İstanbul’da kiralardan sonra aidatlarda dudak uçurtuyor! İşte ilçe ilçe hem aidat hem de kira fiyatları

İstanbul’da kiralardan sonra aidatlarda dudak uçurtuyor! İşte ilçe ilçe hem aidat hem de kira fiyatları
Yayınlama: 09.06.2023
Düzenleme: 14.06.2023 08:37
A+
A-


İstanbul’da Şubat 2022’de satılık konut ilanlarının ortalaması 1 milyon 302 bin iken, bu ortalama fiyat Şubat 2023’te 3 milyon 105 bin lirayı aştı.

Milyonları ilgilendiren bir diğer artış da aidat fiyatlarında yaşandı. Son bir yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 77 artarken, birçok ilçede zam oranı yüzde 100’ü aştı. Merkezi ilçelerde 100 metrekarelik bir evin ortalama aylık aidatı 1.300 ila 2 bin 600 lira bandında değişiyor. Merkeze uzak ilçelerde dahi en düşük aidat bedeli 500 liraya ulaştı. Lüks sitelerde istenilen rakamlar 12 bin liraya kadar çıkıyor.


İstanbul’da boş bekleyen hayalet evler hem kiraların artmasına neden oluyor, hem de arz talep dengesini bozuyor. Gayrimenkul uzmanları mülk sahiplerinin kiraya yapılan yüzde 25 sınırlamasından dolayı piyasanın yükselmesini beklediğine işaret ediyor.


İşte İstanbul’da ilçe ilçe hem aidat hem de kira fiyatları…


Konut kiralarındaki fahiş artışlar gündemde yer etmeye devam ederken, satılık konutlarda da her ay dikkat çeken artışların yıllık bazda yeni bir seviyeye taşındığı görüldü. Artan talebe bağlı olarak satılık konutlarda ilan sitelerinde anlık fiyat yükselişleri yaşanıyor. Depremlerin de etkisiyle şubat ayı kapsamında yapılan yıllık karşılaştırmada ise satılık konut fiyatlarındaki önlenemez artış kendini gösteriyor.


Buna göre İstanbul’da Şubat 2022’de satılık konut ilanlarının ortalaması 1 milyon 302 bin iken, bu ortalama fiyat Şubat 2023’te 3 milyon 105 bin lirayı aştı. Buna göre İstanbul’da 1 yıllık fiyat artışı yüzde 156 olarak gerçekleşmiş oldu. Türkiye genelinde ise Şubat 2022’de ortalama satılık konut fiyatı 924 bin olarak görülürken, Şubat 2023’te bu ortalama fiyat 2 milyon 146 bini aştı. Türkiye genelindeki ortalama konut fiyatı yükselişi ise yüzde 162’yi geçti.


iki yıldır yaşanan satılık konut fiyatındaki artışların son aylarda ivmelenerek devam ettiği görülüyor. Yılın ilk 2 ayındaki ortalama fiyat artışı ise 350 bin lirayı geçiyor. Aidatlar son 1 yılda İstanbul’da yüzde 40 ile yüzde 154 arasında arttı. .


BEŞİKTAŞ VE ŞİŞLİ İLK SIRADA


100 metrekare bir daire için ödenen ortalama aylık aidatları incelediklerini belirten Serkan Bal, “En yüksek rakam 2 bin 600 lira ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 2 bin lira ile Şişli, 1.800 lira ile Kadıköy, 1.750 lira ile Sarıyer ve Ataşehir takip ediyor. Söz konusu rakamın en düşük olduğu ilçeler ise Silivri ve Çatalca. Yapılan araştırmalara göre İstanbul’da 100 metrekare alana sahip daire başına ortalama aidat tutarı minimum 500 liraya ulaştı.


İlçe bazlı baktığımızda bir yıllık zaman dilimi içerisinde en yüksek artış oranı sırası ile Üsküdar, Beykoz, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde gözüküyor. Bunun nedeni ise Üsküdar, Beykoz ilçelerinde villa kullanımına uygun çok sayıda site bulunması, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde de donanımlı sitelerin fazla olması. Bu sitelerdeki ortak alan maliyetlerinin hızlı artış göstermesi oranlara yansıyor


LÜKS SİTEDE 12 BİN TL


Beşiktaş’ta bilinirliği yüksek markalı projelerde ortalama 100 metrekare dairelerin aidatları 12 bin lira. Kullanım alanlarının 200 metrekarelere ulaşması durumunda ortalama aidat rakamlarının 15 bin lira civarında olduğunu, 250 metrekare ve üzerinde konutların 17 bin lira ve üzeri aidat rakamlarına ulaştığını söyleyebiliriz.


Şişli’de bilinirliği yüksek markalı projelerde 100 metrekare dairelerin aidatlarının 9-10 bin lira bandında. Sarıyer, Üsküdar, Beykoz gibi lüks villa sitelerinde ortalama aidat rakamları 8 bin ile 12 bin lira aralığında değişiyor. Kadıköy Bağdat Caddesi’ne yakın rezidans projelerinde aidat rakamlarının ortalama 5-6 bin lira aralığında olduğunu görüyoruz.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.