Sevgili adagazetesi okurları,amacımız insanları korkutmak değil,beraber yaşamak zorunda olduğumuz deprem gerçeğini unutmamak ve unutturmamaktır.Bu sebeple 25 Kasım da yapmış olduğumuz haberi tekrar yayınlıyoruz,yöneticilerin dikkatine….
Kandilli Rasathanesi’yle GFZ Alman Jeoloji Araştırma Merkezi’nin olası İstanbul depremiyle ilgili yürüttüğü ortak araştırmanın sonuçları, ünlü bilim dergisi Nature’ın internet sitesinde yayınlandı.
Kuzey Anadolu fay hattında bulunan 30 km uzunluğundaki ve 10 km derinliğindeki bölgenin İstanbul’da büyük bir depremi tetikleyebileceği iddia edilen araştırmada, şu tespitler yer alıyor:
İstanbul’un güneyindeki fay hattı kentin tarihi merkezinden sadece 15-20 km uzaklıkta. 1999 depremi sonrası kırılma bölgesi de tam olarak bu fay hattına ulaştı. 1766’daki İstanbul depreminden beri bu fay hattında enerji hızla birikiyor.
HARİTA: ADALARDA DEPREM KRONOLOJİSİ
ADALAR BÖLGESİ’ne yerleştirilen deprem takip sisteminin son verilerine göre, İstanbul’un yanı başındaki bu fay hattında dört yıldır hiçbir hareket yaşanmadı. Bu durum İstanbul depreminin başlangıç noktasının burası olabileceği düşüncesini güçlendiriyor.
İstanbul depreminin eli kulağında !
Marmara’da deprem araştırması yapan Alman ekibin bulgularını yorumlayan uzmanlar: Fay hattında kırılma olmayan tek bölüm Adalar’ın önünden geçiyor. Bu noktadaki son büyük deprem ise 1766’da yaşanmış…
İstatistiki olarak her 200 ila 250 yılda bir ağır şiddette bir deprem olduğunu belirten Dagmar RÖHRLİCH, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Depremi‘nin bir deyişle eli kulağında olduğu söylenebilir. Bu yüzden İstanbul’un güneyindeki ADALAR’a Alman ve Türk deprembilimciler bir ölçüm mekanizması yerleştirdiler ve hareketliliği ölçüyorlar. Ve bu verilere göre, şehrin sadece birkaç kilometre ilerisinin olası bir İstanbul depremi için çıkış noktası olabileceği sonucuna vardılar.“
“ANA FAY TEK PARÇA KIRILACAK”
Prof. Celal Şengör, Marmara Bölgesi’nde yaşayanların uykusunu kaçıracak bir açıklama yaptı. Le Suroit Gemisi’nin araştırma sonuçlarıyla ilgili Prof. Xavier le Pichon’la yazdigi makale uluslararası bilim dergilerinde yayınlanan Prof. Şengör, “Marmara Denizi’nde ana fayın tek parça olduğu belirlendi. Ancak ana fayın güneyinde de büyüklüğü 7′nin üzerinde depremlere yol açacak faylar var. Bu faylar tsunami yaratacak faylar. Bunlar Çınarcık ile Armutlu arasında” dedi.
“BİLİM ADAMLARI DOĞRU SÖYLEMELİ”
ABD’nin en ünlü bilim kuruluşlarından CalTech’de (California Teknoloji Enstitüsü) bir yıllığına konuk öğretim üyesi olarak bulunan Şengör, “Bilim adamları istemeseler de doğruyu söylemekten asla korkmamalı… Halk unutur ama bilim unutmaz” diye konuştu. Şengör sözlerini söyle sürdürdü: “Prof. Pichon’la düşüncelerimizde bir değişiklik yok. Zaten Le Suroit Gemisi’nin ortaya koyduğu veriler, bizim tahminimizi destekliyor. Ana fay, Orta ve Tekirdağ çukurluklarında da tek parça olarak devam ediyor.”
“HAREKET EDEN FAYLAR…”
Kuzeyden geçen tek parça fayın dışında, güneyinde de 7′den büyük deprem yaratacak faylara rastlandığını anlatan Şengör, bu faylar hakkında da su bilgileri verdi: “Bunlar sağ yanal atımlı değil, normal faylar. Yani aşağı yukarı hareket eden faylar. Bu fayları ana fay oluşturmuş. Bunlar aşağı yukarı hareket eden yani normal faylar olduğu için tsunami yaratacaklar.”
“DEV DALGALAR OLUŞACAK”
ODTÜ ve Güney California üniversiteleri işbirliğiyle yapılan araştırmalarda ortaya konan senaryolara göre, Marmara’da 4 metre ve daha yüksek tsunami dalgaları oluşabilir ve bunlar 5 dakikada karaya ulaşabilir.
Son bin yilda Marmara’da 11 tsunami olayinin meydana gelmis oldugunu anlatan bilim adamlari, “17 Agustos’ta meydana gelen 2.52 metrelik tsunami ile bu sayi 12′ye yükselmistir” diye konustu.
“DAHA ÖNCE DE OLMUŞ…”
Yalova’daki Aksa fabrikasının arkasında denizden 1.5 kilometre uzaklıkta karada yapılan incelemede, 2780 yıl önce meydana gelen tsunaminin izlerine rastlandi. Tsunaminin M.Ö. 780 yılında gerçekleştiğini belirten Prof. Okan Tüysüz ve Doç. Dr. Can Genç, “15 – 20 santim kalınlıkta ince bir zon tabakasına rastladık. Bu zon bolca fosil (midye, istiridye parçaları) ve memeli kemikleri kapsıyor. Burada 4 metrelik tsunami olmuş” dedi.
TÜBITAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, ”Orta Marmara Sırtı ile Tekirdağ Çukuru arasındaki fay riskli. Bu fay, her an 7 ve daha şiddetli depreme neden olabilir” dedi.
İstanbul’un deprem ve heyelan haritası çıkarıldı,
“NELER YAPMALIYIZ”
Uzmanlar Adalar İlçesi Deprem Master Planı’nın, Adalar Kaymakamlığı başkanlığında Adalar Belediyesi, Adalar Kent Konseyi, STK temsilcileri, Üniversiteler olmak üzere ortak bir çalışma ile yapılması gerekliliğini vurgulayarak; Sonrasında mahalle bazında afet eylem planlarının hazırlanması, mahalle sakinlerinin gönüllü katılımlarının sağlanması ve görevlendirilmesi, mahalle bazında bilgilendirme toplantılarının yapılmasıyla bireylerin sürece katılması ve sorumluluk üstlenmesi ile STK’ların eğitim, bilinçlendirme ve denetim işlevinin kazandırılmasının yaralarına dikkat çekmektedirler.
ADAGAZETESİ’NDEN ÇAĞRI : HAYDİ ADALILAR !
“Deprem olmayacak gibi yaşamayı, deprem olacak gibi hazırlanmayı öğrenmeliyiz.”
VATANDAŞ SORUYOR?
1- Adalar Deprem’e ne kadar hazır?
2- Fay tek parça 8 büyüklüğünde kırılırsa ilçedeki binaların % kaçı yıkılacak ?
3- Fay tek parça 8 büyüklüğünde kırılırsa ilçedeki kış nüfusunun can kaybı nedir ?
4- Fay tek parça 8 büyüklüğünde kırılırsa ilçedeki yaz nüfusunun can kaybı nedir ?
5- Adalar deprem hazırlıkları hakkında Vatandaşları ne zaman bilgilendireceksiniz ?
6- İnternet “ADALAR DEPREM BİLGİLENDİRME” sitesi açmayı düşünüyor musunuz?