Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Blue Panda yelkenlisi İstanbul Adaları’nın denizel zenginlikleri konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Marmara Denizi’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması ve balık stoklarının devamlılığı için bölgenin acilen deniz koruma alanı ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Programda ayrıca domuz köpekbalığı konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik bir dalış etkinliği düzenlendi.
WWF’in Blue Panda yelkenlisi, ‘daha iyi korunan bir Akdeniz’ fikrinden hareketle çıktığı yolda Türkiye ziyareti çerçevesindeki etkinliklerine İstanbul’da başladı. Blue Panda bir yandan tehdit altında olan deniz yaşamı ile ilgili bilimsel araştırmalar yaparken, diğer yandan Akdeniz’i tehdit eden plastik kirliliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları sürdürüyor ve kitleleri harekete geçirmeye çalışıyor.
Marmara Denizi, Akdeniz ve Karadeniz arasında geçiş sağlayan, birçok balık türü için önemli bir geçiş yolu ve balıkçılık alanı. Marmara Denizi’nin kuzeyinde yer alan İstanbul Adaları ve çevresi, denizel biyolojik zenginlik açısından önemli türleri barındırıyor. Belirli bölgelerde bazı mercan türlerinin yoğun topluluklar oluşturduğu, bu türlerden bazılarının Akdeniz’e endemik olduğu belirlendi. Adalar çevresinde görülen ve yeterince tanınmayan türlerden biri de ‘domuz köpekbalığı’.
Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK), İstanbul Üniversitesi Su
Ürünleri Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği
Enstitüsü uzmanları tarafından 2013 yılından bu yana yürütülen çalışmalar, Neandros
Adası çevresinin denizel biyolojik zenginlik açısından koruma alanı olma
kriterlerine sahip olduğunu göstermekte.