İmza kampanyalarıyla çevre mücadelesi

Change.org Türkiye’de başlatılan kampanyalar ve atılan imzalar, Türkiye’de insanların hangi alanda daha fazla değişim istediğini ortaya koyuyor …

İmza kampanyalarıyla çevre mücadelesi
Yayınlama: 03.06.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:17
A+
A-

Change.org Türkiye’de başlatılan kampanyalar ve atılan imzalar, Türkiye’de insanların hangi alanda daha fazla değişim istediğini ortaya koyuyor. Çevre mücadelesi, Change.org’da başlatılan kampanyalar içinde, her geçen yıl artan oranda yer alıyor.Bunun yanında, yerelde karşılaştıkları sorun için yerel halkın açtığı kampanyalar, hem yerel mücadeleleri güçlendirdi, hem de Change.org’u bir yurttaş gazeteciliği platformu olarak öne çıkardı.

Son 2 yılda çevre alanında başlatılan ve başarıya ulaşan kampanya sayıları

2020

Başlatılan çevre kampanyası sayısı: 938

Başarıya ulaşan çevre kampanyası sayısı: 27

2019

Başlatılan çevre kampanyası sayısı: 784

Başarıya ulaşan çevre kampanyası sayısı: 15

Öne çıkan başarılı kampanyalar: 

Kirazlı’da uydulara göre; söylenenin 4 katı (195 bin) ağaç kesildi,işletme durdurulsun! 

Kampanyayı başlatan: Tema Vakfı

Tema Vakfı’nın uydu görüntüleri üzerinde yaptığı inceleme üzerine başlattığı kampanya ülke çapında Kaz Dağları’nın korunması için bir hareket başlattı. Kampanya Change.org Türkiye’de 2019 yılının en çok imza alan kampanyası olurken, aynı zamanda, yine Türkiye’de bugüne dek çevre alanında en fazla imza alan kampanya oldu. Kampanya ve halkın sahadaki mücadelesi sayesinde şu anda Alamos Gold şirketinin ruhsatı yenilenmedi ve faaliyetler durmuş durumda ancak TEMA Vakfı, ruhsatın yenilenmeyeceği garanti altına alınana kadar kampanyaya devam ediyor.

Murat Dağı maden tehdidinden kurtuldu

Kampanyayı Başlatan: Yavuz Alnıak

Murat Dağı’nda altın-gümüş maden çıkarılma faaliyeti için Anadolu Export ve Madencilik şirketine verilen ‘ÇED Olumlu’ kararını Kütahya İdare Mahkemesi iptal etti. Bölgede bu faaliyetler için 2 milyon ağacın kesilmesi planlanıyordu. Yavuz Alnıak’ın başlattığı kampanyaya 143 bin 690 kişi imza verdi. İmzalar, Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin iptali için açılan davanın dosyasına girdi. Sonuç olarak ÇED olumlu kararı iptal edildi ve Murat Dağı kazandı.

Şirince’de mermer ocağı planları iptal edildi 

Başlatan: Şirince Türetim Derneği 

Şirince Türetim Derneği’nin başlattığı kampanyaya 43 bin 108 kişi imza verdi. Şirince’nin doğal ve kültürel mirasını yok edecek mermer ocağı planları iptal edildi.

Galata Kulesi restorasyonu ertelendi

Kampanyayı başlatan: Simurg Kuş Yuvası Derneği

İstanbul Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışması, kulenin cephesindeki boşluklarda üreyen kuşları tehdit ediyor, yavru kuşların ölümüne neden oluyordu. Çalışmaların vereceği rahatsızlık ve stres, ebeveyn kuşların yuvalarını terk etmesine, yavruların korkup aşağıya atlamasına, gelmeyen ebeveynlere bağlı açlık ve susuzluktan ölümüne sebep olmak üzereydi. Simurg Kuş Yuvası Derneği, restorasyon çalışmasının kuşların üreme faaliyetlerini durdurduğu sonbahara ertelenmesini talep eden bir imza kampanyası başlattı. Konu kısa süre içinde basının ilgisini çekti, Twitter üzerinden yetkililere baskı oluşturulmaya başlandı. Galata sakinleri yerel halkı bilgilendirirken, gönüllü kuş gözlemcileri sahadan bilgi veriyor, ünlü isimler ve doğa koruma kuruluşları sosyal medya üzerinden kamuoyu oluşturuyordu. Simurg Kuş Yuvası Derneği Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçe gönderdi. Bakanlık kuşseverlerin sesini duydu ve bilim kurulunu topladı. Simurg Kuş Yuvası Derneği Başkanı Alaz Uslu da toplantıya katıldı ve restorasyonun kuşlar üzerindeki olumsuz etkisini anlattı. Bilim kurulu, restorasyon için kurulan iskelenin kuşları olumsuz etkilediğini tespit etti. Çalışma, kuşların üreme faaliyetlerini durdurdukları sonbahara ertelendi. Kampanya 3 gün içerisinde 11 bin 927 destekçiyle başarıya ulaştı.

