Lakerda İstanbullu Rumlardan Kalan Bir Meze Kültürüdür.
Son günlerde Basında yer alan LAKERDA İspanya Toledo kentinde yaşayan Behmuras
adında Fakir Musevi Balıkçı tarafından 1326 yılında 3 cocugunun en küçügünün Ton balıgını
( ORKİNOS) Çok sevdigi için Tuzluyarak LAKERDA’nın Mucidi oldugunun Tezi ortaya atılır.
Buraya kadar her şey güzel Lakin Bana göre Tamamen Mantıksız Gerçek LAKERDA’nın
Ana Vatanı TÜRKİYE İstanbul’dur.Osmanlı’da İstanbullu Rumlardan Günümüze Kadar gelen
Bir MEZE Kültürüdür.Şimdi gelelim ispatına.
Bir kere Ton Balıgından(Orkinos) Lakerda olmaz Ton Balıgı eti Koyu Kahve(çok kanlı) Oldugundan
Lakerda olmaya elverişli degildir.Gelelim bizim TORİK Lakerdamıza eskilerde Torik Balıgı Fakir Fukara’nın
Yemegi idi İstanbulda (Yaşı 50 linin üzerinde olanlar çok iyi bilir) Torik Balıgı Karadenizde iyice beslenir yaglanır
Suların Sogumasıyla Göçe Başlar ( Katavaşya iniş ) ( Anavaşya çıkış ) İstanbul Bogazı Girişi Marmara Denizi
Adalar cıvarı en Lezzetli halini alır ve o kadar çok tutulurdu’ki nerdeyse Halka bedava dagıtılırdı Kaynak
( 1900 yılları başı Balıkhane müdürlügü de yapmış ( KARAKİN DEVECİYAN efendinin osmanlıda Fıransızca yazdıgı)
Balıkçılık Kitabında Yazar Günümüzde Türkçe tercumesi Satılmakta ( Ayrıca Su ürünleri Fakultesinin Faydalandıgı Kaynak)
İşte Burda İstanbul’lu Rum Balıkçılar TORİK balıgını Tuzluyarak Daha sonrada Salamura yaparak (Tuzlu Su ) tenekelerde
muhafaza etmişler( 20 günde bir salamura suyu degiştirilir )
Kışın İstanbulun çarşılarında Beyoğlu (Pera),Samatya,Bogaz kıyıları,Kadıköy çarşı,Üsküdar,Bogazın Anadolu Yakası Vs
Camekanların içindeÇok kuvvetli Ampul ışıkları altında Torik lakerdaları ince ince Özel Lakerda Bıçakıyla Dilimlenmiş
yanında halka halka kesilmiş Kırmızı soganla süslenmiş satılırdı. İstanbulun Tamamına yakın Meyhanelerinde ve Lokantalarında
(Çogunlugu Rum ve Ermeni) Yemek Masasının Vazgeçilmez Mezesi idi.İstanbulun Sayılı Lakerdacılarından Samatyalı Tekfur usta
Lakerdacı Yenof usta Kadıköylu Arap Burhan Kadıköy Koco Lokantası (moda) Garabet usta İsimlerini hatırlayamadıgım niceleri
İstanbulluların Damak Tadına Sunmuşlar
O zamanlar Lakerdacıların Agızlarından Düşürmedikleri Tekerlemeleri LAKERDAM 6 Parmak Diyerek ( 6 Parmak Lakerda’nın genişlik ölçüsü)
Satarlardı. Şimdilerde Bari Lakerdamıza Sahip Çıkalım Bu Yemek Meze Kültürümüzü Başkalarına Kaptırmayalım.
HABER Avedis Hilkat KINALIADA / İST.