Parklar bizim, Adalar bizim!

Parklar bizim, Adalar bizim!
Yayınlama: 14.07.2013
A+
A-

 Parklar bizim, Adalar bizim!,Adalar’a imar açılımı!

Parklar bizim, Adalar bizim!

 

Yassıada ve Sivriada’nın koruması, bir genelgeyle kaldırıldı. İki ada, ‘kat sınırı olmaksızın’ ve kıyı kanunundan muaf, imara açılıyor! Adalılar imza toplayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

 

Tarihi 1800 yıl geriye giden Prens Adaları, 1976’da ‘korunması gereken’ doğal ve tarihi Sit alanı ilan edildi… 2006’da sit tescilinin devamına karar verildi… Fakat Adalar ilçesine bağlı Yassıada (Heybeliada’nın mahallesi) ve Sivriada (Burgazada’nın mahallesi) artık korunmasız.

Zira Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, nisanda aldığı bir kararla doğal ve tarihi sit alanı özellikleri kaldırarak ‘çılgın’ imar projelerine yol açtı.
Başbakan, mayıs ayında Adalar’ın ‘ihaleye’ açılacağını muştuladı.
İyi de nasıl? Yassıada, 1. derecede tarihi ve doğal Sit, aynı zamanda 3. derecede arkeolojik Sit alanı. ‘Adnan Menderes ve DP’lilerin yargılandığı yer’ olarak toplumsal hafızada yeri olan Yassıada’da, pek bilinmez ama Bizans ve Osmanlı döneminden kalıntılar da var.
Burada not düşelim: Sanılanın aksine, merhum Menderes’in infazıysa Yassıada’da değil İmralı’da yapılmış…
Sivriada’ysa 2. derecede doğal, 3. derecede tarihi sit. Her iki ada da askeri alan(dı).

Müzeyi çok seviyorlar!

* Hazine mülkiyetinde olan Yassıada 2011’de, Sivriada ise 2012’de Milli Emlak Müdürlüğü’nün kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, ‘müze olarak kullanılmak üzere’ tahsis edildi.
* 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olan İstanbul 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, ‘sürdürülebilir ve kontrollü kullanım alanı’ ilan ediyor. Bakanlık kararı onayınca, tarihi Sit, her iki ada için de kaldırılıyor.
* Son darbe 2013 Nisan’ında: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘yap-işlet-devret’ modeliyle Yassıada ve Sivriada’da kültürel ve turizm amaçlı yatırım ve hizmetler, kıyı kanunu hükmüne ve diğer kısıtlamalara TABİ OLMAKSIZIN imar ve inşaat yapılabileceği ilan ediliyor.
* Adalar Belediyesi, karara itirazını ilgili makamlara gönderdi. Heyhat! 30 Mayıs’ta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, her iki ada için ‘koruma amaçlı nazım imar planı revizyonu’nu yolluyor. Adaların askeri yasak bölge statüleri de haziranda kaldırılıveriyor.
* ‘Çevre Bakanlığı’, Yassıada’ya yüzde 65, Sivriada’nın yüzde 40’ına emsal verdi. Bu karar alınırken ne Büyükşehir’e, ne Adalar’a, ne de herhangi ilgili bir kuruma danışıldı. Halk mı? Onların fikrini soran mı var?
Bir tek arkeolojik sit’i kaldırmayı henüz başaramadılar… Çanak çömleği kim takar?

Herkes devre dışı
Konuya dair bilgi aldığım Adalar Belediye Başkanı Mustafa Far-sakoğlu, Sivriada’daki yapılaşmada ‘kat sınırı’ olmadığını ve bir avam projenin dahi olmadığını anlattı. Yassıada’nınsa yarısından fazlası otel, konferans salonu, restoran  vs.’ye açılacak:
“Adalar Belediyesi, Büyükşehir, odalar, üniversiteler… Herkes devre dışı!”
350 milyon liralık yeni bir rant alanı yaratılırken, zaten çökmekte olan Marmara denizinin ekosistemi hesaba katılmıyor…
Doğa, hükümet için potansiyel bir inşaat alanı demek… Ya tarihi ve manevi önemi? Menderes’in yargılandığı yer, “Müze yapacağız” yalanıyla nasıl soylulaştırma projesine dönüştürülebilir?
Başbakan ‘ihale’den bahsediyor ancak… Yassıada ve Sivriada için ‘kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına veya üst kuruluşlarına’ doğrudan sözleşmeyle kültür ve turizm amaçlı hizmetlere vize verdi.
Adalar’ın ‘hediye edileceği’ o kamu kuruluşu hangisi ola?

Adalılar Yüzlerce İmza Topladı
* Adalar Belediyesi, Yassıada için 12 Temmuz’da itirazını yaptı, konu mahkemeye intikal edebilir. Sivriada için son itiraz tarihi ise 28 Temmuz.
* Bu arada Adalar sakinleri, İstanbullular’ın desteğiyle yüzlerce imza toplayarak dilekçelerini Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu.
* İstanbullular, tüm Adalar’ın bozulmasına yol açacak bu hukuksuz yapılaşmaya müdahil olabilir. Gelişmeleri Twitter’da @AdalarPostası, Burgazada-forum.net ve Parklar Bizim blogundan takip edebilirsiniz.

Milliyet Gazetesi
14 Temmuz 2013

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.