Tıp Literatürüne “Beyin pili takıldıktan sonra anne olan hasta ” olarak geçti

Tıp Literatürüne “Beyin pili takıldıktan sonra anne olan hasta ” olarak geçti
Yayınlama: 10.05.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:36
A+
A-

Tıp literatürüne “ Beyin pili takıldıktan sonra anne olan hasta” olarak geçen mucize anne Emel Uslu’nun anneler günü için en büyük duası, 2013 yılında doğurduğu oğlu “Ömer”e bir kardeş dünyaya getirebilmek.

Tıp Literatürüne "Beyin pili takıldıktan sonra anne olan hasta " olarak geçti

“ANNE OLABİLMEK İÇİN AMELİYAT OLDU”

Distoni hastalığının tedavisi için ilaç ve iğne kullanan Emel Hanım’ın anne olabilmesi için ilaç kullanmaması gerekiyordu. Anne olmayı her şeyden çok isteyen Emel Uslu 2011 yılında hastalığının çaresi olarak bildiği ama bir türlü cesaret edemediği beyin pili ameliyatını oldu. 2013 yılında oğlu “Ömer”i dünyaya getiren Uslu; “Ameliyatı bebek için oldum, annelik çok güzel bir duygu herkesin yaşamasını isterim. Eğer sağlığım izin verirse oğlumun bir kardeşinin olmasını ve ikinci çocuğumu da doğurabilmeyi çok isterim” dedi.

 

36 yaşındaki Emel Uslu, tüm hayatını etkileyen Distoni hastalığı ile henüz 17 yaşındayken tanıştı. İsmi çok fazla bilinmeyen ama genel belirtileri itibariyle hareket bozukluğu durumu olarak görülen hastalık yüzünden Emel Uslu’nun eğitimi yarım kaldı, iş hayatı hiç olmadı. Konuşurken zorlanan, tek başına dışarıya çıkması mümkün olmayan Emel Hanım, 2010 yılında evlendi. Tedavisi gereği ilaç ve iğne kullanan Emel Hanım’ın anne olabilmesi için ilaç kullanmaması gerekiyordu. Anne olmayı her şeyden çok isteyen Distoni hastası Emel Uslu 2011 yılında hastalığının çaresi olarak bildiği ama bir türlü cesaret edemediği beyin pili ameliyatını oldu. 2013 yılında oğlu “Ömer”i dünyaya getiren mucize anne, tıp literatürüne     “ beyin pili takıldıktan sonra anne olan hasta” olarak geçti.

Geçtiğimiz günlerde “yılın tıp adamı” ödülüne layık görülen ve beyin pili operasyonlarına başarıyla imzasını atan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh;  “Distoni genelde kontrolsüz, aşırı ve şiddetli vücut kasılmalarıyla giden ve genelde genç yaşlarda ortaya çıkan ve ilerleyici özellik taşıyan bir hastalıktır. Emel Uslu’ya Beyin pili tedavisi uyguladık. Ameliyattan sonraki iki – üç aylık pil ayarlama ve tedavi programından sonra kendisinde önemli ölçüde iyileşme gördük” dedi.

EMEL USLU: “ANNE OLMAN MÜMKÜN DEĞİL DEDİLER AMA BEYİN PİLİ AMELİYATI ÇOCUĞUMU KUCAĞIMA ALMAMI SAĞLADI”

Kişinin günlük hayatını ciddi anlamda etkileyen Distoni, hastanın sosyal ortamdan ve iş dünyasından uzaklaşmasına, yaşam kalitesinin düşmesine sebep olan bir rahatsızlık olarak nitelendirilmektedir. Zaman zaman farklı hastalıkların belirtileri ile karıştırılmakla birlikte toplum tarafından yeterli derecede bilinmemektedir.

16 yaşında lise son sınıftayken hastalığın ilk belirtileri ile yüz yüze gelen Emel Uslu, başının sola doğru çekme şikayeti ile doktora başvurdu. Distoni teşhisi ilk aşamada konuldu ama Emel Hanım, geçer diye düşünerek çok önemsemedi. İlerleyen yıllarda botox tedavisi görmeye başladı ve 3 aylık aralarla süren botox seansları sonrasında boynunda meydana gelen arkaya doğru çekilmeler ve istemsiz hareketler gitgide artış göstermeye başladı. 14 yıl boyunca ilaç ve iğne tedavisinde devam etse de tedaviler hiçbir etki göstermemeye başladı. Emel Uslu, hastalığının her döneminde yanında olduğunu bildiği hayat arkadaşıyla 2010 yılında evlenerek dünya evine girdi. Güzel giden evliliklerinde görülen tek eksiklik mutluluklarını taçlandıracak bir bebekti. O yıllarda tedavisini devam ettiren doktorlar Emel Hanım’a “ilaç kullandığın için anne olman mümkün değil, çocuk doğurup emzirebilmen için en az iki yıl ilaç kullanmaman gerek” dediler. Anne olmayı ve bebeğini kucağına almayı çok isteyen Emel Uslu, vazgeçmedi; eşiyle aldığı ortak karar sonucu hastalığının çaresi olarak bildiği ama bir türlü cesaret edemediği, ilaç kullanılmasına gerek kalmayacak tek geçerli yöntem olarak beyin pili ameliyatını oldu. 2011 yılının Şubat ayında bu alanda en başarılı isim olarak marka olan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili operasyonu gerçekleştirildi.

 

DİSTONİ HASTALARININ YAŞAMLARINDA BİR DÖNÜM NOKTASI: BEYİN PİLİ TEDAVİSİ

Distoni hastaları çoğu günlük aktivitelerini tek başına yapamazken bu durum fiziksel zorluğun yanı sıra psikolojik etkiler olarak da hasta üzerinde kendinin hissettirmektedir. Beyin pili sayesinde yardımsız kalkamayan, tek başına yürüyemeyen birçok hastanın yeniden yaşama bağlandığı açıkça görülmektedir. Beyin pili ameliyatlarının hastanın tepkilerini ölçerek daha doğru noktaya ulaşmak adına uyanık halde konuşa konuşa yapıldığını belirten Op. Dr. Ali Zırh “Beyin pili ameliyatlarında beynin içerisinde tespit edilen bölgelere iki adet elektrot yerleştiriyoruz. Göğüste cilt altına  kalp pili gibi bir pil yerleştiriliyor.  Cilt altından geçirilen uzatma bağlantıları ile elektrotlar pile bağlanıyor.  Sonrasında bilgisayar aracılığı ile  hastaya iyi gelecek frekansları ve uyan parametreleri ayarlıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde “yılın tıp adamı ödülüne layık görülen, sayısız başarılı beyin pili ameliyatına imzasını atan Op. Dr. Ali Zırh; “Beyin pili operasyonu sonrasındaki birkaç haftalık dönemde hastalar poliklinik kontrollerine gelmek sureti ile pil ayarlarını yaptırarak eski sağlıklı günlerine geri dönmekte hatta Emel Hanım gibi hayallerini gerçekleştirerek imkansızı başarmakta, mutlu ve sağlıklı yeni hayatlarının kapılarını aralamaktadırlar” dedi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.