Olgunlaştırma enstitüleri vizyon çalıştayı İstanbul’da yapıldı

Olgunlaştırma enstitüleri vizyon çalıştayı İstanbul’da yapıldı
Yayınlama: 18.11.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:30
A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından 16-17 Kasım 2018 tarihlerinde Olgunlaşma Enstitüleri Vizyon Çalıştayı düzenlendi.

Olgunlaştırma enstitüleri vizyon çalıştayı İstanbul'da yapıldıİstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleşen çalıştaya Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Sayın Hümeyra ŞAHİN, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sayın Mehmet Nezir GÜL, Milli Eğitim Bakanlık Müşavirleri Adem ÇİLEK ve İpek ÇOŞKUN, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanları, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı Daire Başkanları İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent YAZICI, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve 22 Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlerinin yanı sıra akademisyenler, sanat ve moda dünyamızın önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Sayın Hümeyra Şahin; “Göbeklitepe’nin keşfinden sonra dünya tarih yazımını değiştiren bir devrim gerçekleşti. Böylesine önemli bir tarihi keşfin coğrafyasında her şeyi yeniden gözden geçirmemiz, bunun kıymetini hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum. Yurtdışına gittiğimizde birkaç yüzyıllık tarihe sahip ülkelerin, ülke tanıtımları için neler yaptıklarını gördükçe bir yandan da üzülmüyor değilim. 12 bin yıllık insanlık tarihinin başlangıç noktası bir coğrafyanın hakkını ne kadar verebiliyoruz? Ne kadar tanıtabiliyoruz? Burada hepimize düşen görevler olduğu kanaatindeyim.

Türkiye’nin 360 derece dünya siyasetine açılma döneminde, kültürümüzün tanıtılması adına da bir fırsatla karşı karşıya olduğumuz inancındayım. Olgunlaşma enstitüleri de bu sürece önemli katkılarda bulunacaktır. Köklü geçmişleri ve kültürümüzün korunması, mesleki eğitimin sürdürülmesi ve el sanatları birikiminin gelecek nesillere taşınması noktasında çok önemli bir misyon icra etmektedir.

Olgunlaşma enstitüleri tasarım sektörüyle de ilişkilerini güçlendirerek kendini yenilemelidir. Kaliteli el sanatları ortaya koyarak, sanatta altın oranı yakalamalıdır. Ülkemizin her bölgesinin kendine has zanaat ve sanat dalının en iyi örneklerini üretmelidir.”

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sayın Mehmet Nezir GÜL ise “Devlet sisteminde meydana gelen değişimle beraber MEB’de de yeni bir heyecan oluştu ve bu da yeni sorumluluklar yükledi. Yeni hususlar, yeni bilinçle inşa edilerek hedefe varma anlamında yeni çalışmalar yapılmaktadır” diyerek çalıştayın eğitim ve kültür hayatımıza olumlu katkılar sunacağını belirtti.

Çalıştayda, 22 olgunlaşma enstitüsünün protokol hediyeleri ve Türkiye’nin yöresel kıyafetlerinden oluşan bir sergi düzenlendi. Tasarım ve üretimi olgunlaşma enstitülerinde yapılan Türk kültürünü ve el sanatlarını tanıtan nadide örneklerden oluşan “Olgunlaşma Enstitüleri Oyuncak ve Hediyelik Ürünler Kataloğu”nun tanıtımı yapıldı. Çalıştayda ayrıca olgunlaşma enstitülerinin geleneksel kumaş araştırmalarının raporlandığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye Geleneksel Dokuma Kumaş Araştırmaları” adlı kitap katılımcılara takdim edildi.

Danışma kurulu uzmanlarının sunumlarının yapıldığı çalıştay, ikinci gün olgunlaşma enstitülerinin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinin belirlendiği atölye çalışmalarıyla sona erdi.

Çalıştayın düzenlendiği İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nün müze, üretim atölyeleri ve restorasyon laboratuvarını gezen katılımcılar, programdan sonra, Beylerbeyi Sarayı’nı ziyaret ederek kendileri için düzenlenen Boğaz turuna katıldılar.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.