Türkiye’de İlk İkona Yapım Teknikleri Restorasyon ve Konservasyon Yöntemleri” Semineri

Türkiye’de İlk İkona Yapım Teknikleri Restorasyon ve Konservasyon Yöntemleri” Semineri
Yayınlama: 13.07.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:27
A+
A-

Türkiye’de Bir İlk Olan Uluslararası “İkona Yapım Teknikleri Restorasyon ve Konservasyon Yöntemleri” Semineri İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde gerçekleşti


İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Marmara Üniversitesi ve TBC (Technical Business Consulting) işbirliği ile düzenlenen uluslararası “İkona Yapım Teknikleri Restorasyon ve Konservasyon Yöntemleri”semineri 01-06 Temmuz 2019 tarihlerinde Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleşti.  

Birçok ülkeden katılımcının yer aldığı eğitimi tamamlayan katılımcılar yapılan törenle M.E.B. onaylı katılım belgelerini aldılar. Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, TBC (Technical Business Consulting) ve Marmara Üniversitesinden de katılım sertifikası alan katılımcılar altı gün boyunca ikona yapım teknikleri, restorasyon ve konservasyon yöntemleri hakkında detaylı ve uygulamalı atölye çalışmalarında bulundular. Rusya’dan gelen, konusunda dünyaca ünlü uzman eğitimcilerden ressam ve konservatör Aleksey GALOVKİN ile eğitimci, ressam ve konservatör Anna GALOVKİNAtarafından verilen, sınırlı sayıda katılımcının yer aldığı uluslararası eğitim yoğun ilgi gördü.

Belge töreninde konuşan Sabancı OlgunlaşmaEnstitüsü Müdürü Yusuf GÜRLEK yurt dışından gelen eğitmenlere katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletirken “enstitü olarak böyle değerli eğitimlere devam edeceklerini; bu tür eğitimlerin, sanat eserlerinin ve kültür varlıklarının korunarak en sağlıklı şekilde gelecek nesillere aktarılabilmesi için çok önemli olduğunun altını çizdi. Törende konuşan Marmara Üniversitesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Meral ÖZOMAY; yapılan eğitimin oldukça faydalı ve değerli olduğunu Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ile işbirliklerinin ve bu tür eğitimlerin devamının geleceğini ifade etti.  TBC (Technical Business Consulting) Genel Müdürü Fadi ADRA ise Türkiye’de ilk kez yapılan “İkona Yapım Teknikleri Restorasyon ve Konservasyon Yöntemleri” uygulamalı seminerine katkı sağlayabildikleri için kurum olarak çok mutlu olduklarının ifade ederek restorasyon ve konservasyon alanında Türkiye’deki faaliyetlerine devam edeceklerini; eğitimci ve katılımcılara gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle teşekkürlerini iletti. Eğitimin koordinatörlüğünü yapan Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Danışmanı Konservatör Dr. Ragsana HASANOVA eğitim boyunca çok yoğun bir program izlediklerini katılımcıların orijinal ikonalara uygulama yaparken Rusya’dan gelen eğitmenlerin birçok reçeteyi paylaştıklarını buna rağmen altı günlük programın yetmediğini en kısa zamanda devamının geleceğini belirtti. Programın açılışına katılan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman KIZILTOPRAK da emeği geçen kurumlara ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Üzerinde dini ritüel ve hikayelerin tasvir edildiği resimlerin yer aldığı ikonaların restorasyon ve konservasyonları için uygun ortam, teknik donanım ve doğru uygulamalar ile bozmadan korunması yöntemlerini içeren eğitimde uygulamalı atölye çalışmaları ile katılımcılara bilimsel bir çalışma ortamı oluşturularak restorasyon yöntemlerine en iyi şekilde odaklanmaları sağlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki ilk “Restorasyon Konservasyon Laboratuvarı”nın yer aldığı İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, amaçlıyor. Enstitü bu amaçla yapılan proje ve eğitimlerin yanı sıra koleksiyonerlere, kumu ve özel sektör kurumlarına, bünyelerindeki taşınabilir kültür varlıklarına ait tekstil ve kâğıt eserlerin restorasyon ve konservasyonu konusunda hizmet vermeye devam ediyor.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.