Şehir Meslek Yüksekokuluna Balkan Türküleri’nden ödül

Şehir Meslek Yüksekokuluna Balkan Türküleri’nden ödül
Yayınlama: 12.04.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:28
A+
A-

İstanbul Şehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İç Mekân Tasarımı Programı öğrencileri, Saraybosna’daki Miljacka Nehri’nin kıyısında bulunan ve ilginç bir geçmişe sahip “İnat Evi” adlı yapının maketiyle, Balkan Evleri Mimari Maket Yarışması’nda mansiyon ödülüne layık görüldü.

İstanbul Şehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İç Mekân Tasarımı Programı öğrencileri Melisa Korkusuz, İlknur Kıvık ve Nesrin Akın, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Balkan Evleri Mimari Maket Yarışması’nda mansiyon ödülü kazandı.

Balkanlardaki Türk kültür mirasının en önemli unsurlarından olan geleneksel Balkan evi mimarisinin tanıtılması ve bu kültürel değere sahip çıkılması amacıyla düzenlenen yarışmaya, Şehir öğrencileri; Saraybosna’nın Sarajevo ilçesinde bulunan “İnat Evi” adlı yapının maketiyle katıldı.

“Bir inat uğruna taşınan ev”

Şu an restoran olarak kullanılan İnat Evi ilginç bir geçmişe sahip. 19. yüzyılda Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun Saraybosna’yı işgalinden sonra bölgede devletin gücünü göstermek adına inşa edilen yapılardan biri, eskiden İnat Evi’nin bulunduğu yerde inşa edilmek isteniyor. Ancak ev sahibi evinin yıkılıp yerine başka bir yapı yapılmasına karşı çıkıyor. Evinin aynısının, nehrin karşı kıyısına inşa edilmesi şartıyla yıkımı kabul ediyor ve ev itinayla sökülerek şu anda bulunduğu yerinde yeniden yapılıyor. Yapının bu hikâyesini ise halen evin girişinde asılı duran “Karşı taraftandım, inadımdan size evi vermedim” tabelası anlatıyor.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.