Kınalıada’da geri dönüşümün İNCE mesaisi

Kınalıada’da geri dönüşümün İNCE mesaisi
Yayınlama: 09.10.2024
A+
A-

Henüz gün ışımadan sokaklara düşüp gece yarısına dek çöpteki kâğıt, plastik, metal gibi atıkları toplayan Kınalıadalı Erdan İnce bu günlerde dertli.


Ekmeğini çöpten kazanan geri dönüşüm işçisi Erdal İnce, kâğıt, plastik ve naylon gibi geri dönüşüme kazandırabilecek maddeleri toplayıp, kilogram hesabıyla satıp, geçinmeye çalışıyor. Ancak İnce, plastik atıkları pres makinasını çalıştıracak bir yeri olmadığı ve ekonomiye kazandıramadığı için bugünlerde müzdaraip.


Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte aracına atlayıp, Kınalıada’nın sokaklarını karış karış adımlayan, kar kış demeden sokaklardaki yüzlerce kilo ağırlığındaki çöpleri toplayıp geri dönüştürmek yersiz oldukça eziyetli bir iş. Çünkü plastik atıkları presleyecek makinayı koyacağı bir yer yok. Olmadığı içinde plastik atıkların bir çoğu ziyan oluyor. Belediyeler bu insanlar kadar İNCE çalışmıyor. Üstelik bu işi haftanın yedi günü yapıyor.


Peki bu işi babasının hayrına mı yapıyor? Hayır… Para kazanıyor mu? Evet kazanıyor ancak kurumlar bu insanlar kadar İNCE çalışamıyor.

PLASTİK HURDANIN TOPLANMASI ÖNEMLİ


Plastik hurdanın toplanması, ayrıştırılması ve tekrar ikinci sınıf hammadde haline getirilmesi önem taşıyor.
Atıldıklarında canlılara ve toprağa zarar veren plastiklerin doğaya karışması çok uzun yıllar alırken, yakılması hava kirliliğine, denize atılması deniz ekosistemine zarar veriyor.


Deniz canlılarının hayatlarını tehdit eden ve denize karışan plastikler, güneş, rüzgar ve deniz tuzu gibi sebeplerle parçalanarak mikro plastiklere dönüşüyor ve bu canlılar tarafından tüketilebiliyor.

İmalat sanayinin çıktı ve nihai ürünlerinin çoğunu oluşturan ambalaj, otomotiv, elektronik, beyaz eşya ve medikal gibi birçok alanda kullanılan plastik ürünler, geri dönüşüme gönderilmek üzere hurdaya ayrılıyor.

İşte bu sebeplerle plastik hurdaların çok ciddi bir şekilde toplanıp geri dönüşüm merkezlerine getirilmesi gerekiyor. Kurumların çok sağlıklı toplayamadıkları atıkları bu insanlar toplayıp kayıpsız bir şekilde ekonimiye kazandırıyor.

Kınalıada’da bu işlerin öncülüğünü yapan Erdal İnce, kendisine görüntü kirliliğine meydan vermeden, devletin arazilerini işgal etmeden plastik hurdaları presleyecek ufak bir yer istiyor.

Kınalıada'da geri dönüşümün İNCE mesaisi

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.