Patilerin Sonbaharı

Yayınlama: 22.11.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:15
A+
A-

İstanbul’un Sonbaharını yaşamak bir ömre bedeldir derler. Havanın hafif serinliğinde yüreğimi ısıtan doğa güzellikleri gönlüme renk katıyor. Yaz güneşi bana darılmasın çünkü tercihim Ekim güneşinden yana. Sabah güneşi yeni yaşanacak güne ümit veriyor. Yağmur mu yağıyor? İçinde sevgi yeşerten her insan doğaya uyup mutlu olmanın bir yolunu bulur. 

Eylül mehtabı anılarla doludur. Acaba Kayış dağının tepesinde rengi ve parlaklığı ile göz kamaştıran dolunay nelere gebe? Deniz sakin, deniz aşk şiirleri yazdırıyor. Bestelerde bir melâl var. Rüzgârın sesi ile nağmeler kalplere ulaşıyor. Ağacında filizlenen her bir yaprak yeşile bürünüp ya ağacı süsler ya da çiçek açıp meyve verir. Fidanına göre bahçemizi veya saksılarımızı süsleyen çiçek açmayan bitkiler göz zevkimizi okşar. Yaprak dökümü insana hayatın gelip geçici olduğunu hatırlatıyor. Sararan yaprak yere düştü mü onun ömrü biter. Hayat herkese hayal ettiği ölçüde gülmez. Yaşamalıyız ve insanları mutlu etmekle mutlu olup hayatımızı renklendirmeliyiz.

Kınalı adadayım. Bir mecburiyet olmadıkça inanlar yazlık yörelerden kolay kopamıyorlar. Prens Adalarında her ne kadar sağlık sektörünün gelişmesi için emek verildi ise de sonuçlar yeterince güven vermiyor. İkametlerin Adalara alınması için Sağlık Bakanlığından Prens Adalarına bir hastane kurmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bir ay önce, kuşlarımızı ve patilerimizi bırakıp kışı geçirmek üzere anakaraya geçişler başladı. Sahiplendikleri patileri biblo sanıp sokağa terk edebilen vicdanlara sesleniyorum. Kendinizde misiniz?

Kediler yavruladı. Yazın beslenmeye alınan sahipsiz köpekler sokağa terk edildiler. Dünyanın kaç ülkesinde sahipsiz köpekler yolların efendisidir?

Köpekler gece boyunca uluyorlar dedik. Dağ köpekleri geçit vermiyor dedik. Aralarında saldıranlar var dedik. Karda kışta yağmurda, ıslak zeminde sürünüyorlar dedik. Doğaları gereği kedileri, hindileri, tavukları boğup fırlatıp atıyorlar dedik. Kınalı adanın Empati gurubuna, dört mevsim patileri besledikleri ve hastalananlara veterinerlik hizmeti verdikleri için teşekkür etmeyi de borç bildik fakat sorarım size daha fazla emek verebilirler mi? İmkânları var mı?

Patiler Allahın yarattığı ve bizim korumamıza bırakılan canlardır. Ben onlardan kurtulmak değil bilakis hayvan hakları ve insan haklarını aynı ölçüde korumak isteyenlerdenim.

Adamızın Fenerbahçe’ye bakan çamlık ve Belediyenin tahsis ettiği Spor alanında bir barınak kurulması istenmişti. Kınalı adanın bir hastaneye kavuşma girişiminde olduğu gibi o teklif de unutuldu.

Barınak kelimesi insana ters gelebiliyor fakat zor şartlarda yaşayan köpek canları belirli zamanlarda toplamak, aşılarını yaptırmak ve Sıvas’ın Kangal ilçesinde olduğu gibi gezmelerini de sağlayarak hayvan haklarına ve insan haklarına saygı göstererek temiz şartlarda beslemek her canı mutlu eder. Tüm bunlara ilaveten insanların bilinçsizce hayvan beslemelerinin, iyilik yapalım derken zarar vermelerinin de önlenmiş olacağını ekleyebiliriz.

Bu yıl, Kınalı Adamızda yaşayan sahipsiz köpeklerin birkaçını adları ile tanıma fırsatını buldum.  Miço yaşlı ve sakin bir köpek, sevimliliği ile de adalıların sevgisini kazanmış. Ameliyat olmuş. El verenlerden Allah razı olsun. Geçen ay yağmurda yere serilmiş çarşıda yatıyordu. Eczacı  hanım ameliyat sonrası sevimli Miçoya önlük giydirmiş.  Arkadaşım Miçonun titrediğini görünce üstüne bir kazak geçirmiş. Empati Derneği onu aç bırakmaz ama kim her an yanında olabilir?

Hasta hali ile Miçonun poposuna sevimsiz bir yazı yazmışlar. Elbette ki o yazının bir mesajı var. Kim yazmış? Ne yazmış? Kim silmiş? Kim ne demiş? Ne önemi var?

Köpeklerin uzun yıllar önce telef olmaları için ıssız adaya bırakıldığını biliyoruz. Atların da el birliği ile başlarına ruam hastalığı geldiğini bu kez birlikte gördük. Köpeklerin ölüm yıldönümü unutulmadı da niye bu yıl Sivri Adaya terk edilen kediler kurtarılmadı? Atlar için de yakın zamanda bir anma töreni hazırlayan olur. Adaların eşekleri de inşaat işçilerimizdi, onları da unuttuk.  Demek ki biz ilkin ölmelerine göz yumup sonra bu sessiz canları anmaya başladık.

Dilerim, ilerde yararsız boş muhabbetler yapacağımıza şimdiden vicdana gelir, yetkililerin önlem almalarını sağlarız.

Sosi Cındoyan

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.