Şehir Hatları Adalar seferlerine zam yapmayacak

Şehir Hatları Adalar seferlerine zam yapmayacak
Yayınlama: 16.09.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:30
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) , toplu ulaşımdaki maliyet artışını vatandaşlara yansıtmamak için, toplu ulaşım araçlarını ‘sübvanse’ etme kararı aldığını bildirdi. Karara göre Şehir hatları, Adalar seferlerine zam yapmayacak.

Şehir Hatları Adalar seferlerine zam yapmayacak

 

İBB, piyasa koşullarındaki ekonomik değişiklikler nedeniyle toplu ulaşımda oluşan maliyet artışlarını vatandaşlara yansıtmayacak.

EYLÜL AYI TOPLANTISINDA KARAR BAĞLANDI

Rapor, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında görüşülerek karara bağlandı. Ücret entegrasyonuna dahil olan deniz toplu ulaşım araçları, özel halk otobüsleri ve İstanbul Otobüs AŞ otobüslerinin her bir geçiş başı 55 ile 70 kuruş desteklenmesini içeren rapor, meclis üyelerinin oy birliğiyle onaylandı.

Ak Parti İBB ve Adalar Belediyesi meclis üyesi Av.Kemal Kil ise,” İBB’nin desteğini yanımıza alarak karara deniz ulaşımını da dahil ederek adalıların fiyat artışlarından mağdur olmasının önüne geçtik. Adalılara hayırlı olsun” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşu İETT ile İBB İştiraki Metro İstanbul ve Şehir Hatları da maliyet artışlarını kendi içinde sübvanse ederek, İstanbullulara yansıtmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 470 milyon TL’ye mal olacak sübvansiyon, 1 Ekim 2018 — 30 Haziran 2019 tarihleri arasında geçerli olacak.

YOLCU BAŞI SÜBVANSE BEDELİ ÖDENECEK

İBB, maliyet karşılama oranlarını; aracın İstanbulkart (yolculuk) gelirlerinin yakıt, personel, lastik, bakım, onarım vb. giderlerine olan oranına göre belirledi. İşletmeciler, maliyetleri karşılama oranlarına (gider / gelir oranı) göre 4 sınıfa ayrıldı. Karşılama oranı düşük kategorideki araçlara yolcu başı daha yüksek sübvanse bedeli ödenecek.

SÜBVANSİYON ÖDEMELERİNE İLİŞKİN HESAP YÖNTEMİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinin Eylül ayı toplantısında alınan kararın son bölümünde şu ifadelere yer verilmiş,

‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan sübvansiyon ödemelerinin, aşağıda açıklanan hesaplama yöntemi ile yapılması uygun mütalaa edilmektedir. Buna göre;

  1. Ücret entegrasyonuna dâhil tüm deniz toplu ulaşım araçlarına (şehir hatları hariç). Özel Halk Otobüsleri ve Istanbul Otobüs A.Ş. otobüslerin,
  2. a) Maliyet karşılama oranları %70 ve altında olan araçlar için geçiş başına 70 kuruş,
  3. b) Maliyet karşılama oranı %70 ve %80 arasında olan araçlar için geçiş başına 65 kuruş,
  4. c) Maliyet karşılama oranı %80 ve %90 arasında olan araçlar için geçiş başına 60 kuruş,
  5. d) Maliyet karşılama oranı %90 ve üzerinde olan araçlar için geçiş başına 55 kuruş şeklin de ödeme yapılması
  6. İstanbul Otobüs A Ş ve özel Halk Otobüsleri taşımalarında “Hattın Ücreti /Tam Bilet Ücreti” 2 ve üzeri olan için ise yukarıdaki maliyet karşılama oranına göre belirlenen sübvansiyon miktarları 2 katı olacak şeklinde ödeme yapılması

4736 Sayılı Kanunun 1. Madde Ek Fıkrası, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 75/a Maddesi ile 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesi (f) Bendi ve 24. Maddesi (r) Bendi kapsamında uygun mütalaa edilmektedir.” denmekte.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.