Uzmanlar yanıtladı: Kaç adım atmalıyız?

ABD’de yer alan Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, günde 10 bin adım atmak yerine yalnızca 4 bin 400 adım yürümenin önemli hastalıklara …

Uzmanlar yanıtladı: Kaç adım atmalıyız?
Yayınlama: 19.05.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:18
A+
A-

ABD’de yer alan Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, günde 10 bin adım atmak yerine yalnızca 4 bin 400 adım yürümenin önemli hastalıklara karşı korunmak için kâfi olabileceğini ortaya koydu. “10 bin adım” amacının 1960’lı yıllarda Japonya’da bir reklam kampanyası sırasında ortaya atıldığını tabir eden araştırmacılar, günde atılan 7 bin 500 adımın akabinde idmanın yararının düştüğünü keşfetti.

Pekala, uzun müddettir tüm dünyanın kabul ettiği sağlıklı bir ömür için günlük 10 bin adım atmamız gerektiği bilgisi bir anda geçerliliğini yitirdi mi? Uzmanlar merak edilenleri yanıtladı…

“8 BİN ADIM YETERLİ”

Hürriyet gazetesinden Ece Çelik’in haberinde görüşlerine yer verilen, Dahiliye Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, “Sağlıklı hayat için önerdiğimiz yürüyüş ölçüsü yaşa ve kişinin hastalıklarına nazaran değişiyor. İleri yaşta olan, kalp ya da nefes darlığı hastalıkları olan bireylere 4 bin adım önerirken genç, kondisyonu olan sağlıklı bireylere günlük ortalama 8 bin adım atmasını tavsiye ediyoruz. Bilhassa her gün çok fazla yürümek diz kapaklarında kireçlenmeler, eklem hasarları ve kalbe daha fazla yük binmesine bağlı kan basıncında artışlara sebep olabiliyor. Her gün yapılan ülkü seviyede bir yürüyüş kemik erimesinin önüne geçerken şayet fazla abartılırsa kemiğe baskı yaparak ziyan veriyor. Sağlıklı bireylerin yüksek tempolu olarak düz yolda 6 bin ile 8 bin adım ortasında atması en ideali” dedi.

“10 BİN ÜLKÜ DEĞİL”

Diyetisyen Ece Köprülü: Günde 10 bin adım atılmasının herkes için ülkü olmadığı görüşündeyim. Bilhassa kronik sıhhat sorunları olanların ve diz, eklem yahut belinde sorun olanların bu mevzuda daha dikkatli davranması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıyeten her gün 10 bin adım atacağım diye kendimizi gerilime sokmak da o yürüyüşün yararlı tesirlerini önemli oranda azaltmaktadır. Yürüyüş sırası ve sonrası gerilimden fazla, rahatlama ve mutluluğun olması gerekir. Bu sebeple benim teklifim adım sayısına takılmaktan fazla, vaktiniz ve sıhhatinizin el verdiği şartta tertipli olarak yürüyüş yapmaktır. Bu halde yaptığınız yürüyüşlerden daha çok randıman ve keyif aldığınızı siz de göreceksiniz.

“YANLIŞ YORUMLAMIŞLAR”

Kalp- Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us: 2019 yılında JAMA mecmuasında yayımlanmış bir çalışma, lakin çalışmayı yanlış yorumlamışlar. Çalışmada günlük aktivite düzeylerine bakarak şahısları değerlendirmişler. 2700 adım atanlara nazaran 4400 adım atanlarda mevt oranı daha düşük çıkmış. Lakin aktivite oranı arttıkça vefat oranı daha da düşmüş. 7500 adımdan sonra mevt oranı fark etmemiş. Fakat mevzuyu yalnızca adım sayısına indirgememek lazım, idmanın yoğunluğu, sıklığı ve mühleti başka değerli faktörlerdir. Bilimsel dataları bu formda yanlış yansıtmak yerine halkı spora ve etkin yaşama teşvik etmeliyiz.

“EN İDEALİ 10 BİN ADIM”

Milliyet gazetesinden Meltem Günay’a konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Mesçi ise, “Harvard Üniversitesi’nin çalışmasında 72 yaş ortalamasındaki bayanlar ele alınmış ve bu bayanlarda bile 7 bin 500 adıma kadar yarar sağlanacağı gösterilmiş. Ancak 7 bin 500’den sonrası yararsız ya da ziyanlı denilmiyor. Günde 4 bin 400 adım kâfi demek insanların daha hareketsiz kalmalarına neden olur. 10 bin aslında olağan bir adım sayısı. Yarım saat tempolu yürüyüş yapıldığında buna ulaşılıyor. Sağlıklı bir ömür için de gerekli olan bu. Olağan ki yaşlı insanların tolere edebilecekleri seviyede yürümeleri gerekiyor ancak olağan popülasyon için 10 bin adım ülkü bir sayı. Ne kadar adım atılırsa o kadar düzgündür ve faydalıdır. Bunu unutmamak gerekiyor” dedi.

“4 BİN 400 ADIM KÂFİ DİYEMEYİZ”

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği İdare Konseyi Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk: “6 bin 742 bayanın 4 yıl boyunca adımlarını saymışlar. 4 bin 400 adım atan bayanlarda vefat oranları, 2 bin 700 adım atanlara nazaran daha düşük bulunmuş. 7 bin 500 adımda bu oranlar daha da düşmüş. Adım atmaya devam ettikçe de riskler düşüyor. Bu yüzden 10 bin adım yerine 4 bin 400 adım kâfi demek yanlış. Biz zati haftada beş gün orta şiddette bir idmanı tavsiye ediyoruz. 10 bin adım atamıyorsanız, 7-8 bin adım bile kârdır. 10 bin adım aslında insanların vazgeçmemek için önlerine koydukları bir gaye. Ne kadar hareket edersek o kadar yararlı. Aslında olayın özü bu. 10 bin adım atamadığınızda üzülmeyin lakin adım atmaktan da vazgeçmeyin diyoruz.”

“RAKAMLARA TAKILMAYALIM”

Türk Kardiyoloji Derneği Lideri Prof. D. Mustafa Kemal Erol: Adım sayısından çok her gün tempolu olarak 30-45 dakika yürüyüşü tavsiye ettiklerini belirterek, “Buradaki emelimiz hareketli bir ömür usulü. Her gün yürüyüş diyoruz. Aheste yürümeyi ya da koşmayı da önermiyoruz. Postacı şekli yürüyüş en ideali. Bence adım sayısına takılmamak gerekiyor. Bu kabaca söylenen bir sayı, 10 bin değil de 8 bin adım atsanız da yararlı. Bunu tamamlayacağım diye gerilime girmeye hiç gerek yok. Ne kadar çok hareket edersek o kadar yararlı. Lakin bunu yaparken de dikkat etmek gerekiyor. Yaşlı, eklemlerinden rahatsız bireylerin buna nazaran bir tempo belirlemeleri gerekiyor. Bugün 5 bin, yarın 7 bin adım atsanız da hepsi hareket sağladığı için faydalı” diye konuştu.

NTV

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.