Kınalıada’ya derme çatma yangın kulesi!

Kınalıada’ya derme çatma yangın kulesi!
Yayınlama: 25.10.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:39
A+
A-

Kınalıada Taşocakları Mevkii’ne birkaç sene önce yangınları gözetlemek için bize göre yeri yanlış olarak kurulan sabit olmayan konteyner, Orman İşletme Şefliği tarafından göze hiç de hoş gelmeyen bir şekilde betonarme inşaatına başlandı. Bu gibi görüntüler Adalarımıza yakışmıyor. 

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Bu derme çatma yerin yapılmasındaki  amaç: “Yangın Kulesi”

Orman yangınlarının söndürülmesi için alınan bütün önlemlerin mücadeleye başlayabilmesi, öncelikle orman yangının görülmesi ve yerinin tespit edilmesiyle olur. Yangının görülebilmesi için yangın sezonu boyunca bütün ormanların devamlı olarak gözetlenmesi mutlaka sağlanması gerekmektedir. Bunlar; Sabit gözetleme kuleleri, havadan gözetleme, Gezici postalar, Yerel halkın ve diğer kaynakların yardımıyla yapılır.

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Bu yazımızda bizi ilgilendiren bölüm Gözetleme Kuleleri.

Gözetleme kuleleri adı üstünde yangını gözetleme ve hızlı bir şekilde gerekli önlemleri almak için yapılan kulelerdir.

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Günümüzde ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından insansız yangın gözetleme kuleleri kurulması için çalışmalar başlatıldı. Buradaki hedef, insansız yangın gözetleme kuleleri ile ormanları etkin bir şekilde kontrol altına almak. 776 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetlenmesi hedefleniyor.

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Kınalıada’daki yangın gözetleme kulesi amacıyla kurulan derme çatma yere gelirsek;
Kuleler günün 24 saatinde gözetleme yapılacak şekilde ormanların görülebilirliği olan hakim noktalarına inşa edilmesi gerekmektedir.

-Kınalıada’daki gibi sadece adanın arka tarafının bir bölümünü gören derme çatma yer gibi değil.

Kulelerin yerleri 1/25000 ölçekli tesviye, eğrili haritalar üzerinde ışınsal metotla tespit edilecektir.

-Kınalıada’daki yer için bırakın ışıksalı kara kalem ile bile bir tesbit yapıldığına ihtimal vermiyoruz.

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Görüş alanı içinde buluna ormanın; düz alanda % 100, engebeli alanlarda asgari % 70’ini görebilecek şekilde inşa edilecektir.

-Kınalıada’daki derme çatma yerin gördüğü alan sadece %40 dır.

Görülebilirlikle 100 metre yükselmesi ile görülen dumanın çıktığı alanlar, görülen alan olarak kabul edilecektir.

-Yakın bir zamanda adanın ön tarafında çıkan yangını Kınalıada karakoldaki polisler söndürmüştü. Sebebi, bu derme çatma yerden adanın ön tarafını görülemediği için.

Kule planlaması bu esasa göre yapılacaktır. Uygulamada özellikle dere içlerindeki dumanın yatması ve uzak mesafelerde dumanın görülememesi gibi durumlar meydana gelmektedir. Bu bakımdan mevcut kule planlaması Bölge Müdürlüğü bazında ele alınacak tehlikeli ve kıymetli alanları da içine alacak şekilde planlama gözden geçirilecektir.

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Kuleler tespit olunan noktalara rasat odası (gözetleme) 360 lik alanı görebilecek şekilde inşaa edilecektir.

-Kınalıada’daki derme çatma yerin gördüğü alan 180 dir.

Projelerde barınma yerinden gözetleme odasına içten çıkılacak şekilde değişiklik yapılacaktır. Ayrıca sarnıç olarak yapılan beton su depoları sızdırma yaptığından bunların yerine fiberglass su deposu kullanılacaktır.

– Kınalıada’daki yer kule olmadığı için çıkılacak bir yeri de yok.

