Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği, Heybeliada’daki Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi binasının İBB tarafından işlevini değiştirilmesinden endişeli.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Heybeliada’da, edebiyatçının hayatının büyük bölümünü geçirdiği ve eserlerini yazdığı ev.
Mülkiyeti İl Özel İdaresi’nde olan ev 13 yıl önce İl Özel İdaresi, Kültür Bakanlığı, Adalar Kaymakamlığı ve Adalar Vakfı işbirliği içinde müze oldu.
Bianet’te yer alan habere göre, binanın Kültür Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edilme amacı “kütüphane ve müze” olarak belirlendi. Bu dönemde Kültür Bakanlığı ile Adalar Vakfı arasında yapılan süresiz protokolde de, bina yönetiminin Adalar Vakfı tarafından yürütüleceği belirtildi.
Ancak, 3 Temmuz 2013’te Adalar Vakfı’na yapılan tebliğe göre, binanın sahibi olan İl Özel İdaresi, binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisini iptal etti ve kullanım hakkını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verdi.
Binada işlev değişikliğine gidileceği ve İBB’nin meslek kursları yapmak üzere müzenin kapatılacağı bilgisi basında yer almaya başladı.
“Müze kapatılmamalı, zenginleştirilmeli”
Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği, hatıra müzeleri özelliği taşıyan bu tür evlerin, içinde yaşamış tarihi kişiliğin yaşam tarzını sergileyen, kişisel eşyaları aracılığı ile, sosyal tarihin keşfedilmesine hizmet eden, yaşayan mekanlar olduğunu belirtti.
“Heybeliada’nın tepesinde çamların arasında, yerli ve yabancı ziyaretçiler için daha da çekici hale getirilmesi gereken müzenin kapatılarak meslek kursu yapılmaya değil, edebiyat günleri ve etkinliklerle daha da zenginleştirilmeye ve yaşatılmaya ihtiyacı var.
“Türkiye’de insanı ve yaşamı ilgilendiren hemen her temada müze eksikliği varken, özellikle son zamanlarda, birbirinden değerli müzelere yönelik kapatma çalışmaları, Türkiye kültürel mirası için endişe verici.
“Basında yer alan bu haberlerin doğruluğu hakkında hem Bakanlık’tan, hem de İBB’den acil bilgi talep edecek ve konunun takipçisi olarak, gelişmeleri kamu ile paylaşmaya devam edeceğiz.”Tıme Turk