Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, adanın betonlaşmış son halinin AK Parti’nin önde gelen isimlerini de rahatsız ettiğini yazdı.
Darbecilerin idam ettiği Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandıkları Yassıada ‘Demokrasi ve Özgürlük Adası’ olarak yeniden inşa edilirken ortaya çıkan manzara tartışma çıkardı. Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, Yassıada’nın yeni görüntüsünden birçok AK Partilinin hoşlanmadığını söyledi. Öztürk, “AK Parti camiasının önde gelen isimleri bile, beton yığınına döndürülen adanın son halinden açıkça şikayet ediyorlar” dedi.
Kemal Öztürk, “Seçmen artık farklı başkan istiyor” başlığıyla yayımlanan yazısında eskiden İstanbul’un belediyecilikte örnek alındığını söyledi. “Artık Türkiye’nin birçok yerinde çöp dağları, su kesintisi, kanalizasyon sorunları, bozuk yol meselesi gündem olmuyor. Çünkü belediyeler altyapı sorununu köklü biçimde çözdü” diyen Öztürk, şöyle devam etti
“Zaten bugün seçmenin aradığı, şikayet ettiği konular da değişti. Artık çöp dağlarından değil, betonlaşmadan, trafik sorunundan, mimariden, estetikten, nitelikli kültürel faaliyetlerden şikayet ediyorlar. Birkaç gündür Yassıada’nın yeniden yapılandırılması konusunda süren tartışmalar, bence dikkate değer. AK Parti camiasının önde gelen isimleri bile, beton yığınına döndürülen adanın son halinden açıkça şikayet ediyorlar.”
“Bu şikayet Fikirtepete’deki akla zarar kentsel dönüşüm başta, İstanbul’un çarpık imar politikasına yönelik de çok artmıştı. Sanırım en can acıtıcı şikayet ise rüşvet, adam kayırma, torpil gibi konular. Bunlar AK Parti’nin mücadele ederek, iktidar olduğu konulardı. Şimdi bu yönde şikayetler çok arttı belediyelerde. Aslı var mı yok mu, bunu ortaya çıkarmak yargının ve yürütmenin görevi.”
‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ projesiyle imara açılan Marmara Denizi’ndeki Yassıada’nın son hali ortaya çıktı. 500 milyon lira maliyetli projenin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle Şubat 2019’da tamamlanması planlanıyor. 184 bin metrekarelik ada, ‘doğal ve tarihi SİT alanı’yken ‘turizm ve kültürel tesis’ alanına çevrilmiş, otel, bungalov, kafe, restoran yapmak üzere inşaat başlamıştı.
Yassıada’da denizin doldurularak genişletilmesi amacıyla geçen yıl yeni bir plan hazırlanmıştı. Şantiyeye dönen Yassıada’nın betonlaşan görüntüsü kamuoyunda sık sık gündeme gelmişti.
Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Vahap Munyar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın projenin Şubat 2019’da tamamlanmasını istediğini, projenin maliyetinin 500 milyon lirayı bulacağını tahmin ettiklerini söyledi.
TOBB’a bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, adadaki otelin 125 odalı olacağını belirterek, “30 civarında betonarme bungalov, 600 kişilik konferans salonu, avlu dahil 1200 kişinin ibadet edebileceği cami, müze, sergileme alanları, bağımsız ve dışarıdan gelenlerin hizmet alacağı kafeterya-restoranlar olacak. İşletmesini TOBB GTİ yapacak” dedi.
Adanın eski hali…
Proje tamamlandığında en az 100 adet yetişmiş ağaç dikeceklerini söyleyen GTİ başkanı, “Aslında adada ağaçtan çok maki vardı. Dikilecek ağaç ve fidanlarla beton yoğun görüntü önemli ölçüde giderilecek” dedi.
Sivriada’yı gösteren Parmaksız, proje kapsamında Sivriada’ya da kongre merkezi yapılacağını ancak Sivriada için aleyhte açılmış dört davanın devam ettiğini kaydetti.