İstanbul’un incisi Adalar’da kiralık konut piyasası, Nisan 2025 sonu itibarıyla dikkat çekici veriler sunuyor. Bölgedeki kiralık konutların ortalama birim kira fiyatı 375 ₺/m² olarak belirlenirken, 100 metrekarelik standart bir dairenin ortalama kirası 37.500 ₺ seviyesinde seyrediyor. Yatırımcılar için önemli bir gösterge olan yıllık getiri oranı ise %5,38 olarak hesaplanmış durumda.
Adalar genelinde kiralık konutların birim kira fiyatları minimum 194 ₺/m²’den başlayıp 575 ₺/m²’ye kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösteriyor. Piyasadaki konutların yaş ortalamasının 30 yıl olması, bölgenin oturmuş ve köklü bir yerleşim dokusuna sahip olduğunu gösteriyor. Kiralık bir konutun yeni kiracısını bulma süresi ise ortalama 62 gün olarak kaydedildi. Mevcut durumda Adalar’da 82 adet kiralık konut stoku bulunuyor. Özellikle 16 yaş ve üzeri konutlar, toplam stokun %100’ünü oluşturarak piyasada baskın durumda. Bu segmentteki 100 m²’lik konutların ortalama kirası 37.500 ₺, birim kirası 375 ₺/m² ve yatırımın geri dönüş (amortisman) süresi ise 19 yıl olarak dikkat çekiyor. Bu yaş grubundaki konutların pazarlama süresi ise ortalama 70 gün.
Adalar ilçesinin mahalleleri arasında kira fiyatları ve getiri oranları açısından belirgin farklar gözlemleniyor:
Burgazada: Ortalama 534 ₺/m² birim kira ve 36.839 ₺ ortalama kira bedeliyle öne çıkıyor. Burgazada’da yatırımın geri dönüş süresi 15 yıl iken, yıllık getiri oranı %6,51 ile Adalar ortalamasının üzerinde bir performans sergiliyor. Mahalledeki kiralarda son bir yılda yaşanan değişim ise %142,29 gibi oldukça yüksek bir oranda gerçekleşmiş. Burgazada’da kiralık konut stoku 10 ünite olup, bu konutların ortalama alanı 69 m², pazarlama süresi 62 gün ve yaş ortalaması 25 yıl. Stokta %25’lik bir değişim gözlenmiştir.
Heybeliada: Ortalama birim kira 396 ₺/m².
Maden: Ortalama birim kira 367 ₺/m².
Kınalıada: Ortalama birim kira 320 ₺/m².
Nizam: Ortalama birim kira 300 ₺/m².
Maden, Nizam, Heybeliada ve Kınalıada mahalleleri için detaylı ortalama kira, amortisman ve getiri verileri raporda eksik bırakılmıştır.
İstanbul Adalar ilçesinde genel olarak son bir yıl içerisinde kiralık konut kiralarında %0,00’lık bir değişim yaşanmış, yani fiyatlar sabit kalmıştır. Aynı özelliklerdeki ortalama kiralık konut kiraları ve ortalama kiralık konut büyüklüğüne dair güncel veri ise raporda “-” olarak belirtilmiştir.
Konut fiyat artışları açısından bakıldığında, Nisan 2025 sonu itibarıyla hem en fazla hem de en az değer kazanan mahalle olarak Burgazada’nın belirtilmesi, bu mahalledeki farklı tip ve özelliklerdeki konutlar arasında fiyat değişimlerinde önemli bir ayrışma olduğuna veya verilerde daha detaylı bir analize ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor olabilir.
Bu veriler, Adalar’da kiralık konut arayanlar ve yatırımcılar için mevcut piyasa koşulları hakkında önemli ipuçları sunarken, özellikle Burgazada’nın hem yüksek kira artışı hem de getiri potansiyeli ile öne çıktığını gösteriyor. Bununla birlikte, ilçe genelinde kira fiyatlarının son bir yılda stabil kalması da dikkat çeken bir diğer unsur.