Tuz tüketimi unutulan tehlike daha az tuz tüketilim

Tuz tüketimi unutulan tehlike daha az tuz tüketilim
Yayınlama: 31.03.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:37
A+
A-

Tuz, gizli tehlike olarak karşımıza çıkmakta. Yediğimiz tuzun büyük bir kısmı satın alınan hazır gıdaların içinde saklıdır.Gıdaların etiketlerini mutlaka kontrol edin ve daha az tuz tüketin.

Tuz tüketimi unutulan tehlike daha az tuz tüketilim

 

Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği beyaz zehir aslında vücudun baş düşmanı. Yapılan araştırmalar günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesi ile her yıl dünyada kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölümün önlenebileceğine dikkat çekiyor. Yemeklere tuz yerine baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanarak tat katmanın, tuz tüketimini azaltmayı sağladığına dikkat çeken uzmanlar, beyaz zehir ile mesafeli bir ilişkiyi önermekteler.

Hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz.

Fazla tuz hipertansiyona neden oluyor

Tuzun azaltılması kan basıncını kontrol altına almanın yanı sıra hipertansiyon gelişimini de önleyebilmektedir. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşmamak için yapılacak işlerden birisi de beyaz zehirin azaltılmasıdır. Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alır. Bu tuzun günde 5 grama düşürülmesi kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıklarının 2012 yılında yaptığı araştırmaya göre günde ortalama 15 gram tuz tüketiyoruz. En önemli tuz kaynağı da yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek.

tuz tüketimini azaltmak için  öneriler

  1. Yemeğin tadına bile bakmadan koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
    2. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin.
    3. Yemek pişirirken koymayın, pişirdikten sonra da koymayın.
    4. Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
    5. Doktor veya eczacıya danışarak yapay  kullanılabilir.
    6. Dışarıda yemek yerken seçici olun.
    7. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.
    8. Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir
    9. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar
    10. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakın.

Pratik bilgiler

Tuzsuz bir yaşam düşünülemez ancak yeterli beslenen bir kişide tüketilen gıdaların içinde bulunan tuz yeterlidir.

• Yemeklere hiç katmadan yaşamak mümkün.
• Tuz alımının günde 3 gram azaltılması dünyadaki yıllık sağlık harcamasını milyarlarca dolar azaltabilir.
• Tuz tadı kazanılan bir alışkanlıktır.
• Bebek ve çocuklar az tuzlu/tuzsuz yemeğe alıştırılırsa tuz tadını aramazlar.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.