Şubat ayı meclisi Belediyenin resmi sitesinde yer alan bir tek madde gündemi ile başlaması beklenirken, başkanlık teklifi olarak yaklaşık 1.400.000 tl borçlanma yetkisi ve taşınmaz tahsisleri istenmesi gibi çok önemli olduğu anlaşılan teklifler oylanarak gündeme ilave edildi.Ardından önergelerin dinlenilmesine geçildi, Oktay Altın, Bülent Mısırlı ve Ercan Akpolat Tarafından verilen önergeler başkanlık makamına yazılı olarak cevaplandırılmak üzere sevk edildi.
Dikkate değer olduğunu düşündüğümüz ve Büyükadalıların takip etmekte olduklarını bildiğimiz Oktay Altın tarafından verilen iki önergeyi aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.
Adalar Belediye Encümeni tarafından 22.11.2011 tarihinde yapılmış olan bir toplantı sonucunda 480 sayılı karar ile Büyükada 223 ada, 37 parsel sayılı 289 m²lik yüz ölçüme sahip arsada demonte malzeme ile 242 m² lik alanda depo olarak kullanılmak üzeremuvakkat yapı yapılmasına karar verilmiştir.
İstanbul İmar Yönetmeliğinin 11. maddesi bu kapsamdaki yapılara sınırlamalar getirmiştir. Şöyle ki;
11.02.3. Muvakkat yapıların yükseklikleri tabii zeminden (6.50) m.’yi, inşaat alanı (250)m2.’yi geçmemek, en az bahçe mesafelerini korumak, mümkün mertebe sökülerek başka bir yere nakli mümkün olan malzemeden ve buna müsait bir sistemde insaa edilmek şartı ile imkan nispetinde mevcut ve müstakbel yol güzergahlarına tesadüf ettirilmemek suretiyle imarplanı tatbikatına kadar, sahiplerinin isteği üzerine belediye encümeni kararı ile muvakkat yapıyapılmasına izin verilebilir.
Bu yapıya ilişkin projede İstanbul İmar Yönetmeliği 3.03 ve 4.02 maddelerinde sayılmış bulunan komşu parsellere asgari uzaklık şartının ihlal edildiği, ayni zamanda projede bu mesafenin ölçülendirilmediği de görülmektedir.
Bu durumda encümen kararında ve belediye tarafından verilmiş olan muvakkat yapı izninde usulüne uygunluk şartına uyulmadığı görülmektedir.
Bu belirlemeler altında yapılan yapının projesinin yeniden incelenerek yapının uygunluğu durumunda yasal mesnedinin tarafıma bildirilmesini, yapının İstanbul İmar Yönetmeliği hususlarına aykırılığının anlaşılması durumunda yasal mevzuatın başlatılarak tarafıma bildirilmesini rica ederim.
Önergemin yazılı olarak yanıtlanması maksadıyla Başkanlık Makamına havalesini arz ederim
Oktay ALTIN
Büyükada sahilinde hiçbir onarım gerekmemesine rağmen, kamyonlarla rahatlıkla moloz olarak ifade edilebilecek, muhtemelen hafriyat çıkması olan taşlar ve taş parçaları dökülmek suretiyle kıyı çizgisini yaklaşık 1 metre geçen bir döküm işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kıyılara dökülen bu döküntülerin kıyıdaki doğal yaşamı etkileyip etkilemediği konusunda risk analizi çalışması yapılmış mıdır?
Bu alana dökülen taş ve taş parçalarının kaynağı nedir?
Bu alanda nasıl bir düzenleme yapmayı ön görmektesiniz?
KIYI KANUNUNUN UYGULANMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN 5. Maddesine açıkça aykırı olan bu işlemi hangi yasal mesnede dayandırmaktasınız?
Bu işlem için kamu gideri yapılmış mıdır?
Kamu gideri yapılmamış ise bu döküntüleri taşıyan hafriyat kamyonlarının, çalıştırılan iş makinasının ücretleri ile ana kara adalar geçişlerine ait giderleri kim tarafından hangi yollarla karşılanmaktadır?
Yukarıda bahsedilen konularda tarafıma açıklayıcı bilgi, belgeleri ile mesnetlerinin sunulmasını rica ederim.
Önergemin yazılı olarak yanıtlanması maksadıyla Başkanlık Makamına havalesini arz ederim
Oktay ALTIN
Önergelerin ardından borçlanma yetkisi ile ilgili madde görüşülecek iken Başkan üyelere söz vermeyerek maddeyi teklif karar olarak oylamaya geçti. Meclis Üyeleri teklifin Bütçe Komisyonunda görüşülmesi gerektiği ikazlarına rağmen başkan teklifi komisyona göndermemesi şaşkınlık yarattı.
Meclis üyesi Oktay Altın Belediye Kanunu ve bunu düzenleyen Meclis Çalışma Yönetmeliğinin bütçe ve imar ile ilgili hususların ihtisas komisyonlarında görüşülmeden karara bağlanamayacağı hükmüne karşı işlem yürütüldüğünün ve oyunun bu nedenle red olacağını kayıtlara geçirilmesi amacıyla ifade ettiğini söyledi. Bunu takiben Bülent Mısırlı, Ercan Akpolat ve Akif Şekerci de kayıtlara geçirilmesi talebi ile red oyu vereceklerini ifade ettiler.
Bu ikaz ve itirazlara aldırmayan başkan oy çokluğu ile teklifin kabul edildiğini açıkladı, İmar ile ilgili hususlarda da ayni tavrı sergileyen Belediye Başkanının komisyonlara gönderilip Cuma günü karara bağlanması mümkün olan bu teklifler için neden bu kadar acele ettiği kanun ve yönetmeliğe karşı işlem yürütmek için ne gerekçesi olduğu izleyeciler tarafından anlaşılamadı.
Başkanın her zamankinin tersine bir tutumla, bu toplantıda meclis üyelerinin maddeler hakkında görüş bildirmelerine izin vermedi, hatta maddelerin birinde söz istemek için elini kaldıran Hıdır Uvaçin’e “anlaşılmayan bir şey mi var” şeklinde çıkışması üzerine Hıdır Uvaçin’in konuşmaktan vazgeçtiği izlendi.
Sayın Belediye Başkanının bu toplantıda aşırı derecede gergin olduğu, meclis üyelerinin söz alma isteklerine kayıtsız kaldığı bu toplantının en önemli izlenimleri olarak kabul edilebilir.(şükrü ABANOZ)
adagazet@ada-gazetesi.com