Resul Can davasında yürütmeyi durdurma kararı!

Resul Can davasında yürütmeyi durdurma kararı!
Yayınlama: 28.09.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:30
A+
A-

CHP’den belediye başkan adayı olmak için memurluğunu riske atıp istifa eden ve bir süredir hukuk mücadelesi veren Adalar belediyesi eski başkan yardımcısı Resul Can İstanbul 3. İdare Mahkemesi kararını verdi.

Resul Can davasında yürütmeyi durdurma kararı!Adalar Belediyesi eski başkanı Resul Can, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerine Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday olmak için Adalar Belediye Başkanlığı’nda ki görevinden istifa etmişti.

Adalar belediyesi eski başkanı Mustafa Farsakoğlu önce istifa dilekçesi kabul etmemiş, CHP’den seçilme hakkı engellenmek için her türlü gayri-yasal işlemler yapmış bunun üzerine de Can, Adalar Cumhuriyet Başsavcılığına başvurup kendisinin siyasi geleceğiyle oynayanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İstifası kabul edilmeyen Can, Adalar Kaymakamlığı’na başvurarak istifa dilekçesini sunmuş ve yasal işlem yapılması için Adalar Belediyesine gönderilmesini talep etmişti. Farsakoğlu’ndan sonra göreve gelen Atilla Aytaç’ta Farsakoğlu’nun izinden gitmiş ve Resul Can için artık adaletin vereceği cevabı beklemekten başka bir şansı kalmamıştı.

O CEVAP GELDİ

İstanbul 3. İdare Mahkemesi, 2018/36 esas nolu dosyada verdiği yürütmeyi durdurma kararında;

“Dosyanın incelenmesinden; dava konusu olayda; Adalar Belediyesi’nde Harita Yüksek Mühendisi unvanında görev yapan ve aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı olan davacının Devlet Memuru sıfatıyla görevde olduğu halde,30 Mart 2014 tarihli Mahalli İdareler Seçimlerinde Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu memurluktan istifa etmeden afişlerde ilan ettiği, bu hususun yerel ve sosyal medyada yer aldığı ve internet gazetelerine röpartaj vererek siyasi partiye girdiği yine 2004 yılında Beşiktaş ilçesinde siyasi parti üyesi olduğu 2011 yılında Büyükçekmece ilçesine nakil olduğu bu haliyle memuriyet süresince siyasi parti üyesi olduğu iddiaları üzerine Adalar Belediye Başkanlığınca başlatılan soruşturma sonucu düzenlenen soruşturma raporuna dayalı olarak hazırlanan soruşturma dosyasının İçişleri Bakanlığına gönderilmesi üzerine, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 26.3.2014 tarih ve 13 sayılı kararıyla Devlet memurluğundan çıkarılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Müdahil Adalar Belediye Başkanlığı tarafından davacı hakkında yapılan soruşturma dosyası incelendiğinde,siyasi partiye üyelik kaydının araştırılmasında sadece Cumhuriyet Halk Partisi Büyükçekmece İlçe Başkanlığı’nın 11.11.2013 tarih ve 748 sayılı yazısı ile yetinildiği , bu yazıda davacının Siyasi Parti üyesi olduğu yazılı olsa da dosyaya sunulan bilgi ve belgelerden davacının 2004 yılında üyesi olduğu siyasi partiden istifa ettiğine dair dilekçesinin bulunduğu, yine siyasi partinin Genel Merkezi tarafından dosyaya sunulan belgede davacının 2004 yılılnda partiden istifa ettiği ama bu istifasının sisteme işlenmediğinin anlaşıldığının belirtilmiş olması hususları değerlendirildiğinde davacının siyasi partiye üye olup olmadığı hususunun yeterince araştırılmadan soruşturma raporunun tanzim edilmiş olduğu, yine davacının hakkında isnad edilen filllerle ilgili savunmasının da alınmadığı görülmekte görülmektedir.

Bu durumda eksik yapılan soruşturma ile davacıya verilen Devlet memurluğundan çıkarma cezasında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.

Diğer taraftan meslekten çıkarma işlemi nedeniyle davacının telafisi güç zarara uğrayacağı da açıktır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 24/09/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” ifadelerine yer verdi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.