KOAH NEDİR?

KOAH NEDİR?
Yayınlama: 24.10.2011
Düzenleme: 05.04.2012 12:38
A+
A-

KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI)

 

 

(Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) : ’’Kronik (süregen müzmin) Obstrüktif  (tıkayıcı) Akciger Hastalığı’’ akcigerin kronik bir hastalıgıdır.

 

KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI) ’ NDAN   SORUMLU  ETKENLER:

 

1.KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI) ’ın %90’ında tütün ve tütün ürünleri (sigara pipo,puro,nargile,v.s.)sorumludur.Kişi sigara içmese de  sigaranın dumanına maruz kalması KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI)  gelişimine neden olabilir.

2.Tütün mamüllerinin dışında ,organik yakıtların dumanının solunması (odun.kömür.tezeğin kapalı ortamlarda ısınma yada pişirme amacıyla kullanılması) KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI)  gelişimine neden olabilir.

3.Meslek nedeniyle toz duman ve zararlı gazlara maruz kalmak KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI)  gelişimine neden olabilir.

 

KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI)  RİSKİ YÜKSEK MESLEKLER:

1.Madenciler

2.Metal çimento tahıl ve tekstil işçileri

3.Ulaşım sektörü çalışanları

4.Odun kağıt üretiminde çalışanlar

Bu sektörlerde çalışanlar’ın gerekli işyeri koruma tedbirleri almaları gerekmektedir. (İşyeri Hekimliği uygulamaları koruyucu tedbir açısından gerekli olacaktır.)

KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI)   NASIL OLUŞUR?

Hastalık büyük oranda sigara içimi dumana maruz kalma  ve bazı kişilerde diğer zararlı gaz ve parçacıklarına maruz kalmayla gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan bir iltihabı sonucu oluşur.

Bu iltihaplanma sonucu  hava yolları daralır.

Normalde balon gibi  rahatlıkla genişleyen ve daralan akciğerlerimizdeki hava kesecikleri bu özelliklerini yitirir, yıpranır ve normal boyutlarına geri gelemez  hale gelir.ve kişi soluk verdiğinde bir miktar hava akciğerlerde hapis kalır.

Bu durum kirli havanın içerde kalmasına sebep olur dışarıya atılamayan kirli hava  temiz havanın akciğerlerin içine alınmasını güçleştirir ve yeterince temiz hava akışı akciğerlerde olamayınca  kalıcı hasarlara neden olur.

HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

 1.Sinsi başlayan giderek şiddetini artıran nefes darlığı

2. Başlangıçta .kronik (tek tek ara ara gıcık      tarzında)öksürük

3.Balgam çıkarma

4.Başlarda hafif seyreden nefes darlığı (merdiven çıkarken yokuş yukarı çıkarken ve tempolu yürürken)

KOAH’A AİT BELİRTİ VE BULGULAR:

50’li yaşlara gelmeden fark edilemeyebilir.

Bunun başlıca nedeni  hastaların KOAH bulgularını hekime başvurmaya değecek kadar önemsememeleri yada bu bulguları yaşlanma şişmanlık gibi başka nedenlere bağlamalarıdır.

Çoğu KOAH hastası  hastalığın erken döneminde sigara bırakmak istemedikleri için hekime başvurmayı ertelemektedirler.

Bazı KOAH hastaları  hastalıklarını astım olarak adlandırırlar.

KOAH’lı hastaların doktora müracaatları :genelde öksürük balgam şikayetinin yanında başlayan nefes darlığı ve hırıltılı soluk alıp vermektir.

Başlangıçta  hastalarda  nefes darlığı sadece zorlamayla ortaya çıkarken hastalığın  ilerleyen  dönemlerinde  en küçük hareketlerle dahi (tıraş olmak oturmak kalkmak odanın içinde kısa yürüyüşler yapmak; giyinip soyunmak; yatakta dönmek  vb.) nefes darlığı çekmeye başlarlar.

KOAH’lı hastalarda genellikle akciğerlere giren oksijen basıncının yetersiz olmasına baglı olarak:sinirli olma hali,huzursuzluk ,kalp çarpıntısı,baş ağrıları,ellerde titremeler ortaya çıkar.Dalgınlık,konuşma ğüçlügü,uyuklama,kas seyirmeleri…. gibi bulgular kanda oksijen basıncının düşük karbondioksit basıncının yüksek olduğunu gösterir belirtilerdir.

UNUTMAYIN     :         

  Özellikle sigara içen,Sigara dumanına sıkça maruz kalan,KOAH olma riski taşıyan işyerinde çalışanlarda   ve40 yaş üzeri bireylerde :

1. Uzun süreli öksürük

                 2. Balgam çıkarma

                 3.Giderek artan nefes darlığı yakınmalarından  en az birinin olması durumunda şikayetler çok şiddetli olmasa da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekmektedir.

  KOAH ‘DAN KORUNMA VE TEDAVİ:

 1. KOAH’dan korunmanın en etkili yolu tütün ve tütün mamüllerinin tüketilmemesi ve ortamlarda bulunulmamasıdır.

2.Risk altında olanların çalışma şartlarında korunma yöntemlerini düzenlemek.

3.Sigara tüketiminin bırakılması  ve gerekirse sigara bırakma konusunda tıbbi destek alınması ( T.C. Sağlık Bakanlığı  Alo: 174: Sigara Bırakma Hattı Yol Gösterici Olacaktır!!)

4.Grip ve zatürree aşılarının zamanında (sonbahar ekim-kasım ayları)yaptırılması gerekmektedir.

5.Tedavi amaçlı doktor tarafından verilen nefes açıcı ilaçların düzenli ve kontrollü kullanılmalıdır.

KOAH’da nefes açıcı ilaçlar hastaların yakınmalarının giderilmesine etkili olurlar.Ancak sigara bırakmak dışında hiçbir ilaç tedavisi KOAH’daki hasarı geri döndüremez.İlaçların solunum yoluyla alınması doğrudan akciğerlere etki etmesi açısından özellikle tercih edilmektedir.Solunum yoluyla verilen ilaçların etkili olması için doğru ve hekim’in önerdiği şekilde kullanılmalıdır.

ADALAR TOPLUM SAĞLIK MERKEZİ

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.