Stajyerin durumuna yapay zeka da şaştı

Yapay zekaya bu kez avukatlar başvurdu. Yapay zekanın mali ve özlük hakları büyük bir karışıklık içinde olan stajyer avukatlar için bulduğu çözümler dikkat çekti.

Stajyerin durumuna yapay zeka da şaştı
Yayınlama: 09.11.2023
A+
A-

Hande Atılgan – Belge-ses kaydı ile “sanat eseri” üretiminden, üniversitelilerin ödevlerine desteğe, her kesimden teknoloji meraklılarını çeken ChatGPT’ye bu kez avukatlar başvurdu.  

Avukat Hakları Grubu Ankara yöneticilerinden Emrah Altunoğlu, yapay zeka platformu ChatGPT’ye Ankara Baro Başkanı olsa avukatlar için yapacaklarını sordu. Yapay zekanın yanıtlarının derlendiği çalışmada, mali ve özlük hakları büyük bir karışıklık içinde olan stajyer avukatlar için bulduğu çözümler dikkat çekti. Uygulama, stajyer avukatların asgari ücretin altında çalıştırılması sorunu üzerine, maaşların belirlenmesinde rol alacak bir Stajyer Avukatları Destekleme İnisiyatifi’nin ve bu maaşlar konusunda şeffaflık sağlanması için Maaş Şeffaflığı Portalı’nın oluşturulmasını önerdi.  

100 bin öğrenci var 

Stajyer avukatlar için, “Öncelikle stajyer avukatların mesleki gelişimini ve eğitimini destekleyecek ve iş yüklerini makul düzeyde tutacak yasal bir çerçeve oluşturulmalı” görüşü dile getirildi. 89 hukuk fakültesindeki yaklaşık 100 bin kişilik öğrenci kitlesi, avukatlığın geleceğine ilişkin pek çok soru işaretine sebep oluyor. Adalet Bakanlığı, hukuk mesleklerine girişte sınav zorunluluğu ile stajyer avukatlık öncesine eleyici bir kriter koyma ve üniversiteye girişte hukuk başarı sıralamasını 125 binden 100 bine çekme gibi çalışmalar içinde olsa da avukat sayısının 4 yıl içinde 280 bine ulaşacağı öngörülüyor. 2027’de 86-89 milyon arasında olması beklenen ülke nüfusunda, 300 kişiye 1 avukat düşecek. 

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.