Etkinliğe katılanlar, darbeden sonra kurulan vesayetçi yapının ortadan kaldırılabilmesi için yeni anayasa hazırlığının bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu.
Adnan Menderes ve 2 bakanının asıldığı 27 Mayıs darbesinin üzerinden tam 52 yıl geçti. Merhum başbakan ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada’da dün Genç Siviller tarafından etkinlikler düzenlendi. Programa katılan 27 Mayıs Meclis Araştırma Komisyonu üyesi ve AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, 27 Mayıs’ta askerin kışladan ilk kez çıktığını ve bunu alışkanlık haline getirdiğini hatırlattı. Yavioğlu, “O tarihten sonra maalesef darbe hastalığı belirli aralıklarla tekrarladı. 27 Mayıs, kendisinden sonra gelen askerî müdahalelere esas oluşturdu. O açıdan da önemlidir. Türkiye’deki kanunların büyük bir bölümü ideolojik. Bunların sivilleştirilmesi gerekiyor. Komisyon olarak darbelerin öncesi ve sonrası ile ilgili araştırmalar yapıyoruz.” dedi. 1960 darbesini 1946’dan başlayarak, 27 Nisan e-muhtırasına kadar geçen süreci araştıracaklarını söyledi. Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can ise darbeci zihniyetin yaptığı 1961 Anayasası ile vesayetlerini koruma altına aldıklarını söyledi. Can, “27 Mayıs’ın kötülüğü, yıktıklarında değil yeniden inşa ettiklerindedir.” dedi. Yeni anayasanın bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu.
Bu arada, DP İstanbul İl Başkanlığı, 27 Mayıs darbesinin 52. yıldönümü sebebiyle cuntanın idama götürdüğü eski Başbakan Adnan Menderes’i kabri başında andı.