Kınalıada’da su akmayan Hayrat!

Kınalıada’da su akmayan Hayrat!
Yayınlama: 31.05.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:22
A+
A-

Kınalıada’da üç dönem muhtarlık yapan Nazif İlter adına yapılan “Hayrat” ın senelerdir suyu akmıyor.

kinaliada'da-su-akmayan-hayrat!

Kınalıada’nın 1946-1954 / 1962-1977 ve 1988- yılları arasında 3 dönem muhtarlık yapan Nazif İlter ve eşi Hanife İlter adına yapılan “Hayrat” ın senelerdir suyunun akmaması Kınalıadalıların tepkilerine neden oluyor.

Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa Ayhan’ın bir sene önce talimat verip suyunu açın dediği Adalar Belediyesinin umursamazlığı dikkat çekiyor. Kınalıadalılar, yazın önü ve arkasının çöplüğe dönen “Hayrat” ın Nazif İlter’in anısına yapılan büyük saygısızlık olduğunu belirtiyorlar.

Hayrat Kısaca Ne Demektir?

Hayrat, Türk tarihi boyunca karşılık beklenmeden ve toplum yararına yapılmıştır. Halkın kullanması için yapılan çeşme, külliye ve şifahane benzeri yapılar çoğunlukla hayrat amacıyla yapılmıştır. Günümüzde faaliyette olan vakıfların temelinde de bu davranış biçimi yatmaktadır.

kinaliada'da-su-akmayan-hayrat!

TDK’ya Göre Hayrat Ne Anlama Gelir?

Türk Dil Kurumu, Arapça bir kökenden gelen hayrat için iki farklı açıklamada bulunmuştur. Bu açıklamalardan ilki sevap kazanmak için ve karşılık beklenmeden yapılan iyiliktir. Diğeri ise insanların faydalanması için yapılan ve yaptırılan okul, çeşme ve hastane gibi yapılara verilen isimdir. Akarat kelimesi için ise Türk Dil Kurumu sözlüğünde herhangi bir açıklama yer almamaktadır.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.