Alanya Yeşilöz Sahili’nde doğayı tehdit eden proje durduruldu

Kampanyayı başlatan: Güldane Şahin

Alanya Yeşilöz Sahili SİT alanı, Caretta caretta’ların yuvalama ve nesli tehlike altında bir tür olan kum zambaklarının yaşam alanı. Aytemizler Akaryakıt Dağıtım AŞ. bu bölgede akaryakıt boşaltım tesisini büyütmek için başvurmuş ve Çevresel Etki Değerlendirmesi, Yeşilöz sakinlerinin tüm itirazlarına rağmen onaylanmıştı. Yeşilöz’den Güldane Şahin bir imza kampanyası başlattı ve bölge halkı yürütmeyi durdurma davası açtı. Mahkeme bilirkişi ekibinin alanı inceleyip rapor vermesine karar verdi. Bilirkişi olumsuz görüş verince, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. 45 bin 83 kişinin imzaladığı kampanyayla, Alanya Yeşilöz Sahili’ndeki Caretta Caretta’lar ve kum zambakları kurtuldu. Kampanyayı başlatan Güldane müjdeyi “cennetimiz cehennem olmaktan kurtuldu” diyerek duyurdu.

Gökpınar Gölü’nün “Potansiyel Doğal Sit Alanı” ilan edildi

Kampanyayı başlatan: Gökpınar Gölü Korunmalıdır

Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nün doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar devam ederken, Sivas Valiliği göl kıyısına zarar verecek bir bungalov projesi için ihale açtı. Gökpınar Gölü Korunmalıdır Platformu, ihalenin iptal edilmesini ve bölgenin koruma altına alınmasını talep eden bir kampanya başlattı. 2 ay içerisinde 9 bin 763 destekçiye ulaşan kampanya Gökpınar Gölü’nün “Potansiyel Doğal Sit Alanı” ilan edilmesiyle sonuçlandı.

Ölüdeniz’de jeotermal sondajına izin verilmedi

Kampanyayı başlatan: Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği

Ölüdeniz ve Kayaköy’deki doğal ve arkeolojik sit alanlarına 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için izin ve ruhsat verilmesi üzerine Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği bir kampanya başlattı. 3 ay içerisinde 23 bin 902 kişinin imza attığı kampanyada yaratılan kamuoyu baskısı sayesinde, Çevresel Etki Değerlendirme süresince görüş bildirecek kurumlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, Ölüdeniz’de jeotermal’e olumlu görüş vermedi.

Çıtlık Ormanları’nın kesimi durduruldu

Kampanyayı başlatan: Muğla Çevre Platformu

Muğla Çıtlık Mahallesi’nde 30 hektar yetişkin orman alanı için kesim ihalesi yapıldı. Muğla Çevre Platformu, kesimin durdurulması için kampanya başlattı ve kısa zaman içinde 33 bin 800 kişinin desteğini aldı. Platform, imzaları Orman Genel Müdürlüğü’ne CİMER üzerinden iletti, 10 gün içerisinden Müdürlükten yanıt geldi: İlerleyen dönemde sosyal problem olabileceği düşüncesi ile ağaç kesimine son verildiği bildirildi.