Gözetleme odasındaki pencereler çift camlı olacaktır. Mutlaka radyoaktif paratoner tesis edilecektir. Paratoner tesisi sık sık kontrol edilecek, sağlıklı görev yapması sağlanacaktır. Şehir cereyanı imkanı olan kulelere öncelikle şehir cereyanı bağlanacaktır. Yangın mevsimi boyunca gözetleme kepenkleri gece gündüz devamlı açık tutulacaktır.

– Yukarıda sayılanlar burada var mıdır? Okurlarımızın takdirine bırakıyoruz.(Radyoaktif paratoner !!!)

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Bu imkanların bulunmadığı kulelerde Güneş Enerji Sistemleri ile ( Fotovoltatik sistem) elektrik temin edilecektir.

– Düne kadar kaçak baz istasyonundan elektrik alınıyordu.

Engebeli orman alanlarında kuleler görüş alanı iyi olan hakim tepeler üzerine inşa edilecektir.Bu kuleler; altta iki oda, üstte rasat odası olacak şekilde yapılacaktır.Ancak; ormanların düz veya düze yakın alanlarda bulunması, hakim noktaların bulunmaması hallerinde, görülebilirliği artırmak için geliştirilecek özel projelere göre yüksek kuleler yapılacaktır. İyi görüş sağlıyorsa alçak yerlerde kule inşa edilebilecektir.( karşıdan gözetleme) Kulelere tekniğine göre uygun bir şekilde limbus monte edilecektir.

– Doğru söze ne denir!

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Orman yangınlarına karşı gözetleme kuleleri…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından insansız yangın gözetleme kuleleri kuruluyor.

Kınalıada'ya derme çatma yangın kulesi!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) hayata geçirdiği insansız yangın gözetleme kuleleri ile ormanları etkin bir şekilde kontrol altına almayı hedefliyor. Bu kuleler ile orman yangınları anında tespit edilecek ve zaman kaybetmeden yangınlara müdahalede bulunulacağı belirtildi.

 

24 SAAT GÖZETİM ALTINDA!

 

Orman yangınlarının söndürülmesinde erken tespit, hızlı ve etkin müdahale maksadıyla ülke genelinde 776 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetlenecek.

 

GECİKMELER ÖNLENECEK

 

Orman yangınları ihbarı, yangın gözetleme kulesinde çalışan personeller tarafından ya da yangını gören kişiler tarafından, ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı aranarak yetkili birimlere haber verilerek yapılıyordu. Bu sistem insana bağlı bir sistem olması sebebiyle zaman zaman yangınların yetkili mercilere haber verilmesinde gecikmeler olabiliyordu. Bu yüzden Orman ve Su İşleri Bakanlığı uygulamaya koyduğu insansız gözetleme kuleleri ile bu sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

 

MÜDAHALE SÜRESİNİ EN AZA İNDİRECEĞİZ

 

Orman yangınları ile mücadele çalışmalarındaki başarının, yangın öncesi planlama ve hazırlık çalışmalarının zamanında yapılmasına bağlı olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yangın çıktıktan sonraki mücadelede başarıyı belirleyen en temel kriter ise yangına ne kadar sürede müdahale ettiğinizdir. İnsansız gözetleme kuleleri ile bu süreyi en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

ENERJİSİNİ DOĞADAN ALACAK

 

Kurulacak olan insansız gözetleme kulelerinin enerjisini Türkiye’de ilk defa kullanılan rüzgar jeneratörü ve yeni teknoloji güneş enerji paneli ile elde edecek. Kulelerde 4 adet IP kamera bulunuyor ve 4.5G GSM aktarıcı ile görüntüler aktarılacak. Kule de ayrıca bir güvenlik kamerası ile nem, sıcaklık ve rüzgar hızını da ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunacak.

 

Eğer bu uygulama Adalar’da hayata geçerse hem yangın kontrolleri daha sağlıklı yapılabilecek hem kötü görüntülerin önüne geçilebilecek  hemde Kınalıada’da  birilerine daha sonra peşkeş çekilecek bu gibi yerlerinde önüne geçilebilecektir.

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.