın mazotu olmadığı sebebiyle hastanın götürülemediği bilgisi doğru değildir. Vakanın 112 Komuta Kontrol Merkezine bildirilmesinden itibaren olay yerine bir sağlık ekibi gönderilmiş olup, hastanın sağlık kuruluşuna sevkinin gerçekleşmesine kadar sağlık ekipleri yaralıya müdahale etmiştir. Sağ kol arter (atar damar) tam kesisi bulunan ve ne kadar zaman kan kaybının olduğu bilinmeyen hasta 112 Acil Ambulans ekipleri tarafından hayata döndürülmüş olup, en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanmıştır.”

Ada sakinleri ve Ali Mert Baltacı’nın arkadaşları ise Heybeliada Deniz Otobüsü İskelesi’nde dün bir eylem gerçekleştirdi. ‘Ali Mert son olsun, sağlık hizmeti istiyoruz’, ‘Canımızı sokakta bulmadık’ yazılı pankartlarla yürüyüş yapan göstericiler, ‘Heybeliada’da hastane yok, 24 saat hizmet veren bir ilk yardım merkezi yok’ şeklinde tepkilerini gösterdi.

HASTANE SÖZÜ

Heybeliada Forumu’nun basın açıklaması yaptığı eylemde hükümet kurumları, il sağlık müdürlüğü ve Adalar Belediye Başkanlığı’ndan bu soruna çözüm bulması istenirken, şimdiye kadar yapılan girişimlere cevap alınamadığı belirtildi. Konuyla ilgili Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’na yönelik change.org’da bir imza kampanyası da yürütülüyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasında ise adalarda ikamet eden vatandaşlara hizmet vermesi için Büyükada’da bir hastane kurma projesinin çalışmalarının sürdüğü ve yakın bir zamanda ihalesinin gerçekleştirileceği bildirildi.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.