Büyükada’da Heliport projesi durduruldu

Kampanyayı başlatan: İzel Levi Coşkun

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye aday, kentsel ve doğal sit alanı olan Büyükada’da deniz doldurularak helikopter pisti ve iskele yapılması planlanıyordu. Projenin yapılmaması için İzel Levi Coşkun kampanya başlattı, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçeleri gönderildi. 9 bin 632 kişi destek oldu, Heliport projesi durduruldu. Mimarlar Odası’nın açtığı davada, İstanbul 9’uncu İDARE Mahkemesi “hukuka aykırılığı açık olan işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar oluşabileceği” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Doğa için tehdit olan Madde 6, torba yasa teklifinden çıkarıldı

Kampanyayı başlatan: Ekoloji Birliği

5 Ekim’de Meclise getirilen Torba Kanun teklifi, maden ve enerji şirketlerinin doğayı tahrip etme pahasına faaliyetlerine devam edebilmelerine olanak tanıyordu. Bu nedenle 107 kurum ve topluluk, 7 siyasi parti ‘Torba Yasayı Geri Çek’ demek için bir araya geldi ve bir imza kampanyası başlattı. Ekoloji Birliği teklifle ilgili eleştirilerini Komisyon’a yazılı olarak iletti. Özellikle şirketlere ruhsat sahası dışında geçici tesis kurmalarına izin verecek olan Madde 6 çok tehlikeliydi. Sosyal medyada ‘Torba Yasayı Geri Çek’ ‘Madde 6’yı Geri Çek’ etiketleriyle paylaşımlar yapıldı. İmzalar TBMM Başkanlığına teslim edildi. 42 bin 899 kişinin destek olduğu kampanyayla ilgili Meclis’ten iyi haber geldi: Madde 6 yasadan çekildi. Yasanın tümden geri çekilmesi gerektiğini savunan Ekoloji Birliği, Enerji ve Maden Yasası’nın veto edilmesini talep ediyor.

Yenice Şeker Kanyonu kurtuldu

Kampanyayı başlatan: Tansu Gürsel

Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve acil korunması gereken 100 orman alanı arasına alınan Yenice Ormanları’nın korunması ve kanyonun HES projeleriyle kuruyup yok olmaması için Tansu Gürsel bir kampanya başlattı. 59 bin 762 kişi kampanyaya imza verdi. Proje, Kastamonu İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonucu iptal edildi.

Adrasan Sahili ‘hassas bölge’ ilan edildi

Kampanyayı başlatan: Ertunç Ergüneş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın projesi ile Adrasan Koyu’na yaklaşık 268 bin 500 ton taş ve 13 bin 300 m3 beton dökülecek sahile tekne yanaşma yeri inşa edilmesi planlanıyordu. 30 bin 513 kişi Adrasan Koyu’na beton dökülmemesi için imza attı. Projenin yapılması istenen alanın da içinde olduğu bölge kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Denizli Tavas Avdan termik santral projesi iptal edildi

Kampanyayı başlatan: Avdan Mahallesi Halkı

Denizli’de Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan 300 MW’lık termik santrale karşı tepkiler sonrasında AKP Denizli Milletvekilleri ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, projenin durdurulduğunu açıklamıştı. Bölge halkı projenin iptal edilmesi için bir kampanya başlattı. İtirazlarını Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim eden halk 14 bin 916 imza topladı. Mücadele eden çevreciler kazandı: Denizli Avdan Termik Santral Projesi iptal edildi.

Fethiye Kabak Koyu yolunda asfalta geçit yok 

Kampanyayı başlatan: Feyza Soylu

Binlerce canlıya ev sahipliği yapan Fethiye Faralya Köyü’nün Kabak koyuna yeni bir yol yapılmak isteniyordu. Toprak yoldan vadiye ulaşım sağlanıyorken yeni bir asfalt yolla özel araçların yolunu açacak ve vadiyi işlek bir turistik yer haline getirecek projeye karşı 114 bin 317 kişi destek oldu, imzalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fethiye Müdürlüğü’ne teslim edildi. Konu komisyonda görüşüldü ve çalışmalarına başlanan yeni Kabak yolunun asfalt ve parke yapılmamasına ve otoparkın kaldırılmasına karar verildi.

Ayvalık Tabiat Parkı ihalesi iptal edildi

Kampanyayı başlatan: Ayvalık Tabiat Parkı Platformu

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı ve Dalyan kıyıları ile koyların günübirlik tesis olarak işletilmek üzere ihaleye verileceğini öğrenen Ayvalık Tabiat Parkı Platformu bir kampanya başlattı. İhaleye açılan koylarda eylem yapıldı, mücadele ulusal ve yerel medyada yer aldı. 20 bin 98 kişinin destek olduğu kampanyada güzel haber çok geçmeden geldi: Tabiat Parkı içindeki koyların işletmelere kiralanması için yapılacak olan ihale iptal edildi.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.