14 Ekim 2011- Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen ve 27 Eylül’de hizmete alınan Türkiye’nin ilk milli savaş gemisi “TCG Heybeliada” tanıtıldı.
TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri’nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir.
Türk Deniz Kuvvetleri’ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir.
Heybeliada’nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi.
Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi’ndeki Prens Adaları’ndan biri olan Heybeliada’dan alır.
TCG Heybeliada
Deplasmanı 2.300 emperyal ton (2.340 t),uzunluğu 99,56 metre,genişliği 14,4 metre ve su çekimi 3,89 metre olan Heybeliada, toplam 31.640 kilowatt (42.430 hp) gücünde iki dizel motor ve bir gaz türbini ile tahrik edilen iki pervanesi ile 29 knot (54 km/sa; 33 mph) hıza ulaşabilir. Geminin seyir menzili 15 knot (28 km/sa; 17 mph) hızda 3.500 deniz mili (6.500 km) seviyesindedir.Lojistik desteği ile 21 gün, otonom çalışırken 10 günlük operasyonel dayanıklılığa sahiptir. Gemi mürettebatı 93 kişidir, 106 kişilik mürettebat kamarası vardır. Geminin radar kesit alanı, akustik izi ve görece düşük sualtı gürültüsünden dolayı “hayalet gemi” olarak da adlandırılır.
Heybeliada, arama ve navigasyon radarlarını, elektronik savaş kıyafetlerini, silahları, karşı önlemleri, iletişim cihazlarını, su altı ve yerleşik sensörleri kontrol eden GENESIS savaş yönetim sistemi ile donatılmıştır. Gemi tek bir OTO Melara 76 mm top, iki ASELSAN STAMP 12,7 milimetre (0,50 in) uzaktan kumandalı makineli tüfek tareti, sekiz Harpoon füzesi, 21 RIM-116 RAM uçaksavar sistemi ve MK-46 torpidolar için iki adet MK-32 üçlü 324 milimetre (12,8 in) torpido tüpü ile donatılmıştır. Elektronik harp sistemleri arasında özel bir EW radarı, lazer/RF sistemleri, denizaltısavar savaşı için karıştırıcılar ve bir Yüzey Gemi Torpido Savunma Sistemi (SSTD) sistemi bulunur. İletişim ve navigasyon sistemleri uydu iletişimi, X bandı, navigasyon, yangın kontrolü ve görülebilirlik olasılığı düşük radar, elektronik navigasyon şeması (ECDIS), GPS ve LAN altyapısını içerir. Radar paketi, Thales tarafından inşa edilen SMART-S Mk2’dir. Gemi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geliştirilen sonar ile donatılmıştır. Entegre Platform Kontrol ve İzleme Sistemi (EPKİS) sayesinde korvetin ana tahrik ve sevk sistemi, elektrik güç üretim ve dağıtım sistemi ve diğer gemi servis sistemlerinin kontrol, kumanda ve izlenmesi sağlanabilir.
Gemi, bir adet Sikorsky S-70 helikopter ya da insansız hava aracını; mühimmatları, 20 ton JP-5 uçak yakıtı, hava yakıt ikmal sistemleri ve bakım tesisatıyla birlikte taşıyabilir.