Modern Türk öykücülüğünün unutulmaz ismi Sait Faik Abasıyanık, vefatının 71. yılında, eserlerinde derin izler bırakan Burgazada’da özel bir etkinlikle anılacak. “Sözcükler Bu Bahar da Deniz Kokuyor” temasıyla düzenlenecek anma töreni, 25 Mayıs 2025 Pazar günü gerçekleştirilecek.
Ada Dostları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Darüşşafaka Cemiyeti, Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği ile Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin iş birliğiyle organize edilen etkinliğin bu yılki onur konuğu yazar Mehmet Zaman Saçlıoğlu olacak. Yoğun katılımın beklendiği program, saat 13.00’te Burgazada İskelesi’nde başlayacak ve sanatçı Gülsen Tuncer tarafından sunulacak.
Açılış konuşmalarını Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Burgazada Muhtarı Mustafa Biçer ve Adalar Belediyesi Eski Başkan Vekili Hıdır Uvaçin yapacak. İstiklâl Marşı ve saygı duruşu ise Emekli Albay Rüstem Kurtoğlu yönetiminde gerçekleştirilecek.
Program, müze yetkilileri eşliğinde Sait Faik Abasıyanık Müzesi ziyaretiyle devam edecek. Ardından ana etkinlikler, Aya Nikola’daki Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği Bahçesi’nde yapılacak. Burada katılımcılara Sait Faik rozetleri dağıtılacak, yazarların katılımıyla bir Kitap İmza Şöleni düzenlenecek ve Anı Defteri imzaya açılacak.
Protokol konuşmalarının ardından Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Oğuz Güleç bir konuşma yapacak. Daha sonra Mustafa Köz, Nihan Aydar ve onur konuğu Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Sait Faik’in yaşamı, Adalar’a olan tutkusu, edebiyata katkıları ve öykücülüğü üzerine değerlendirmelerde bulunacaklar. Etkinlikte, Sait Faik Anıtı’nın mimarı heykeltıraş Çağdaş Erçelik de hazır bulunacak.
Anma programının özel bir sürprizi ise Ada Dostları Derneği’nin armağanı olacak. Mehmet Esatoğlu yönetimindeki Tiyatro Simurg, 27. yılında “Burgazadalı Sait Faik” adlı oyunuyla Burgazada’da tiyatroseverlerle buluşacak. Oyun, Sait Faik’in Adapazarı’ndaki gençlik yıllarından İstanbul ve Burgazada’daki olgunluk dönemine uzanan yaşamını sahneye taşıyor. Şairin “Evime Dönüyorum” adlı şiirinin Onur Toparlak tarafından ilk kez bu oyun için bestelendiği belirtiliyor. Mehmet Esatoğlu’nun yazıp yönettiği oyunun müzikleri Onur Toparlak’a, dekorları ise Pelin Yazar ve Ünal Asan’a ait. Oyunda Hale Üstün, Suat Oktan, İbrahim Karamemet, Onur Toparlak, Serpil Uyanık, Nergis Zeynep Akbaş ve Mehmet Esatoğlu rol alacak.
Etkinlik süresince Aya Nikola bahçesinde konuklara yiyecek ve içecek servisi de yapılacak. Kitap imza şölenine katılmak isteyen yazarların Aydın Kaplan ile (0 532 511 52 10) iletişime geçmeleri rica olunur.
Ulaşım Bilgileri:
Etkinliğe katılmak isteyenler için bazı vapur seferleri şu şekilde planlanmıştır:
Kabataş: 10.00, 11.00 (Şehir Hatları)
Kadıköy: 10.25, 11.25 (Şehir Hatları)
Maltepe: 10.45, 12.10 (Şehir Hatları)
Bostancı: 10.30, 11.30 (Mavi Marmara) Kartal ve diğer Adalar arası seferler için güncel tarifelerin kontrol edilmesi önerilmektedir.
İletişim Numaraları:
0 532 496 49 13
0 532 511 52 10
0 532 430 25 25