Sağlık koridoru çocuklara açılıyor

Bakan Koca, Mısır ve İsrail ile Sağlık Koordinasyon Ekibi kurulduğunu açıkladı. Kanser hastası çocuklar önce Mısır’a gidecek ardından Türkiye’ye getirilecek.

Sağlık koridoru çocuklara açılıyor
Yayınlama: 12.11.2023
A+
A-

Hande Atılgan – Alsancak Limanı’ndan dün sabah 07.00 sıralarında ayrılan kuru yük gemisi, önceki sevkiyatların üç katı büyüklüğündeki, sekiz sahra hastanesi 20 ambulansın olduğu 500 tonluk insani yardımı bugün El Ariş limanına ulaştıracak. Bu seyir, Gazze’deki ihtiyaç sahibi hastaların Türkiye’ye sevkinin olgunlaştığı kritik bir dönemde gerçekleşti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 bütçesi için yaptığı mesai sırasında Mısır ve İsrail sağlık otoriteleriyle Gazze görüşmelerine devam etti. Kritik bir gelişmeyi ilk kez Meclis’te duyuran Koca, 8 Kasım’da İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel ve 9 Kasım’da Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar ile yapılan görüşmeler sonucunda, üç ülkenin bulunduğu Sağlık Koordinasyon Ekibi kurulduğunu bildirdi. Koca, üç ülkenin de ekipte görev alacak isimlerini netleştirdiğini kaydetti. Ekibin kuruluşuyla beraber işleyen diplomasinin ilk sonucu da, faaliyeti durdurulan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nde tedavisi yarım kalan kanser hastalarına yönelik olacak.

Sağlık koridoru

Bakan Koca’nın aktardığına göre; Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nde tedavi gören kanser hastaları, başta çocuklar olmak üzere Refah Sınır Kapısı’ndan ilk etapta Mısır’ın Şeyh Zuvaid ve El-Ariş Hastanelerine nakledilecek. Burada Mısırlı ve Türkiye’den gelen hekimlerin yapacağı tedavilerin ardından, sağlık durumu uygun olanlar peyderpey uçak ambulanslarla Türkiye’ye getirilecek. Ekip bundan sonraki süreçte, Gazzeli tüm hastaların Refah Sınır Kapısı’ndan nakli için yürütülen diplomasi faaliyetlerine devam edecek. Koca, daha önce en az bin hastanın Türkiye’ye naklinin hedeflendiğini belirtmişti.

Bakanlık kaynakları, üç ülkenin bulunduğu sağlık koordinasyon ekibinin, İsrail’in hasta sevki için mutabık kaldığı ilk mekanizma olduğuna işaret ettiler.

Hasta naklinde afet deneyimi

Türkiye, hasta naklinde ve acil müdahalede, 13 milyon nüfusu ve ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 10’unu doğrudan etkileyen 6 Şubat depremlerinin deneyimiyle öne çıkıyor. Bakanlık verilerine göre; depremin ilk gününden itibaren 11 ilde bin 810 ambulans, 245 UMKE aracı, 16 hava ambulansı, toplam 15 bin 883 UMKE ve acil sağlık personeli ile “bilinen en büyük” hasta nakli operasyonu gerçekleştirildi. Hava, kara ve deniz yolu ile toplam 51 bin 665 hasta Türkiye’nin dört bir yanına sevk edildi. Ayrıca, bölgede kullanılır durumda olan hastanelerin yanı sıra 23’ü diğer ülkelerin desteğiyle olmak üzere 34 sahra hastanesi ile 176 acil müdahale ünitesi kuruldu.

20 hastane 50 ambulans

Türkiye, Mısır üzerinden yaptığı Gazze operasyonlarını, bir Cumhurbaşkanlığı ve dokuz kargo uçağına bir kuru yük gemisini de ekleyerek sürdürüyor. Hazırlanan 20 sahra hastanesi ve 50 ambulanslık kaynak ihtiyaç anında peyderpey sevk edilecek. Şu an için Mısır hastanelerine yapılacak güçlendirmeler ile iki sahra hastanesinin kurulumu ve Refah Sınır Kapısına yakın bir noktada, ambulanslarla desteklenecek bir acil müdahale ünitesinin konuşlanmasında anlaşma sağlandı.

 

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.